Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

”Plămânul artificial” împrumutat de Polisano pentru Spitalul Județean nu funcționează de trei săptămâni. ”Le-am cerut o listă cu tot ce le trebuie, și le dăm”

”Plămânul artificial” împrumutat de Polisano pentru Spitalul Județean nu funcționează de trei săptămâni. ”Le-am cerut o listă cu tot ce le trebuie, și le dăm”

În 2 noiembrie, prefectul Mircea Crețu anunța că în urma discuției pe care a avut-o cu conducerea Spitalului European Polisano, Spitalul Clinic Județean Sibiu va primi un aparat ECMO, un ”plămân artificial” care poate substitui activitatea plămânilor în cazurile extrem de grave de COVID. După aproape trei săptămâni s-a aflat că aparatul nu a funcționat niciodată, pentru că nu are toate consumabilele. ”Mai trebuiau acolo niște materiale consumabile și le-am cerut celor de la spital să-mi comunice ce lipsește. Ar trebui să discute specialiștii între ei. Am vorbit și astăzi, le-am cerut să facă o listă cu tot ce lipsește și le dăm tot, pentru că de aia l-am dat, să-l folosească. Iar apoi, după ce nu mai au nevoie îl luăm noi și îl folosim pentru intervenții”, a declarat directorul medical al Spitalului Polisano, dr. Paul Porr.

El spune că nu a știut până ieri că aparatul nu a fost folosit de către cei de la spitalul județean. ”La ședința de ieri de la Consiliul Județean, doamna Cîmpean a spus că aparatul nu a funcționat, însă s-a exprimat ca și cum le-am fi dat un aparat defect. Nu e așa”, explică Porr.

Aparat pentru cazurile grave de COVID

ECMO (ExtraCorporeal Membrane Oxygenation), denumit și ”plămân artificial” este aparatul care asigură oxigenarea adecvată și eliminarea bioxidului de carbon în cazul pacienților cu boli grave, ce afectează aparatul respirator, inclusiv Covid-19. ECMO pompează sângele în afara organismului și îl oxigenează, iar apoi îl reintroduce în corpul pacientului. În acest fel, mașina dă posibilitatea plămânilor, și câteodată și inimii, de a se odihni și de a a se însănătoși.

Prefectul Mircea Crețu anunța la începutul lunii noiembrie că aparatul va putea fi folosit în două săptămâni, după o etapă de pregătire a doctorilor, care urmează să-l folosească. ”Am discutat cu domnul Celestin Constantin de la Spitalul Polisano, și a decis să pună la dispoziția Spitalului Județean a unui aparat ECMO, un plămân artificial, s-a încheiat acordul de principiu”, a anunțat Crețu. El spune că acesta va putea fi folosit în spital în aproximativ două săptămâni, după o perioadă de training a doctorilor de la Spitalul Județean, la o firmă din Brașov. ”Două săptămâni e posibil să dureze, astfel încât specialiștii să poată folosi în deplină siguranță și calitate acest aparat”, a mai spus prefectul. De atunci au trecut 18 zile până când Spitalul Județean a transmis că nu au consumabile.

Polisano asigură oxigenul pentru 22 de paturi ATI ale Spitalului Județean

Pe lângă ajutorul dat Spitalului Județean cu aparatul EMO, Spitalul European Polisano a cedat unității și concentratoare de oxigen, pentru a suplini lipsa stației de oxigen. În urmă cu o săptămână au ajuns la spital două concentratoare, miercuri au fost transmise încă zece, iar ieri au ajuns la spitalul sibian încă 10. ”Fiecare aparat se pune la un pat de ATI și pacientul respectiv primește oxigen de la el, astfel că acolo nu mai e nevoie de conectare la stația de oxigen a spitalului. Nu numai că au oxigen, dar au la concentrația optimă”, a mai spus Paul Porr.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6903

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Ion Mihai

Acum 3 ani

Asta am votat, asta avem. Mai rezistam inca 4 ani !!! asta daca nu ne mutam in alta tara !!!
Raspunde

Tarzan Haiducul

Acum 3 ani

Deci au avut aparatul dar nu l-au folosit. Probabil daca-l foloseau salvau vieți. Dar au ales sa nu o faca. Cum pot fi catalogati acesti asa zisi medici? Criminali, nu?
Raspunde

Newman Sibian

Acum 3 ani

Sa inteleg ca SJ nu a avut acest tip de aparat pana acum? Inseamna ca au fost salvate multe vieti aici si fara acesta!!!Nu au nici oameni care sa poata utiliza aparatul.Cum naiba din 3000 de angajati nici un om pregatit?Au numai zugravi,faientari si preoti?
Raspunde

Mihai Muntean

Acum 3 ani

Nu ne mai surprinde nimic tinand cont de cine a fost managerul Spitalului Judetean si cine a "organizat" concursul. Vai de "capul" nostru cu astfel de conducere!
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Tragic este ca acuma vreo doua luni doamna "arvocata" a declarat, intrebata fiind cu cine s-a consultat in ceea ce priveste constructia noului Spital Judetean ca s-a consultat cu specialistii. Banuiesc ca se referea la specialista domna Liliana. Imi imaginez ce Spital va iesi din capetele a doua doamne ; Liliana si Daniela.
Raspunde

Unul Din spital

Acum 3 ani

Pai, directorul medical nu a gasit solutie ? el stie si rezolva tot - ore date viitorilor studenti la medicina si studentilor, salarii aprobate preferential, angajari cu ( inainte de pandemie ) si fara concurs ( in pandemie). Facea ,, echipa super " cu d-na manager ( doar fac concedii impreuna) si DA cu siguranta, ei au sfatuit-o pe prietena lor in ceea ce priveste noul spital.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus