Vineri,
21.01.2022
Partial Noros
Acum
-2°C

Calea Șurii Mici nu va mai fi lărgită la patru, ci la trei benzi circulație. Una pentru autobuze

Calea Șurii Mici nu va mai fi lărgită la patru, ci la trei benzi circulație. Una pentru autobuze

Desenată la patru benzi de circulație în planul urbanistice ale viitorului spital județean, Calea Șurii Mici face obiectul unei prime licitații în vederea modernizării. Reprezentanții Primăriei Sibiu cer, acum, modernizarea Căii Șurii Mici la trei benzi: două pentru mașini și una pentru autobuze.

Aproape 800.000 de lei, cu tot cu TVA, a alocat Primăria municipiului Sibiu pentru întocmirea unor liste de documentații în vederea modernizării Căii Șurii Mici. Cu o lungime de peste patru km, importanța străzii care traversează, la propriu, un câmp va crește în contextul proiectului unui nou spital județean, amplasat în capătul dinspre Sibiu al Căii Șurii Mici.

Pentru acest viitor spital județean, consilierii locali ai Sibiului au adoptat un plan urbanistic zonal în luna mai a anului trecut, care prevede ”lărgirea străzii Calea Surii Mici, categoria a III-a, colectoare, la o lățime de prospect de 35 m”. Acest plan urbanistic a fost adoptat având la bază un studiu de trafic în care se recomandă ca ”pentru orizontul de timp apropiat (cinci ani)” Calea Șurii Mici să fie lărgită la patru benzi de circulație. 

Și în planul urbanistic de detaliu elaborat pentru proiectul noului spitalul județean și aflat acum în consultare publică, aceeași Cale a Șurii Mici este desenată drept o stradă de categoria a II-a, cu patru benzi de circulație. 

Viziunea Primăriei

Primăria Sibiu a demarat procedura de modernizare a străzii Calea Șurii Mici sub numele de ”Coridor integrat de mobilitate – Calea Șurii Mici”. Iar la începutul acestei săptămâni a fost publicat anunțul de licitație în vederea contractării serviciilor de întocmire a tot felul de documentații: documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, proiectul tehnic, detaliile de execuție, documentația de obținere a autorizației de construire etc, dar și acordarea de asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor.

Prin tema de proiectare elaborată de Direcția Tehnică a Primăriei Sibiu este descrisă viziunea administrației locale asupra viitorului acestei străzi. ”Reconfigurarea pe care o solicităm trebuie să aibă în vedere: realizarea a două benzi de circulație de trei metri fiecare și o bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun de 3,5 m; realizarea unei piste de biciclete în conformitate cu prevederile legale, cu zonă de siguranță”, sunt solicitările enumerate în tema de proiectare și reluate în caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului scos acum la licitație.

Mai sunt cerute documentații pentru un sistem de iluminat cu LED-uri, pentru canalizarea metropolitană în vederea coborârii în subteran a tuturor rețelelor, precum și pentru o viitoare rețea de canalizare – inclusiv pluvială - și apă potabilă.

”Recomandăm amenajarea unui sens giratoriu cu două benzi de circulație pe calea inelară pentru orizontul de timp apropiat (5 ani) concomitent cu lărgirea Căii Șurii Mici la 4 benzi de circulație, și analiza detaliată a efectelor dezvoltării urbanistice a zonei asupra traficului, altele decât cele avute în vedere în acest studiu de trafic”, studiu de trafic elaborat în februarie 2019 de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru PUZ-ul viitorului spital județean

Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu, la începutul acestei săptămâni, detalii asupra motivelor care au determinat lansarea procedurii de modernizare a Căii Șurii Mici la trei benzi de circulație. Până la publicarea acestui articol nu a fost transmis un răspuns.

Firmele interesate de documentația scoasă la licitație de Primăria Sibiu pentru modernizare Căii Șurii Mici au termen de depunere a ofertelor ziua de 7 decembrie. Pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție termenul alocat este de trei luni, aceiași perioadă fiind prevăzută și pentru elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor.

”Obiectivele principale care se urmăresc sunt:

- creșterea siguranței circulației autoturismelor și circulației pietonale;

- creșterea confortului;

- diminuarea duratei de deplasare cu transportul în comun;

- optimizarea spațiului și reconfigurarea zonelor de deplasare auto, pietonal, cu bicicleta”.

Tema de proiectare elaborată de Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu 

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Eugen Fieraru

Acum 1 an

Bravos! Ca la noi, la nimeni! O banda pentru autobuze. Probabil autobuzele o sa circule numai pe un sens...
Raspunde

@Eugen Fieraru

Acum 1 an

Cei de la Primaria Sibiu au un "fix"cu benzile pentru autobuze!Pe Calea Dumbravii,strada cu sens unic,se vrea banda pentru autobuze,desi pe aici circula un singur traseu de autobuz la interval de 30 de minute!Aceasta strada este,cred,cea mai potrivita strada din Sibiu pentru circulatie vin ambele sensuri.Dar daca asa au hotarat "superspecialistii"din primarie....
Raspunde

Costel Brad

Acum 1 an

Calea Dumbravii e foarte buna cu sens unic - nu mai abera. S-a vazut ce cozi imense s-au facut cand au facut-o cu dublu sens cat timp a fost inchisa calea cisnadiei.
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 1 an

Gata,sau castigat alegerile,nu mai e nevoie de nimic.Doar alte promisiuni la urmatoarele alegeri.
Raspunde

Alin G

Acum 1 an

Banda pentru Transmixt!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Crăciun Constantin

Acum 1 an

Dacă se mută blocurile construite.Nu trebuie să fi specialist in domeniul construcțiilor să-ți dai seama nu ai cum să construiești 4 benzi.
Raspunde

O Din N

Acum 1 an

Gata au trecut alegerile începem să construim pe termen scurt, să taiem proiectele pe margini? Noroc cu subtitlul "Viziunea Primăriei" altfel mă îndoiam că sunt capabili de așa ceva ...
Raspunde

Victor Craciunas

Acum 1 an

Ati ales o pensionara .Acum aveti pretentia sa aiba viziune in dezvoltarea orasului, cand nu a avut nici pana acum (doua mandate irosite, urmeaza al treilea la fel)

Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 1 an

Nu pensionara e de vina.... PNL detine toata puterea si banii. Primaria nu poate face nimic, fara bani. Primaria in Romania e doar de forma.... in fapt, clanurile care conduc Consiliul Judetean si prefectul, sunt cei mai importanti oameni. Iar la noi, toti sunt PNL-dambovita. Primarita e doar o marioneta, fara bani, fara putere, doar sa aleaga fraierii ceva, sa se dea impresia de democratie. In fapt, suntem la mana PNL..deci ia si citeste si nu mai da vina pe cine nu trebuie....ca tocmai asta le e planul. Ei sa iti dea teapa, iar tu sa te razbuni pe primarie, iar la urmatoarele alegeri, sa votezi tot un surogat de dambovita sau Moldova si la primarie, chiar asa de forma cum e ea.
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 1 an

Perfect! Minunat! Fodor! Fodor! Fodor! O incompetenta crasa care condamna Sibiul la inca 4 ani de subdezvoltare. Poate peste 4 ani ne desteptam.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus