Negocierile dintre Astrid Fodor și Raluca Turcan, în calitate de lidere ale organizațiilor județene FDGR și PNL, pentru nominalizarea celor care să devină viceprimari ai Sibiului în următorul mandat au luat sfârșit, sunt informațiile culese de Turnul Sfatului din mai multe surse din mediul politic.
Corina Bokor (53 de ani) este viceprimar al Sibiului din decembrie 2014, după ce Klaus Iohannis a fost ales președinte al României pentru primul mandat, iar Astrid Fodor a preluat atribuțiile de primar al Sibiului. Tot ea este nominalizarea FDGR pentru unul din cele două posturi de viceprimar al municipiului Sibiu, posturi care vor fi ocupate din rândul consilierilor locali sibieni. ”Din discuțiile cu doamna primar, propunerea din partea Forumului Democrat al Germanilor din România am rămas eu. Nu am intrat în detalii referitoare la atribuții, a fost o discuție strict referitoare la nominalizarea mea”, declară Corina Bokor, pentru Turnul Sfatului. Corina Bokor este de profesie inginer.
De cealaltă parte, Alexandru Dumbravă spune că nu știe de finalizarea negocierilor. La care, liberalii au propus mai multe variante, printre care și Corina Simona Dăncilă, care în mandatul trecut a fost consilier județean din partea PNL.
Membru PNL din toamna anului trecut, Alexandru Dumbravă (42 de ani) a fost numit inspector școlar general al județului Sibiu în luna noiembrie 2019 (până în august 2019 a fost director al Casei Corpului Didactic). ”Din punctul meu de vedere, eu îmi doresc să îmi continui activitatea de la Inspectorat, căci este destulă. Dar, probabil, dacă se va dori să se lucreze cu mine... Nu am detalii, știu doar că și eu am fost una dintre propunerile înaintate la negocierile dintre PNL și Forum”, spune Dumbravă pentru Turnul Sfatului.
Ce atribuții?
Din cele 23 de voturi din forul deliberativ al Sibiului, sibienii au decis la alegerile din 27 septembrie 2020 că FDGR va avea opt voturi, în timp ce liberalii controlează nouă mandate. PSD are doi consilieri locali, iar USR PLUS – patru.
Este pentru prima dată după 16 ani, când FDGR nu mai are majoritatea în Consiliul Local Sibiu. Iar asta după ce în mandatul trecut, cei doi viceprimari pe care PNL i-a promovat au primit din partea primarului Astrid Fodor atribuții relativ puține: cu excepția Serviciului de administrare a școlilor și grădinițelor din oraș, cei doi viceprimari liberali au mai primit printre responsabilități cele legate de administrarea cimitirului și ale cantinei sociale.
Alexandru Dumbravă spune că, din punctul lui de vedere, dacă va ajunge să ocupe funcția de viceprimar, și-ar dori mai multe atribuții. ”Cred că e cam prematură, discuția. După cum spuneam, eu mă simt bine aici unde sunt și cred că sunt de folos învățământului. Deocamdată. Toată viața am fost un tip activ și mi-e greu să mă văd fără o fișă de lucru, fără să am ceva de făcut. În contextul în care voi ajunge să fiu viceprimar, chiar mi-ar plăcea să am ceva de făcut, nu doar să încasez un salariu de la stat”, răspunde Alexandru Dumbravă pe acest subiect.
Referitor la atribuțiile celor doi viceprimari, Astrid Fodor declara pentru Turnul Sfatului – în primul interviu acordat după alegerile din septembrie 2020, că această chestiune are mai multe implicații. ”Vreau să precizez de la început că primarul POATE delega atribuții viceprimarilor, nu are nici un fel de obligație în acest sens. Pentru mine cel mai important este să pot avea încredere în viceprimarul căruia îi deleg atribuții, în verticalitatea și simțul moral al persoanei în cauză. În egală măsură va conta pregătirea profesională și întregul parcurs profesional. Deci nu există un set de atribuții pregătite pentru a fi delegate, ci depinde de persoanele care vor ocupa aceste două poziții. De asemenea, există o vorbă înțeleaptă: să nu arunci o persoană în apă până nu știe să înoate. Deci chiar dacă la început atribuțiile delegate pot fi puține sau nesemnificative, pe parcurs situația se poate schimba. Cum, de altfel, și inversul e valabil, să delegi ca primar atribuții viceprimarului și apoi să revoci delegarea, dacă constați că nu merge colaborarea într-o direcție bună”, arăta Astrid Fodor (interviul integral poate fi citit aici).
Ioana Leca, managerul public al Sibiului. Sursa foto: Primăria municipiului Sibiu
Tot la începutul lunii octombrie, Astrid Fodor a declarat pentru Turnul Sfatului că administratorul public al Sibiului va rămâne Ioana Leca, care a lucrat din această funcție și în mandatul trecut. Iar Ioanei Leca i-au fost delegate atunci cele mai multe atribuții, având în subordine de la direcțiile Tehnică, Investiții și Economică până la servicii precum Coordonare Lucrări sau Unitatea de implementare a proiectelor (cea responsabilă de proiectele din fonduri europene).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: viceprimari , bokor , dumbrava , viceprimar , Sibiu
Vizualizari: 5417
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciumirel
Acum 1 oră
Toto
Acum 2 ore
Ionescu
Acum 3 ore
Lucia
Acum 4 ore
Aaa