Marţi,
02.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Cum începe să curgă și pe Cibin politica dâmbovițeană

Cum începe să curgă și pe Cibin politica dâmbovițeană

Aici, în Sibiu - precum în aproape orice altă comunitate locală - oamenii se mândresc că unele lucruri sunt mai bune decât prin alte părți. Că, spre exemplu, politica nu își mai are locul în primării sau în Consiliul Județean. Că acolo se face administrație, și nu politică. Și, mai mult, atunci când se face politică, e în interesul cetățenilor, nu cum e pe Dâmbovița, adică ”pe diferite interese de grup”.

În aceste zile vedem primii muguri ai politicii dusă de liberalii care au ajuns la nicicând atinse scoruri electorale. Mă refer la Consiliul Județean, pentru care au primit atât de multe voturi încât au ajuns să dețină, doar ei, cei de la PNL, majoritatea absolută. Cu alte cuvinte, își pot impune în plenul CJ absolut orice idee: de la a aloca sau nu bani, la a impune sau nu oameni. Absolut orice proiect, mai puțin cele referitoare la vânzarea unor bunuri imobile publice, caz în care ar mai avea nevoie de încă trei voturi, pe lângă cele 19 pe care le au.

Ce au început să facă liberalii cu această majoritate absolută? Au început a-și impune oamenii peste tot. Ambii vicepreședinți ai CJ Sibiu sunt PNL. Toți președinții de comisii de specialitate din cadrul Consiliului Județean sunt PNL. Asta, după un mandat în care, deși nu aveau majoritatea absolută, liberalii sibieni și-au impus aproape peste tot ceea ce atinge umbra CJ oameni de partid sau apropiați.

Au primit cele mai multe voturi. Ei sunt câștigătorii alegerilor. Ei dețin majoritatea absolută, să o folosească, de aceea au primit-o! Ar putea fi câteva idei în sprijinul deciziilor prin care liberalii sibieni își impun oamenii peste tot. Doar că tocmai asta este caracteristica principală a ”politicii de Dâmbovița”: ”numai noi, doar ai noștri”. Indiferent dacă merită sau pot. 

Pe aici, pe la Sibiu, în ultimii douăzeci de ani, atunci când politica a trebuit să se manifeste în administrație, a făcut-o un pic altfel.

Spre exemplu, atât de invocatul Iohannis (în sensul că pe imaginea lui se bat atât liberalii, cât și membrii FDGR) a cerut întotdeauna ca cel puțin unul din posturile de viceprimar să fie ocupat de un reprezentant al altei formațiuni decât FDGR. Indiferent de câte voturi controla FDGR. Mai întâi, Iohannis a lucrat cu PSD, iar după despărțirea de partidul care ajungea de la Năstase la Ponta și Dragnea, a lucrat cu democrații sau cu liberalii, care numeau câte un viceprimar al Sibiului din rândurile lor.

Nu doar că o astfel de abordare e sănătoasă (ai șanse mai mari să afli și alte puncte de vedere decât cele ale grupului din care faci parte), dar ascunde și un cinic câștig politic: ”împărțim câte un post de viceprimar, vicepreședinte și așa mai departe, deci le fac un loc la masa deciziilor, chiar dacă nu are mare greutate locul respectiv. Dar îi aduc alături de mine la putere și nu le-ar mai veni atât de ușor să critice”.

Liberalii sibieni tind să se proiecteze drept deținători ai ”adevărului absolut”. Oamenii i-au votat, iar dacă i-au votat înseamnă că ei știu cel mai bine, ei trebuie să fie peste tot. ”Împreună! Pentru Sibiu!” a fost doar un slogan politic.

Vizualizari: 7149

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Aaa Bbb

Acum 4 luni

atat de distorsionata a ajuns politica in Romania si nimeni(de partide vorbesc) nu a mai castigat cu +50% de foarte multi ani, incat atunci cand se intampla, unii vor sa cei care iau majoritatea sa se apuce sa imparta pozitii cu cei din spate. pana la urma ce pot raspunde liberalii votantilor lor daca iau +60% la judet dar se apuca sa imparta posturi cu unii si cu altii? de ce sa se mai deranjeze in campanie sa ia +50 daca poi se poarta ca si cum ar avea 40%? sa ne fie frica sa mai faca cineva 50% pentru ca, vezi doamne, dam in dictatura. hai sa limitam prin lege orice scor la maxim 40%...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus