Joi,
03.12.2020
Cer Senin
Acum
-3°C

Spitalul Militar nu poate fi folosit pentru a ajuta pacienții Covid. ”Dacă se înțelege, bine, dacă nu, nu am ce să comentez”

30 Octombrie 2020 16:11

Spitalul Militar nu poate fi folosit pentru a ajuta pacienții Covid. ”Dacă se înțelege, bine, dacă nu, nu am ce să comentez”

O medie de 100 de cazuri noi pe zi. Aproape de 3.000 de cazuri noi într-o lună. 73 de sibieni decedați în urma infectării cu SARS CoV-2, numai în luna octombrie. Paturile destinate pacienților cu coronavirus sunt ocupate în proporție de peste 90%, la ATI este plin. Specialistul din DSP care gestionează situația Covid-19 în Regiunea Centru spune că vârful va fi de abia peste 4,5 săptămâni.

În acest timp, Spitalul Militar din Sibiu se află în ample modernizări, iar la întrebările jurnaliștilor referitoare la felul în care doctorii de aici își pot ajuta colegii, răspunsul este: ”Nu am mandat să vorbesc. Dacă se înțelege, bine, dacă nu, nu am ce să comentez”. Asta a spus astăzi dr. Moga, șeful unității, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu.

”Sunt schele și muncitori în ATI. Paturile sunt protejate”

Gabriel Budescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu (DSP), spune că astăzi a vizitat Spitalul Militar și că unitatea nu poate ajuta pacienții decât după luna decembrie, cel mai probabil. Motivul: se lucrează. ”Astăzi am făcut o vizită de informare la Spitalul Militar. Vă pot spune că Spitalul Militar este în renovare, inclusiv secția ATI și blocul operator. Am înțeles că până la sfârșitul lunii noiembrie, poate chiar și decembrie, aceste lucrări nu vor fi finalizate. Până în acel moment, spitalul nu va putea prelua pacienți”, a explicat Budescu.

mesaj transmis de personalul Spitalului Militar în primăvară, la începutul pandemiei

Posibilitatea să funcționeze doar anumite secții, este exclusă de către acesta. ”Nu a fost luată o hotărâre prin care Spitalul Militar să devină spital Covid. Acolo sunt muncitori, sunt schele. Chiar și în ATI sunt schele, iar paturile sunt acoperite cu o folie de plastic pentru a fi protejate. Paturile de la ATI nu funcționează, sunt schele”, spune directorul DSP. Întrebat dacă medicii de aici nu și-ar putea ajuta colegii de la Spitalul Clinic Județean,  Budescu a rămas fără sunet, ședința desfășurându-se în sistem online.

Directorul Spitalului Militar: ”Nu am mandat să vorbesc”

Comandantul Spitalului Militar de Urgență Sibiu,  col. dr. med. Doru-Florian-Cornel Moga nu poate da detalii despre modul cum doctorii unității ar putea fi detașați într-un alt spital, nici cum s-ar putea transfera aparatura medicală, până la terminarea lucrărilor. ”Din păcate, nu am mandat să vorbesc. Trebuie să respectăm o modalitate de comunicare care e impusă de structura de care depind. Dacă se înțelege, bine, dacă nu, nu am ce să comentez”, a replicat doctorul militar.

”Poți să aduci o mie de aparate, dar personal nu ai, poți să faci paturi de ATI, dar personal nu ai, poți să aduci ventilatoare, dar personal nu ai, poți să faci multe, dar nu ai cu cine”

Vârful pandemiei în Sibiu va fi peste patru, cinci săptămâni

Problemele de acum sunt insignifiante, în raport cu ce va urma. Inspectorul șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Lucian Blăguțiu coordonatorul pentru gestionarea situației Covid-19 pentru Regiunea Centru susține că vârful epidemiei nu va fi atins în zona noastră decât peste 4, 5 săptămâni. În plus, susține el, lupta pentru salvarea cazurilor grave e pierdută în multe situații din cauza lipsei personalului medical. ”Probabil că vârful pandemiei va apărea peste patru, cinci săptămâni. Partea proastă este că se suprapune cu virozele respiratorii din perioada asta a anului, deoarece acestea fac parte din aceeași familie a virusului gripal, la fel ca SARS CoV-2 și maschează simptomele. Deja se caută metode de separare a celor două patologii. Totuși, capacitatea de testare este încă limitată din cauza lipsei aparatelor, dar mai ales a personalului. Spun asta, pentru că poți să aduci o mie de aparate, dar personal nu ai, poți să faci paturi de ATI, dar personal nu ai, poți să aduci ventilatoare, dar personal nu ai, poți să faci multe, dar nu ai cu cine”, a declarat Blăguțiu, pentru Turnul Sfatului.

Vizualizari: 4919

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Halta Sibiu-sat

Acum 1 lună

Normal, Sibiu, centrul civilizației universale și al lucrului bine făcut!
Raspunde

Marin Marinescu

Acum 1 lună

Suntem in epidemie de 8 luni. Cineva a decis ca in perioada asta e momentul sa se inchida sectii vitale pentru renovari. Aparatura si doctori stau degeaba, iar domnul manager ne arunca asa in sila: "daca se intelege bine, daca nu, nu". Da, se intelege bine incompetenta uriasa si aroganta acestor personaje care se fac vinovati de moartea parintilor, bunicilor si poate chiar a noastra.
Raspunde

Stelian Stelian

Acum 1 lună

E rezervat pentru NATO, pentru militarii americani, mai precis. Maine-poimaine nu va mai calca picior de roman pe acolo, militar, rezervist, iar de civili ce sa mai vorbim... De aceea nu are voie sa vorbeasca Moga. Mai rau ca inainte de `89...
Raspunde

Toma Toma

Acum 1 lună

Spitalul militar nu poate fi folosit pentru ca este spital militar!Jenant,josnic,dezgustator!Nicaieri in lume nu veti auzi astfel de argumente puerile,insignifiante sau de-a dreptul imbecile pentru a justifica o situatie aberanta.Militarii se considera mai presus de lege desi sunt niste bugetari de lux care nu au facut nimic pentru tara! PS-Scuze,au facut!Mai mult de 90% din victimele din 1989 au cazut sub gloantele armatei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus