Joi,
05.12.2024
Innorat
Acum
1°C

Reportajul unei eleve de la Goga despre colegul ei de bancă: „Ne-am ridicat din aceeași bancă. De ce șansele noastre au fost complet diferite?”

Reportajul unei eleve de la Goga despre colegul ei de bancă: „Ne-am ridicat din aceeași bancă. De ce șansele noastre au fost complet diferite?”

Patricia Cîrtog are 17 ani și este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. În cadrul unui proiect sprijinit de Institutul Francez din România și intitulat „Gen, revistă”, fata a scris un reportaj emoționant despre traseul urmat în viață de Cosmin, colegul ei de bancă din clasa a VI-a și până în a VIII-a, raportat la traseul ei. Fata se întreabă de ce, dacă s-au ridicat din aceeași bancă și locuiesc în aceeași comună șansele lor au fost complet diferite. Patricia a reușit să oglindească, în materialul pe care l-a scris, realitatea dureroasă a miilor de copii din România care trăiesc în sărăcie, să evidențieze nepăsarea și incompetența autorităților de a crea sisteme, programe sau mecanisme prin care să rezolve situația abandonului școlar și de a eradica nesiguranța copiilor proveniți din medii sociale dezavantajate. Reportajul Patriciei merită citit de la primul până la ultimul cuvânt.

În cadrul proiectului „Gen și revistă”, un proiect al Forum Apulum, o asociație civică din Alba Iulia, sprijinit de Institutul Francez din România, Patricia Cîrtog, o elevă de 17 ani de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, a realizat un reportaj despre Cosmin, colegul ei de bancă, și despre drumul pe care băiatul l-a avut de la terminarea școlii gimnaziale.

Patricia este în clasa a XII-a și se pregătește pentru bacalaureat și intrarea la facultate, Cosmin însă, a abandonat școala și s-a angajat la o fabrică după examenul de capacitate.

Patricia în albumul realizat la finalul clasei a VIII-a

„Ne-am ridicat din aceeași bancă și locuim în aceeași comună. De ce șansele noastre au fost complet diferite?”, se întreabă Patricia.

Reportajul Patriciei se numește „Bunătățile din podul lui Cosmin”, iar fata își începe povestea cu momentul în care l-a cunoscut pe Cosmin.

„L-am cunoscut pe Cosmin în clasa a V-a, când a venit la școală îmbrăcat într-un trening simplu, negru cu dungi gri, pe care îl poartă și în poza de album de la sfârșitul clasei a VIII-a, chiar dacă fermoarul cedase de ceva vreme. Sprinten și mic de statură, alerga și lovea lambriurile de pe pereții clasei până când rănile din pumni îi sângerau. Părinții mei m-au învățat să pun plasturi colorați și să suflu pe răni ca să nu mă mai doară, însă Cosmin nu simțea nevoia să se protejeze în acest fel. La început, îmi era teamă când îl vedeam că își iese din fire și se ceartă cu colegii, dar mi-am dat seama că nu este un băiat periculos, ci doar energic și impulsiv. Iar de atunci am început să ne înțelegem”, scrie fata.

Mai departe descrie momentul în care au ajuns să fie colegi de bancă.

„Cosmin s-a născut în comuna Șura Mică din județul Sibiu, la fel ca mine. El a crescut într-o comunitate săracă și izolată de romi din satul Rusciori, iar eu în Șura Mică, într-o comunitate de români de condiție medie. În clasa a VI-a, am împărțit prima bancă de la geam, pentru că eu voiam să fiu aproape de profesori, eram atentă și învățam bine, iar el deranja orele, așa că doamna dirigintă l-a mutat din ultima bancă lângă mine.

Cosmin în albumul realizat la finalul clasei a VIII-a

Era neastâmpărat și zâmbitor. Purta mereu haine sport, iar ora lui preferată era educația fizică. Venea la școală cu un ghiozdan negru, mic, în care își punea sandvișul cu salam și, uneori, pix și caiet. Cam o dată pe săptămână, tatăl lui îl lua dimineața la lucru cu ziua la animale sau prin vecini. În acele zile venea la școală obosit și privea absent pe geam. În zilele obișnuite, dansa și cânta prin clasă, se juca, la fel ca ceilalți copii, sau avea accese de furie și se certa cu colegii. De cele mai multe ori se enerva dacă cineva pomenea ceva despre familia lui, în special despre mama lui, care plecase de acasă”, mai scrie Patricia în reportajul ei.

Cosmin abandonează școala deși își dorea să devină mecanic auto

Fata își amintește nenumărate lucruri despre Cosmin, printre care și faptul că, după ce a terminat clasa a VIII-a s-a înscris la o școală profesională pentru mecanici-auto din Sibiu, dar pe care a abandonat-o pentru că nu erau suficiente autobuze din Rusciori spre Sibiu și pentru că nu-și permitea abonamentul lunar care costa 180 de lei. Așa s-a decis să-i facă o vizită.

„Astăzi, Cosmin are 17 ani, la fel ca mine. Chiar dacă la sfârșitul clasei a VIII-a s-a înscris la o școală profesională pentru mecanici auto din Sibiu, nu și-a permis să plătească naveta Rusciori-Sibiu, pentru că abonamentul lunar costă 180 de lei. A abandonat școala în primul semestru și s-a angajat la o fabrică de ambalare din Șura Mică, unde lucrează și tatăl lui, ambii ca operatori în secție. Am vrut să aflu de ce a renunțat la școala profesională și ce s-a întâmplat cu visul lui de a deveni mecanic auto, așa că m-am hotărât să îi fac o vizită”, mai scrie Patricia.

21,5% dintre copiii din România trăiesc în deprivare materială severă, cea mai ridicată rată din UE, unde media este de 5,9%, potrivit unui raport din 2019 al Organizației Salvați Copiii, este ceea ce constată fata.

În ceea ce urmează, Patricia ne introduce în viața lui Cosmin cu greutățile ei. Prezintă suferințele ascunse ale băiatului, regretele, dar și visele pe care încă le are. Ne vorbește despre familia lui. Leagă totul în contextul satului în care locuiește Cosmin, al oamenilor din jurul lui și vorbește despre puținele persoane care încearcă să schimbe în România ceea ce autoritățile nu au reușit să facă în ultimii 30 de ani. Apoi se întreabă cum ar fi ajuns ea dacă ar fi avut viața lui Cosmin și își amintește cum au sprijinit-o și sfătuit-o părinții ei.

Cosmin odihnindu-se după serviciu

„Cosmin joacă fotbal duminica cu Iuli și Ovidiu, doi foști colegi de școală din Rusciori. Se întâlnesc pe un teren improvizat și, câteodată, merg la unul dintre ei acasă și beau bere. Cel mai mare vis al lui Cosmin este să-și ia carnetul și să poată conduce când vrea până la Sibiu.

 — Îți dorești să conduci și până la mama ta?

 — Ea de ce nu vine pe aici? îmi spune Cosmin, în timp ce își râcâie o rană de pe mână, nervos, cu privirea în pământ.

Nu vorbește niciodată despre mama lui care i-a părăsit când erau mici. Mă gândesc la anii de școală, când Cosmin era neastâmpărat. Cum ar fi putut să-și țină în frâu furia, când nimeni nu-l ajuta să și-o controleze? Lovea cu pumnul în lambriul clasei sau stătea în bancă, apatic; două stări între care oscila”, scrie Patricia.

Patricia citind la ea acasă

În finalul reportajului ei, fata își dorește pentru colegul ei de bancă viața pe care el o visează.

„Mi-aș fi dorit ca podul lui Cosmin să fie plin de jucării sau de mingi de fotbal, iar gândul lui să fie la viitorul său, nu la ce va mânca. Deși ne despart doar câțiva kilometri și am împărțit prima bancă de la geam, viețile noastre vor fi complet diferite. Nu pot schimba consecințele pe care sărăcia și lipsa de siguranță în familie le-au avut asupra dezvoltării lui Cosmin, însă pot înțelege de ce acesta a ales să rămână în comunitatea din satul Rusciori și să abandoneze școala. Sper doar ca pentru copiii lui Cosmin lumea să fie mai largă decât satul Rusciori”, încheie Patricia.

Citiți întregul reportaj al Patriciei Cîrtog AICI.

Credit foto: Irisz Kovacs

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Zzz Yyy

Acum 3 ani

extraordinar materialul, atat ca informatie cat si ca detaliu, acuratete, sensibilitate! felicitari autoarei!

Raspunde

Marius Munteanu

Acum 3 ani

Viata e ca o vanatoare, Patricia! Unii vaneaza numai mistrti si ursi, ceilaltii, cate un iepure, iar altii sunt haitasii care gonesc vanatul spre vanatori...
Raspunde

Canaris Canaris

Acum 3 ani

Cosmin asta pare baiat bun dar are o mare problema.....Nu-i place cartea.....Ca daca punea putin mana pe carte facea ceva.....asa au ramas locurile de romi de la liceu pentru loazele romanilor descurcareti....
Raspunde

Raluca True

Acum 3 ani

E buna scrierea, doar ca fetei ii scapa niste detalii, ceea ce e normal, la 17 ani. Ea este mult mai inteligenta, decat Cosmin...iar aia e marea diferenta. Sunt multi oameni care au pornit de jos si au ajuns foarte departe. Luati ca exemplu, pe Steve Jobs, ca il stie toata lumea...copil infiat, relativ sarac dar inteligent. Cu toate lipsurile lui, a ajuns sa constuiasca Apple...si nu, nu e valabil ca a fost in SUA, aia e o scuza pentru cei ce nu vor sa faca nimic, ca bag seama ei nu sunt in "America". Si in SUA sunt multi, care devin betivi, nu fac nimic si se pierd....din acelasi motiv, ca doar ala e potentialul lor. Probabil multi dintre colegii lui Jobs au ajuns sa fie ratati, in acelasi mediu. Cosmin viseaza...el nu face, nu calculeaza, nu scrie cum scrie fata asta, pentru ca nu il intereseaza...pe el il intereseaza sa bata mingea si sa viseze... iar intr-o zi, poate o fata ca ea, va deveni victima unui astfel de Cosmin, iar aia e adevarata tragedie...fie ca ne place sa recunoastem sau nu. Sunt multi oameni cu lipsuri....toti avem lipsuri ca nimeni nu e perfect, dar ne luptam, incercam sa facem mai bine....cosminii, bat mingea si gasesc scuze. Problema cosminilor e aceeasi problema pe care au au si altii, in alte tari...doar ca acolo se numesc ahmed sau gonzales, iar daca indraznesti sa spui astea, sunt niste indivizi, numiti generic neoliberali sau neomarxisti, care te vor face rasist/rasista, ca ai indraznit sa gandesti sau sa spui asa ceva. Asta e "libertatea" zilelor noastre. Cam asta n-a inteles inca, fata. E normal ca sunt si exceptii....sunt unii care nu se pot automotiva, sa iasa dintr-o situatie si ar trebui ajutati, dar nu cred ca e cazul celor mai multi cosmini....ei prefera sa bata mingea si sa gaseasca scuze...asta e.
Raspunde

Zzz Aaa

Acum 3 ani

eu am impresia ca a prins niste detalii extraordinare. tu spui ca ala e mai putin inteligent dar asta se dezvolta atat genetic, cat si social si fiziologic. fata spune undeva despre un copil ca "mananca pufuleti cu aroma de pizza". Nu stiu daca ea a prins esenta sau era doar un efect de stil in articol insa, daca un copil mananca de 3-4 ori pe saptamana carne iar altul mananca "pufuleti cu aroma de pizza" in zece ani copilul cu friptura in farfurie are cateva puncte de IQ in plus. tiganii duc, in primul rand, lipsa de egalitate de sanse(de ex. copilul asta daca era un golan de oras, tot se facea mecanic auto pt ca nu ii trebuiau cei 180 ron pt transport). la fel si romanii din comunitatile sarace/inapoiate
Raspunde

Alexandru Mihai

Acum 3 ani

@Raluca True: Scuză-mă dar vorbești prostii.
Raspunde

Cornel Cerbul Carpatin

Acum 3 ani

Imi pare rau sa te dezamagesc....dar inteligenta este genetica. IQ-ul nu se dezvolta, oricate exercitii ai face, iar asta a iscat o dezbatere apriga, in culise, la nivel mondial. Descoperirea acestui fapt a distrus sperantele actualilor globalisti, ca oameni de diferite categorii sau rase pot trai impreuna, fara ca societatea in ansamblul ei, sa se prabuseasca. Descoperirea acestor lucruri, a declansat negarea globalismului si incepera luptei impotriva acestui curent periculos si distructiv. Bineinteles...ca, globalistii s-au radicalizat, neacceptand aceste lucruri si numind stiinta rasista. Ca sa iti dai seama cu ce avem de-a face in lume, acum....stiitna e rasista, pentru ca unora nu le place ce descopera. Cei mai extremisti dintre ei, considera ca vor egaliza nivelul de inteligenta, prin transhumanism....adica transformarea tuturor categoriilor, intr-un fel de bovine cu cip in cap, pe care sa le controleze direct, atunci cand gandesc peste nasul lor si ies din tipar. Un fel de ce incerca sa faca securitatea, din anii 50, pana la disparitie, dar mult mai extrem..... deci, daca te intereseaza subiectele astea, informeaza-te, ca e ieftin, acum,...inca. Azi maine te vor cauta pentru ca ai citit ce nu trebuie. Doar n-or sa aresteze jurnalistii, vor aresta cititorii, ca asta e libertatea...sau nu te chiar vor aresta, dar vei avea "profil", un fel de dosar, cum se numea la securitate, online cu ceea ce faci gresit, subliniat si "stiut". Deja ai, asa ceva, in caz ca nu stiai, iar totul e ascuns sub pretextul "reclamei personalizate". Frumos, nu ? Deci, pe scurt, fata si acest baiat fac parte din lumi total diferite, cu potential total diferit, iar asta nu se rezolva prin educatie...tocmai asta spune si ea intr-un alt mod, in articol. Au fost in acelasi sat, la aceeasi scoala, unul bate mingea, altul citeste si scrie si asa va fi mereu. Sa citesti e mai ieftin decat sa bati mingea, asa ca idee.
Raspunde

Din Vecini

Acum 3 ani

Primaria Sibiu trebuie sa se implice in primariile din sate sa ii ajute sa se dezvolte, mai ales ca distantele dintre imprejurimile Sibiului si oras sunt mici . Cate intalniri lunare are dn Fodor cu restul primarilor? Sau ea e pe Luna si restul pe Marte? Primarii satelelor nu au cunostinte la fel ca si alegatorii, dar de ce nu se implica orasele primarii de la orase sa ii ajute??? In primul rand ca om, apoi ca intitutie. Trebuie facute cursuri de dezvoltare, educare pentru primari, angajati si sateni.Prioritatea numarul 1 EDUCATIA fara de care nu exita istorie, viitor si dezvoltare.
Raspunde

Anda Iancu

Acum 3 ani

Nu e vina copiilor pentru ce ajung in viata.Totul tine de familie, educatie, anturaj si situatie economica. E datoria orasenilor mandri din Sibiu, datoria tuturor sibienienilor sa se implice, sa ajute astfel de sate.Sunt oglinda judetului Sibiu nu doar a unui sat din Sibiu.
Raspunde

Horror Jon

Acum 3 ani

Am crescut cu niste baieti mai mult pe strazi, fara prea multa mancare sau educatie. Unul a ajuns medic, unul aviator, altul inginer, iar eu IT-ist. Am evitat "anturajele", n-am batut mingea, am mai citit din cand in cand si am reusit incet incet fiecare mai mult si mai mult pe zi ce trece. Nu prea mancam multe, eram slabi si vai de capul nostru....ne placeau si noua pufuletii din pungile cu catelul, pe care ni le permiteam destul de rar. Si cu toate astea... n-am batut mingea si n-am cautat scuze, nu ne-am injurat parintii, desi n-au fost modele si nici macar pe langa noi. Asa ca te rog, inceteaza cu aceste teorii cum ca ar trebui ajutati....sunt ajutati. Sunt locuri la fara plata, pentru rromi pe la facultati, de exemplu, sunt ONG-uri care-i ajuta de zeci de ani, deja si as putea sa iti dau cateva exemple. Majoritatea stau in comunitati, cu familii......si nu vor sa faca altceva. Asta e tristul adevar si am impresia ca toti cei care gandesc ca tine, n-au nici un fel de experienta reala de viata, doar au o nevoie de a empatiza cu oricine, de dragul empatiei. Realitate e cu totul diferita, totusi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus