Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

23 de donatori de plasmă, în două zile, la Sibiu. „Am avut o avalanșă de doritori”

23 de donatori de plasmă, în două zile, la Sibiu. „Am avut o avalanșă de doritori”

În ultima săptămână, numărul celor care doresc să doneze plasmă pentru pacienții COVID de la Sibiu a crescut într-un mod neașteptat, spune Livia Mareș, de la Centrul de Transfuzii Sanguine din curtea Spitalului Județean. 

15 persoane s-au prezentat ieri la Centrul de Transfuzii Sanguine și alte opt persoane au donat sânge astăzi, cu scopul de a ajuta pacienții confirmați cu infecție cu SARS CoV-2, care au nevoie de transfuzii de plasmă autoimună. 

„Poate pentru că a fost mai multă promovare sau nu știu de ce, dar în orice caz în ultima săptămână a sunat mult mai mult telefonul. Am avut o avalanșă de doritori și chiar ieri și astăzi am avut 15, respectiv opt foști pacienți, de la care am și recoltat probe. Procedurile sunt însă în faza preliminară, astfel că mai durează câteva zile până vom avea rezultatele și plasma va putea fi administrată pacienților care au nevoie”, spune Livia Mareș. 

Până în prezent, de la debutul pandemiei, Centrul de Transfuzii Sanguine a recoltat de la 60 de donatori, dintre care doar cinci au donat de mai multe ori.

Patru angajați confirmați cu COVID-19

Dintre cele 15 persoane care fac parte din personalul medical al centrului, patru au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus. „O colegă chiar s-a vindecat între timp, a fost testată negativ și s-a întors la muncă”, spune reprezentanta centrului sibian. 

Numărul mic al angajaților este și unul din motivele pentru care nu se fac recoltări în weekend-uri, explică Livia Mareș. Totodată, în lunile august-octombrie s-a încercat recoltarea și sâmbăta, însă prea puțini s-au prezentat. 

„Aveam câte o sâmbătă disponibilă pe lună, în care doritorii se puteau prezenta, dar prea puțini au fost. De-altfel, dacă doresc să doneze sânge, trebuie să vină din timp, nu atunci când este aproape prea târziu pentru cei dragi, pentru că orice astfel de procedură durează până este realizată ca la carte. Nu putem recolta sânge pe care să îl trimitem direct pacientului, el trebuie să treacă prin câțiva pași.”

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus