Duminică,
24.01.2021
Cer Senin
Acum
10°C

511 persoane cu dizabilități din centrele sibiene au avut deja COVID. Director: „Sperăm să nu mai trecem prin așa ceva”

511 persoane cu dizabilități din centrele sibiene au avut deja COVID. Director: „Sperăm să nu mai trecem prin așa ceva”

Doar 182 beneficiari ai centrelor dedicate persoanelor cu dizabilități din județul Sibiu au reușit să scape fără să contracteze virusul SARS CoV-2, în timp ce un număr de 511 au trecut prin boală și, din păcate, dintre aceștia 13 au murit.

Dintre cele 511 persoane cu diferite dizabilități, care au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus, de la debutul pandemiei și până în prezent, 473 pacienți au fost declarați vindecați, relatează Laura Vîlsan, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. Totodată, 25 beneficiari sunt încă izolați iar 13 au decedat.

Cea mai mare parte a deceselor a fost înregistrată, din păcate, la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Dumbrăveni. Aici, nouă beneficiari au pierdut lupta cu boala. Acum, după aproape două luni de la depistarea primelor cazuri de coronavirus, Raluca Muntean, directoarea centrului, spune că restricțiile se mențin în continuare și își amintește cu regret de greutățile prin care au trecut cu toții.

„În sfârșit nu mai avem cazuri de coronavirus, nici la beneficiari, nici la angajați, cel puțin asta ne-au arătat testele de săptămâna trecută. Sperăm ca situația să rămână așa în continuare. Am avut 57 beneficiari bolnavi și 25 de salariați, precum și nouă decese. Ne-a afectat pe toți toată situația prin care am trecut, cu restricțiile și izolarea, lipsa de personal când mai aveam colegi bolnavi, dar să sperăm acum că totul e bine și nu mai trecem vreodată prin așa ceva. Noi menținem restricțiile, pe care le-am impus încă din martie, dar acum sunt mult mai stricte, de când am avut focarul de infecție”, spune aceasta.

În această perioadă, Laura Vîlsan a fost prezentă în centrele pentru adulții cu dizabilități din județul nostru, pentru a vedea care este starea de spirit a beneficiarilor și modul în care se petrec lucrurile pe timp de pandemie. Directoarea DGASPC spune că oamenii aveau o stare mentală „surprinzător de bună”.

„În ciuda pandemiei SARS Cov 2, pentru că mi-am dorit să fiu în mijlocul lor, cu toate riscurile pe care mi le-am asumat în privința propriei mele sănătăți dar, încrezătoare în măsurile de siguranță și protecție pe care le-am respectat cu sfințenie, am procedat la o acțiune supererogatorie de documentare în centrele rezidențiale pentru adulții cu dizabilități din structura DGASPC Sibiu pentru a vedea cu proprii ochi cum e să trăiești în centre pe timp de pandemie, cum e să muncești în centre pe timp de pandemie, care sunt provocările, frustrările, dar și bucuriile beneficiarilor noștri, discutând atât cu cei cu Covid19 cât și cu cei sănătoși. (...) Starea lor mentală este surprinzător de bună, perioadele de izolare nu i-a afectat cum ar fi fost de așteptat, pentru că li s-a explicat și au înțeles de ce sunt impuse anumite restricții de mișcare în afara centrului. Solidaritatea lor și grija pentru ceilalți care erau Covid+ este remarcabilă. Sunt tare mândră de ei, de acești eroi nevăzuți ai pandemiei”

La sfârșitul lunii noiembrie, Direcția de Sănătate Publică Sibiu anunța că în județul nostru erau active 25 focare de infecție cu virusul SARS CoV-2, dintre care 22 în centre rezidențiale. Dintre acestea, amintim câteva exemple, cuprinse în raportul privind focarele COVID din județ, transmis de Prefectura Sibiu, în data de 23 noiembrie:

-           Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu handicap Tălmaciu: TOTAL POZITIVI: 73 persoane din care 49 beneficiari pozitivi și 24 angajați pozitivi

-           Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Speranța” Sibiu: TOTAL POZITIVI: 26 persoane din care 12 beneficiari pozitivi și 14 angajați pozitivi

-           Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Nectarie” Mediaș: TOTAL POZITIVI: 59 persoane din care 40 beneficiari pozitivi și 19 angajați pozitivi

-           Centrul pentru recuperarea și reabilitare neuropsihiatrică Râu Vadului: TOTAL POZITIVI: 166 persoane din care 122 beneficiari pozitivi și 44 angajați pozitivi

-           CRRPH Dumbrăveni: TOTAL POZITIVI: 77 persoane din care 54 beneficiari pozitivi și 23 angajați pozitivi

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus