Joi,
03.12.2020
Cer Senin
Acum
-3°C

A lăsat Bucureștiul pentru Sibiu și acum are o afacere cu obiecte de design interior create cu materiale locale

30 Octombrie 2020 08:11

A lăsat Bucureștiul pentru Sibiu și acum are o afacere cu obiecte de design interior create cu materiale locale

Am petrecut mai bine de jumătate de oră împreună, în atelierul ei dintr-o curte din Piața Mare. Veselă, încântată de oportunitatea de a-și spune povestea, Ana Sichitiu nu a pierdut deloc timpul și ne-a arătat tot ceea ce avea expus prin micul atelier. „Vrem ca totul să fie luminos, cald, să nu aducem stări negative în casele oamenilor”, spune artista despre creațiile Anais.

Ideea a venit acum mult timp și Ana Sichitiu spune că, practic, inclusiv cursurile facultății de arhitectură le-a urmat tot din dorința de a desena, iar apoi totul s-a învârtit în jurul acestei pasiuni. Alături de Dan Mitruș, partenerul ei și tatăl a doi copii pe care îi au împreună, Ana a reușit, acum un an și jumătate, să pună pe picioare o mică afacere de design interior.

Practic, prin business-ul deschis la Sibiu, cei doi le oferă pasionaților de decoruri interioare o paletă largă de tablouri, stickere și multe alte produse create manual, care vor schimba total fața oricărei locuințe.

Ceea ce este cu atât mai interesant este faptul că cei doi încearcă să transforme cât mai multe dintre produsele lor în obiecte care respectă natura, fiind create din „ingrediente” reciclabile/reciclate și biodegradabile, achiziționate local pe cât posibil.

„Eu mă ocup de creație, el de execuție. Ideea a venit demult. Am vrut să desenez, de aceea am făcut afacerea asta, dar apoi ne-am gândit că poate ar fi bine să o facem într-un mod sustenabil, să folosim resurse locale și cât mai puțină ramă, cât mai puțin ambalaj. Nu am reușit să facem asta în totalitate, dar suntem pe drumul cel bun – un produs este deja 100% sustenabil, un altul este aproape la 90% și acum încercăm să creăm și un kit de suveniruri sustenabile, cu hârtie reciclată și lână românească, toarsă manual, dar care să nu fie neapărat un tradițional clasic, ci pur și simplu aceleași materiale și metode, utilizate altfel”, spune Ana.

Încă de mică, bucureșteanca, mutată la Sibiu acum aproape un deceniu alături de partenerul ei, desena tot ce prindea – chiar și peretele din casa părintească.

„Primele desene pe care mi le amintesc au fost mâini – mi-am desenat mâna stângă până am știut-o pe dinafară. Cel mai mare desen a fost în cărbune, pe peretele din casa părintească. L-au dat jos după câțiva ani, dar atunci au fost de acord. Era un amalgam de fețe, alb negru. Îmi place mult tehnica aceasta, doar în peniță sau doar în două culori, spre exemplu.”

Respect pentru om, respect pentru natură

Cel mai important principiu care îi ghidează pe cei doi în această afacere este acela de a respecta natura. De aceea se folosesc de materiale cât mai apropiate de natură și minim invazive. Ana spune despre clienții săi că sunt „un pic altfel” și asta îi place enorm. Momentan experimentează cu diferite produse – de la obiecte de design interior, până inclusiv la tricouri și sacoșe personalizate sau vederi și felicitări din hârtie reciclată.

„Noi am încercat să creăm un site în care să găsești, sub umbrela respect pentru om, respect pentru natură, produse accesibile, dar să protejăm în același timp mediul înconjurător. Acum suntem în faza incipientă în care experimentăm. Plantele sunt de la noi din curte, hârtia e reciclată sau reciclabilă, paspartu-ul e ok, sunt multe materiale pe care le folosim și sunt biodegradabile, nu vreau să se spună că produsele noastre nu sunt ok din acest punct de vedere, pentru că e un aspect foarte important pentru noi. Încercăm să vedem ce prinde. Oamenii care cumpără de la noi vin pentru că sunt un pic altfel, așa cum suntem și noi. Vrem să avem un altfel de produse pentru home decor”, spune aceasta.

„N-am putut să fim comerciali”

Primele produse create au fost din sfera „ce se caută la momentul actual” și nu a ieșit bine deloc, își amintește Ana. Au încercat să vândă produse dedicate zilei îndrăgostiților și au avut foarte puțini clienți. Atunci au realizat că nu e cazul să încerce să facă ceea ce se cere, ci produse inedite, cu amprenta lor unică asupra acestora.

„Am încercat să fim comerciali la început și n-a fost bine. (râde) Am făcut cadouri pentru Sf. Valentin și reacția a fost o, nu!, pentru că ar fi trebuit să ieșim pe piață cu altceva, nu cu tablouri cu Te iubesc. S-au vândut, dar nu multe.”

Lucrează în ture, pentru că au doi copii și trebuie să își dea cu rândul atât în atelier cât și în grija față de cei mici. Ana ajunge la atelier, dă drumul la muzica rock ce se aude chiar și acum pe fundal, apoi prima dată verifică ce comenzi are.

„Înainte veneam și mă apucam de treabă direct, ceea ce nu era ok, deși îmi doream mult doar să desenez. Îți mărturisesc că îmi doresc enorm ca această pasiune să crească într-atât încât să ajungem în punctul în care să am un manager care se ocupă de toate și eu pot să fiu un simplu angajat”, spune ea râzând.

Sunt foarte mulți artiști care nu sunt cunoscuți, dar care ar merita să fie, explică Ana. Tocmai de aceea, pe site-ul Anais se regăsesc și alte produse, nu doar cele create de ei. De fapt, așa am și găsit această mică afacere, fiind inițial în căutarea unor măști reutilizabile, create la Sibiu, pe care le-am putut comanda de pe site-ul creat de Ana și Dan.

„Eu vreau să transform Anais într-un marketplace în care toți cei care pot să aducă ceva pozitiv, să aibă libertatea să o facă”, mi-a spus atunci când am întrebat-o cum de promovează și alte afaceri locale.

Se oprește din gândit doar atunci când face sport

Pentru Ana, spiritul creativ nu se oprește aproape niciodată. Acesta este și motivul pentru care merge cu religiozitate la sport – doar atunci ia o pauză. „Rotițele îmi merg tot timpul, e greu să le opresc. Toată familia face Taekwondo și acesta e norocul meu. Anul asta m-am resimțit pentru că nu am făcut așa mult sport, dar recunosc că ora aceea e cea în care mă opresc. E singurul lucru care îmi pune creierul pe pauză.”

Produsele pe care Ana și Dan le realizează dar și alte mici afaceri care își promovează creațiile pot fi găsite pe site-ul afacerii Anais sau pe pagina de Facebook cu același nume. Business-ul a fost înființat și finanțat prin proiectul Start-up Centru.

Vizualizari: 9872

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus