Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Două eleve din Sibiu strâng cadouri pentru copiii din familiile sărace. „E greu să convingem oamenii să ni se alăture”

Două eleve din Sibiu strâng cadouri pentru copiii din familiile sărace. „E greu să convingem oamenii să ni se alăture”

Alexia Țabra este elevă în clasa a XII-a B la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. Fata a fost impresionată de gestul a două colege care au reușit, chiar și în aceste momente grele de pandemie, să înceapă o campanie de strângere de cadouri pentru copii din familii nevoiașe numită „Tu ești Moșul”. Fetele sunt Teodora Boboc și Oana Hentea, ambele eleve ale aceluiași colegiu. Alexia a decis să scrie un articol pe această temă și să-l trimită la redacție cu rugămintea de a-l publica. Campania fetelor durează până în 20 decembrie și oricine dorește se poate alătura lor. Cu cât va fi mai multă deschidere, cu atât mai mulți copilași vor fi ajutați.

Alexia Țabra, elevă în clasa a XII-a B, la Brukenthal a decis să facă public gestul a două colege care au deschis campania „Tu ești Moșul”, prin care au strâns cadouri pe care urmează să le ofere, în ajun de Crăciun unor copii din familii nevoiașe.  

Copii au fost identificați cu ajutorul colegilor și prietenilor, dar lista fetelor rămâne deschisă. Alexia spune că iubește să scrie și a decis să-și pună talentul la bătaie pentru a le ajuta pe cele două fete.

„Mie oricum îmi place să scriu și merg foarte mult pe asta, chiar acum scriu o carte și fiind colegele mele m-am gândit să le ajut, pentru ca această campanie să ajungă la cât mai mulți oameni”, spune Alexia.

Alexia Țabra, fata care sprijină campania „Tu ești Moșul” printr-un articol

Oana și Teodora sunt cele mai bune prietene

Campania începută de cele două fete se va termina în data de 20 decembrie pentru ca ele să aibă timp să împacheteze cadourile și să ajungă personal la copii. Este vorba despre 12 copii din opt familii, patru dintre micuți fiind frați. Acești copii au scris câte o scrisoare către Moș Crăciun, iar fetele le-au putut identifica nevoile. Scrisorile au ajuns la colegii și prietenii lor, iar aceștia și-au ales câte un copil pe care să-l facă fericit în apropierea celei mai frumoase și mai clade sărbători din an.  

Teodora Boboc (foto stânga) și Oana Hentea (foto dreapta)

Fetele nu vor să se oprească aici și-și doresc ca oamenii să le ajute să-și continue campania.  

„Eu și Teodora suntem cele mai bune prietene și avem și frățiori mai mici și atunci am strâns forte multe jucării, hăinuțe, cărți și ne-am gândit să le dăm mai departe celor care au nevoie. Așa am început această campanie și ne-am dat seama cât de mult putem ajuta. Este destul de greu să convingem oamenii să ni se alăture, pentru că, în fond, suntem și noi niște copii declarați adulți, având 18 ani. Oricum, înțelegem că încrederea nu se poate câștiga așa de ușor, dar vom face poze la absolut tot, vom încerca să filmăm și să punem pa pagina noastră de facebook și așa vom putea câștiga încrederea mai multor oameni, să putem ajuta mai mulți copilași”, spune Oana.

Oricine dorește să sprijine campania fetelor scriindu-le pe adresele de e-mail: hentea.oana@gmail.com și teaboboc@yahoo.com.

Frânturi din scrisorile copiilor trimise către Moș Crăciun:

„Dragă Moșule, mă numesc……., am 9 ani și o iubesc mult pe mami care muncește foarte mult pentru noi. Sunt la Liceul de Arte, împreună cu frații mei. Eu învăț vioară, pictură, dar și canto. Eu îmi doresc cel maim ult un telefon pe care să-mi fac școală împreună cu fratele meu, e în clasă cu mine, iar când mama e plecată la serviciu, noi nu avem cum să intrăm la ore…”, este o parte din scrisoarea unuia dintre copii.

„Dragă Moșule, mă numesc….., am 12 ani și sunt pasionată de tot ce înseamnă modă și sport.  Eu mi-aș dori o pereche de ghete, bomboane, o ciocolată pentru mama mea dragă, o păpușă Barbie, un L.O.L surprise, o pereche de patine sau role, un plus și o pereche de șosete”, este parte dintr-o altă scrisoare.

 

„Dragă Moșule, mă numesc…..și am frumoasa vârstă de 10 ani și sunt olimpic la clarinet. Îmi doresc foarte mult un calculator bun cu monitor pentru școală. Ce am l-am primit de la cineva și mereu se blochează. Aș vrea să învăț să fac site-uri și programe ca să pot câștiga câțiva bănuți ca s-o ajut pe mami cu chiria și ratele, de aceea am nevoie de un calculator bun. […] Dacă crezi că este costisitor poate să fie și unul la mâna a doua”, mai scrie un copil în scrisoarea lui către Moș Crăciun.  

 

Mai jos puteți citi articolul scris de Alexia despre campania celor două prietene.

„Sezonul rece ne transmite tuturor o senzație de înstrăinare, ne copleșește și ne trage într-un vârtej al nesiguranței, cu atât mai mult, acum, în contextul pandemiei de COVID-19, care a dat peste cap ritmul normal al vieții populației. Cu toate acestea, când totul se rezumă la distanțări și restrângeri, grija și atenția oferite celor din jurul nostru primează. Acest lucru l-au înțeles și două eleve, Boboc Teodora și Hentea Oana de la Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”. Cele două fete au inițiat un proiect intitulat „Tu ești Moșul” care este dedicat în totalitate copiilor nevoiași. Acest proiect își propune o strângere de cadouri, alimente și bani pentru copii din familii defavorizate.

Pandemia nu le-a făcut să uite de cei mai puțin norocoși: „Ne-am gândit că este extrem de important să sprijinim copii care nu au posibilități. Având în vedere dificultățile provocate de COVID-19,  acestora le este cu atât mai greu. Noi oricum avem multe haine și jucării pe care nu le mai folosim, atât ale noastre, cât și de la frați mai mici. Decât să stea aruncate într-un colt al camerei, mai bine le oferim celor care au atâta nevoie de ele”, spun fetele.

„Familiile nevoiașe le-am găsit cu ajutor de la prieteni, rude, cunoștiințe. Fiecare știa pe cineva care are nevoie de ajutor. Așa că, am făcut o listă cu acești copii, urmând sa le ducem personal cadourile”, povestesc Oana și Teodora.

Copii au făcut o listă către Moș Crăciun, scriindu-i ce își doresc ei cel mai mult. Majoritatea au nevoie de o tabletă sau un telefon, căci mulți dintre ei nu pot participa la cursurile online. Mai jos se regăsesc câteva dintre scrisorile copiilor.

Copii au vârste cuprinse între 2-14 ani și au mare nevoie de haine groase, alimente, jucării și dispozitive de pe care pot să intre la cursuri.

Oricine dorește să doneze, este încurajat să o facă, specificând vârsta și dacă pachetul este pentru fată sau băiat. Donațiile se pot face până cel târziu 20 decembrie, iar cei interesați se pot adresa organizatoarelor la adresele de e-mail teaboboc@yahoo.com (Boboc Teodora) sau hentea.oana@gmail.com (Hentea Oana).

Întrebate ce planuri de viitor au fetele în vederea acestui proiect, ele au răspuns că vor să îl păstreze și să îl dezvolte și în anii următori, organizându-l și cu alte ocazii, cum ar fi Sărbătorile Pascale sau Ziua Copilului.

„Dorința noastră este de a ajuta cât mai mulți copii, de a le aduce un zâmbet pe față și de a le face un Crăciun mai bun”.

Anul acesta #TuEștiMoșul !”

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus