Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Cum să mori de Covid, fără alte afecțiuni. Cazul sibianului care a stat 48 de ore în triaj

Cum să mori de Covid, fără alte afecțiuni. Cazul sibianului care a stat 48 de ore în triaj

Până în prezent, în Sibiu, au decedat 403 persoane diagnosticate cu COVID-19, 12 dintre aceste persoane chiar în ultimele 24 de ore. În spatele acestor cifre, însă, sunt părinți, copii, frați, surori, soți și soții. Fiecare cifră în parte înseamnă o poveste tragică ce marchează viața atâtor familii. Autoritățile anunță, aproape de fiecare dată, că persoanele decedate au comorbidități, însă, familiile arată că sunt și situații în care, bolnavi de COVID fără alte afecțiuni, au de suferit din cauza supraaglomerării spitalului. Pe de altă parte, medicii specialiști de la Spitalul Județean din Sibiu asigură că pacienții primesc tratament încă de pe prezentarea lor la Unitatea de Primiri Urgențe și chiar dacă nu este specific pentru COVID, până la diagnosticul pus de medicul infecționist, medicii spun că asta nu influențează semnificativ progresul.

Timpul petrecut la triaj, orele în care medicul infecționist nu apucă să-i vadă, modul în care virusul acționează asupra organismului pot avea un cuvânt important de spus în lupta împotriva SARS CoV-2. O astfel de poveste este cea a unui bărbat, fără alte afecțiuni, cu un stil de viață sănătos, dar pe care virusul l-a răpus. Cel care povestește prin ce a trecut este fiul acestuia. Pentru că durerea familiei este prea mare pentru a mai fi răscolită, vom păstra anonimatul și vom relata doar momentele în care bărbatul a ajuns la spital.

Plămâni afectați 100%

Totul s-a întâmplat acum o lună de zile când bărbatul s-a infectat după ce a intrat în contact cu un coleg de serviciu. A fost confirmat pozitiv, iar boala s-a manifestat prin febră, tuse, lipsa mirosului și a gustului. A stat acasă, în izolare, dar, din păcate, starea i s-a înrăutățit și a ajuns la Spitalul Clinic Județean Sibiu, la triaj. Fiul bărbatului spune că acolo a trebuit să aștepte 48 de ore în cort, până să-l verifice medicul infecționist, timp în care nu i-a fost administrat niciun fel de tratament, deși pe radiografia făcută s-a văzut că avea pneumonie.

În cele din urmă, a fost internat într-un spital suport Covid, altul decât cel județean. După o săptămână a fost adus la Sibiu și internat la secția de Terapie Intensivă, unde în urma radiografiei, s-a văzut că plămânii i-au fost afectați în proporție de 100% de virus.  A fost intubat mai apoi la ATI, a trecut pe ventilație mecanică, dar după câteva zile, în ciuda eforturilor făcute de medici, bărbatul a decedat.

„Cred că acele două zile în care a stat netratat în cort au fost cruciale pentru evoluția bolii, când abia se instalase pneumonia”, spune fiul său.

Reprezetanții spitalului Județean spun că pacienții sunt tratați încă de la urgențe

Reporterii Turnul sfatului au făcut o solicitare către reprezentanții spitalului pentru a vedea în ce măsură pot fi afectați pacienții care stau mai multe ore în triaj și cum le influențează starea de sănătate. Au răspuns medicul Constantin Roșca, medic șef UPU și medicul Victoria Bîrluțiu, șefa Șecției de Boli Infecțioase.

Medicul Constantin Roșca spune că pacienții așteaptă aproximativ 24 de ore din momentul recoltării și până la sosirea rezultatului. Aceștia primesc tratament pentru afecțiuni concomitente și tratament simptomatic pentru infecții virale, însă tratamentul specific Covid este administrat doar după confirmarea testului și la indicațiile medicului infecționist.

„Pacientul cu suspiciune de infecție Covid așteaptă aproximativ 24 de ore din momentul recoltării probelor până la sosirea rezultatului. In acest timp pacienții primesc tratament pentru afecțiunile concomitente (cardiace, respiratorii, hepatice, etc.) inclusiv tratament simptomatic pentru febră, tuse sau alte manifestări ale unei infecții virale. Într-adevăr tratamentul specific infecției virale Covid nu se începe până nu este confirmat testul și nu este indicat de medicul infecționist. Acest fapt nu modifică semnificativ prognosticul pacientului, atâta timp cât, din momentul stabilirii diagnosticului pacientul poate fi transferat rapid din Unitatea de Primiri Urgențe într-o secție suport Covid unde să continue tratamentul specific.

Perioada de triaj nu influențează semnificativ prognosticul. Este de la sine înțeles că primirea cât mai rapid a rezultatului testului Covid și începerea tratamentului specific antiviral indicat de medicul infecționist oferă condiții optime pacientului”, spune Dr.Constantin Roșca.

Pe de altă parte, Conf.univ.dr, Victoria Bîrluțiu spune că pacienții primesc oxigenoterapie, anticoagulante și dexametazon de la momentul prezentării în UPU.

„Terapia antivirală  nu este una atât de eficientă încât să influențeze evoluția pacientului. Rămân decisive oxigenoterapia, anticoagulantele și dexametazonul, pe care le primesc de la momentul prezentării în UPU”, spune medicul specialist.

Sursa Foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus