Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

VIDEO „Suntem oameni și noi! Protejați-vă pentru noi!”. Mesajele de suflet ale celor care îngrijesc sibienii

VIDEO „Suntem oameni și noi! Protejați-vă pentru noi!”. Mesajele de suflet ale celor care îngrijesc sibienii

Au trecut nouă luni de când eroii sistemului medical au încercat, de la infirmiere la medici, să ofere ajutor fiecărui pacient infectat cu noul coronavirus. La fel au făcut și ambulanțierii și salvatorii de pe SMURD. Aceștia sunt oamenii pe care astăzi îi vom lăsa să se prezinte singuri, prin propriile lor vorbe. 

Unitățile medicale ale Sibiului au răspuns pozitiv, în ultima lună, provocării reporterului Turnul Sfatului de a transmite câteva mesaje scurte comunității. Au fost rugați să vorbească din suflet, să spună ce îi apasă sau ce vor ca sibienii să înțeleagă în aceste momente grele pentru toată lumea.

Spitalul Orășenesc Cisnădie

Colectivul spitalului din Cisnădie a ales să transmită un mesaj în format video: „Vă rugăm să stați în casă, să ne protejăm pe noi, pe voi, copiii, frații, bunicii. Noi luptăm pentru voi, voi luptați pentru noi. Vă mulțumim!”

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Dr. Călin Cipăian, Medic șef Secția Clinică Medicală II, SCJU Sibiu

„Primul lucru care îl remarci la o persoană cu mască sunt ochii, ca urmare pentru mine pandemia de COVID-19 este o istorie despre ochi. Despre ochi de toate culorile, cu gene scurte sau lungi, cu machiaj sau fără, cu pleoape obosite și roșii, încercănați sau încrâncenați. Despre ochii personalului medical și de îngrijire, ochi plini de uimire și un pic de teamă în cazul celor tineri și lipsiți de experiență, care vedeau pentru prima dată ravagiile unei boli necunoscute și imprevizibile până la ochii încordați și concentrați ai celor cu experiență, care încercau să înțeleagă, să organizeze și coordoneze o luptă începută brusc cu un inamic incomplet cunoscut.

În aceste nouă luni, ca toți cei îmbrăcați în echipamentele de protecție, am învățat să recunosc colegii după voce și ochi și am învățat să le citesc sentimentele. Am învățat să deslușesc speranța și bucuria când pacienții evoluau bine, tristețea și amărăciunea ascunse într-o lacrimă când pierdeam pacienți. Am învățat și mai mult privind în ochii pacienților și oamenilor de pe stradă. Am învățat că nu trebuie să uităm să ne privim în ochi și că trebuie să ne putem privi în ochi și după ce această pandemie va fi istorie. Aceasta este povestea unui doctor în pandemie. O poveste despre înfrângeri și victorii, încercări, sacrificiu și speranță. O poveste despre ochi și oamenii de dincolo de ei.”

Conf.univ.dr. Liana Chicea, medic șef Secția Clinică Medicală I, SCJU Sibiu

„Eu cred că este important, acum și de acum încolo, să ne facem fiecare partea la locul nostru, să ajutam cât putem, să rămânem uniți în colaborare și gânduri bune, să mângâiem când nu putem ajuta, să prețuim mai mult viața, familiile, pe cei de lângă noi și momentele frumoase și să privim cu speranță în viitor. Cred că toți colegii muncesc foarte mult și cu dăruire. Mai cred că gândurile și sentimentele lor, așa cum ați primit câteva frânturi dintre ele, sunt gândurile noastre ale tuturor, atât pentru vremea pandemiei, cât și în afara ei. Nu vrem să ne considerăm eroi, este profesia și modul de viață pe care ni le-am asumat fiecare.”

Colectivul Secției Clinice Medicală 1, SCJU Sibiu - „Împreună, la bine și la greu”

Asistent medical Suciu Ramona

„Cuvintele pot minți, pot exagera sau distorsiona lucrurile, însă faptele au arătat că nici un sacrificiu nu e prea mare pentru a salva vieți!”

Asistent medical Antone Elena

„Întâmplările dureroase prin care trecem și neputința de a putea face mai mult uneori nu se vor putea uita niciodată, dar ne ambiționează sa nu cedăm.”

Asistent medical Foficas Mihaela

„Încercăm zi de zi să salvăm viețile pacienților, în timp ce afară cazurile se înmulțesc de la o zi la alta. Ajutați-ne, respectând măsurile de siguranță!”

Asistent medical Stan Alexandrina

„Nu mai avem puterea să ne contrazicem cu cei care contestă gravitatea virusului, după sute de ore petrecute în preajma unor oameni pe care virusul i-a adus la granița dintre viață și moarte.”

Asistent medical Opincariu Alina

„De multe ori ne dorim ca oamenii să ne întrebe dacă suntem bine, dacă mai avem resurse de energie, să ne spună să avem grijă de noi.”

Infirmieră Balteș Dorina

„Ne dorim să credem că pentru oameni contăm cu adevărat!”

Infirmieră Arghirescu Felicia

„Nu există cuvinte care să descrie ce vedem, ce simțim și ce trăim cu adevărat în fiecare zi.”

Asistente medicale Blotor Corina, Medicală I și Sporiș Mioara, compartiment Nefrologie

„Ajutați-ne ca să vă putem ajuta! Iubiți-ne! Așa cum și noi vă iubim și trăim drame sau bucurii alături de voi.”

Asistent medical Grumăzescu Adriana

„În ultimul an am învățat la cea mai dură școală și am fost prezenți, fără să știm în ce clasă suntem sau ce examen urmează. Nu a fost nici mult, nici puțin. A fost totul.”

Asistent medical Sofilca Cristina

„Fiecăruia dintre voi care ne-ați luminat zâmbetul sub mască, atunci când ați plecat acasă sănătoși, dorim să vă transmitem toate emoțiile și gândurile frumoase!”

Asistent medical șef Achim Adriana

„Suntem oameni și noi! Plângem, râdem, obosim, de multe ori ne pierdem răbdarea dar suntem aici pentru voi, la datorie, permanent, mai presus de familii și copii, mai presus de tot ce iubim și nu ne dorim să devenim prada acelora pe care îi ajutăm.”

 

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu:

„Spitalul nostru face eforturi foarte mari pentru a depăși cu bine această perioadă dificilă. Cadrele medicale și întreg personalul care lucrează în spitale luptă în continuu să salveze cât mai multe persoane infectate, mai ales că acum, odată cu instalarea sezonului rece, virusul afectează tot mai mulți oameni.  Ca manager de spital, rog din suflet populația să înțeleagă că presiunea pe sistemul medical este enormă și este nevoie ca fiecare dintre noi să conștientizeze cât de important este să fim atenți să nu ne îmbolnăvim. Este necesar să ne protejăm pe noi înșine, familiile noastre și, nu în ultimul rând, personalul care lucrează în spitale și care devine pe zi ce trece tot mai epuizat! Împreună vom reuși, dar este nevoie să respectăm cu maximă seriozitate măsurile epidemiologice de protecție.”

Dr. Danciu Lavinia, medic primar pneumolog, aflat în linia I în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, spital-suport Covid:

„Protejați-vă, virusul nu iartă pe nimeni! Atacă tot organismul și uneori o face pe nesimțite, uneori trece ușor, dar alteori nu. Indiferent cât de puternici, de tineri și de sănătoși ne-am crede, virusul ne poate afecta și sunt oameni tineri care după ce au făcut infecția covid chiar formă ușoară și asimptomatică, i-am văzut cu complicații. Au rămas cu o stare de slăbiciune, de astenie, au rămas cu dificultăți de respirație ori au rămas cu dureri în piept. Cu toate acestea, să încercăm să fim și optimiști, pentru că în cea mai mare parte a cazurilor, această boală se vindecă. Să fim încrezători în noi, în doctorii care ne tratează, în primul rînd în medicii de familie și după aceea în medicii specialiști și, nu în ultimul rând, să avem și încredere în Dumnezeu!”

Dr. Iulia Simina, medic specialist pneumolog și medic specialist pediatru în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu:

„De la începutul pandemiei, în fiecare zi facem eforturi deosebite pentru a-i ajuta pe semenii noștri infectați cu virusul SARS-CoV-2 să reușească să iasă învingători și să-și recapete sănătatea. Suntem pe baricade în permanență, dar și puterile noastre sunt limitate, iar lupta cu coronavirusul este departe de a fi încheiată. Prin urmare, vă rugăm să vă protejați și să faceți tot posibilul să respectați măsurile epidemiologice, ca să nu fie nevoie să ajungeți pe un pat de spital. Vă doresc multă sănătate!”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Agnita

Sergent major Borfină Radu

„Fiți responsabili, rămâneți acasă! Suntem la serviciu pentru voi. Voi stați acasă și protejați-vă pentru noi!”

Sergent major Gavrilă Emanuel

„Singura modalitate de a lupta împotriva acestei pandemii este prin unitate, cu toții trebuie sa respectam normele impuse de autorități pentru a îngrădi răspândirea acestui virus. Nu uitați, suntem alături de voi!”

Plutonier major Stoica Adrian

„Să rămânem responsabili! De noi toți depinde stoparea acestui virus respectând regulile de protecție!!!”

Plutonier adjunct Lemnaru Lucian

Nu este niciodată prea târziu pentru a schimba cursul lucrurilor. Purtați mască, fiți responsabili doar împreună putem stopa răspândirea acestui virus.

Spitalul CF Sibiu

Asistent principal Laura David - asistent șef Unitate

„Bună ziua, dragi cetățeni ai județului Sibiu. În calitate de cadrul medical care lucrează într-un spital suport COVID, am rugămintea ca în această perioadă să stați acasă și să urmați indicațiile autorităților, căci pentru moment este singurul tratament de prevenire și combatere a coronavirusului. Prea multe persoane s-au îmbolnăvit în același timp, iar sistemul sanitar de la noi din oraș a intrat în colaps. Gândiți-vă că foarte multe cadre medicale sunt infectate cu SARS CoV-2, iar restul personalului care am rămas lucrăm continuu pentru a putea face față numărului foarte mare de pacienți COVID. Vă rog ajutați-ne, respectând distanțarea socială și protejându-vă astfel încât să nu fim nevoiți în pragul sărbătorilor de iarnă, în loc să stăm cu cei dragi în familie, să stăm cu toții în așteptarea eliberării unui pat de spital sau a unui aparat de ventilație. Este cumplit să trăiești clipe lângă pacienții pentru care ai făcut tot posibilul, dar uneori nu s-a putut salva viața omului. Vă rugăm stați în casă și protejați-vă! Respectând ceea ce vi se spune ajutați sistemul medical. Vă mulțumim!”

Dr Doina Arcomita - medic specialist boli interne - șef secție COVID-19

„Au pierdut lupta cu virusul oameni tineri, puternici, fără probleme de sănătate. Situația este gravă, dar, dacă vom acționa împreună, vom putea depăși greul. Încetați să minimalizați gravitatea situației sanitare, afectate de Covid! Dați ascultare celor care, din zori și până la miezul nopții, se luptă să vă salveze viața! Oare nu vă e teamă de moarte? Întrebați-vă prietenii și cunoștințele și veți afla că mulți în jurul vostru s-au prăpădit, nu mai sunt printre noi. Fiindcă au desconsiderat, în mod iresponsabil, sfaturile medicilor, care au făcut și fac în continuare eforturi supraomenești pentru a vă salva viața. De ce vă înghesuiți unii într-alții, în autobuze, în magazine, în piețe, când o puteți face cu grijă și cu respectarea indicațiilor sanitare? "Scapă cine poate" sună cinic, nemilos, dar aici s-a ajuns prin nerespectarea măsurilor impuse de medici. Respectați dreptul la viață, nu aduceți umbră morții peste noi! Stați acasă, purtați MASCA, distanțați-vă unii de alți, nu mai bântuiți prin locuri aglomerate! E spre binele vostru și al nostru, al tuturor! Nu vrem să ne trezim într-un oraș pustiu, unde virusul face în continuare ravagii! Oamenilor le e dat să trăiască, să se bucure în continuare de viață! Medicii și personalul medical vor veghea mereu la sănătatea voastră, trebuie doar să nu ignorați recomandările lor!”

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ilinca Maria

Acum 1 lună

Mari multumiri pentru personalul medical CFR special pentru doamna Laura David . Special pentru spitalul județean asistenta Mihaela Foficaș . Medic Dascălul Daciana
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus