Miercuri,
21.04.2021
Innorat
Acum
9°C

Cum să facă profesorii să-și păstreze entuziasmul predării online. Sfaturile șefei IȘJ Sibiu

Cum să facă profesorii să-și păstreze entuziasmul predării online. Sfaturile șefei IȘJ Sibiu

Inspectorul Școlar General, prof. Monica - Adriana Munteanu a postat pe pagina de facebook a instituției pe care o conduce un mesaj de final de an. În acest mesaj vorbește despre provocările învățământului online, de dificultatea acestuia și, în același timp oferă câteva sugestii pentru ca profesorii să nu-și piardă entuziasmul predării.

În urmă cu câteva zeci de minute, prof. Monica Adriana Munteanu, inspectorul școlar general a postat pe pagina de facebook a inspectoratului un mesaj de final de an prin care îndeamnă cadrele didactice să-și păstreze entuziasmul predării, chiar dacă toate școlile se află în scenariul roșu de aproape două luni.

„E nevoie așadar de rigoare, de disciplină și de fermitate pentru a păstra regulile, pentru a menține organizarea orei de curs, dar este necesară și implicarea, acea voință de „hai să facem lucrurile împreună”, cu înțelegere, cu empatie și cu sprijin moral.

Disciplina, consecvența, perseverența, observăm că le lipsește copiilor tot mai mult!

Perioada destul de lungă de funcționare a școlilor în scenariu roșu, cât și venirea anotimpului rece, pot să erodeze mult entuziasmul celor care și-au spus că pot și sunt în stare să treacă cu bine peste această perioadă pandemică. Sunt cercetări care arată că oamenii pot experimenta „depresia de iarnă” din cauza accesului scăzut la lumina soarelui, la plimbările în aer liber, la interacțiunea umană... Dar ce se întâmplă când această stare este amplificată de statul mult timp în fața ecranelor TV sau de utilizarea îndelungată a tabletei, a calculatorului?”, scrie inspectorul.

În finalul mesajului aceasta oferă câteva sugestii pentru ca profesorii să-și păstreze entuziasmul în predare.

Mai jos puteți citi, integral, mesajul inspectorului general școlar.

„GÂNDURI LA FINAL DE AN

Dragi Colegi Profesori,

Știu că mulți dintre dumneavoastră, acolo unde profesați, faceți eforturi pentru ca procesul instructiv-educativ, desfășurat în scenariul roșu, să fie funcțional.

Știu că lucrați intens și cu sârguință ca să puneți la locul lui fiecare element din puzzle-ul care înseamnă comunitatea unei școli: elevi – profesori – părinți – Autorități locale / Autorități județene. Desigur că nu este ușor, dar nu este imposibil! Și acest lucru dumneavoastră l-ați demonstrat în toată această perioadă atipică.

Știu că sunteți mereu preocupați de rezultatele activităților didactice, că uneori sunteți obosiți, sau că alteori sunteți dezorientați ori demotivați, dar sunt încredințată că deși vă căutați resurse și în afara dumneavoastră, nu veți uita niciodată că toate abilitățile și  toată reziliența de care aveți nevoie pentru a manageria această criză, vin din interior!

Mai știu și că de multe ori vă gândiți cum să vă gestionați emoțiile și  propriile trăiri. DA, aveți nevoie de competențe manageriale! Asta înseamnă că mai mult ca oricând aveți nevoie să demonstrați abilități și atitudini de management – focalizate pe îndeplinirea obiectivelor și a măsurilor de intervenție, dar și de abilități din zona de leadership - focalizarea pe relațiile umane.

E nevoie așadar de rigoare, de disciplină și de fermitate pentru a păstra regulile, pentru a menține organizarea orei de curs, dar este necesară și implicarea, acea voință de „hai să facem lucrurile împreună”, cu înțelegere, cu empatie și cu sprijin moral.

Disciplina, consecvența, perseverența, observăm că le lipsește copiilor tot mai mult!

Perioada destul de lungă de funcționare a școlilor în scenariu roșu, cât și venirea anotimpului rece, pot să erodeze mult entuziasmul celor care și-au spus că pot și sunt în stare să treacă cu bine peste această perioadă pandemică. Sunt cercetări care arată că oamenii pot experimenta „depresia de iarnă” din cauza accesului scăzut la lumina soarelui, la plimbările în aer liber, la interacțiunea umană... Dar ce se întâmplă când această stare este amplificată de statul mult timp în fața ecranelor TV sau de utilizarea îndelungată a tabletei, a calculatorului?

Putem afirma că dacă nouă ne scade entuziasmul, ar putea să scadă și entuziasmul copiilor / elevilor noștri? Ce putem face?

Iată câteva sugestii care pot să vină în sprijinul dumneavoastră:

 1. Apreciați permanent munca elevilor. Progresul e mult mai important decât un rezultat de moment. Efortul pe care ei îl depun în mod constant va conduce la formarea perseverenței și a consecvenței acestora.
 2. Urmăriți expresia feței voastre! Nu uitați că cea mai mare parte a mesajului transmis copiilor este dat de non-verbalul nostru! Și nu-i așa că noi nu dorim să demotivăm elevii?
 3. Nu uitați să vă bucurați alături de elevii voștri! Totdeauna avem obiective de urmărit, dar poate suntem pur și simplu într-o dispoziție proastă și astfel uităm să ne bucurăm! Așa că e posibil să reacționăm cu indiferență la faptul că ei au reușit să facă o temă bună sau au citit ceva în plus. Când se întâmplă acest lucru, un copil ajunge la concluzia că ceea ce tocmai a realizat nu este valoros și s-ar putea să-și abandoneze proiectul!
 4. Exersați împreună cu elevii o listă a lui „NU-I BAI”. O listă cu ce nu e important să fac azi, mă va ajuta mult mai repede să găsesc trei obiective majore pe care să le urmăresc, atunci când îmi fac un plan de lucru. Asta o pot învăța și copiii foarte repede.
 5. Realizați că „doi” e mai mult decât „unu”! A accepta că avem limite și că putem cere ajutor altuia atunci când suntem în impas, se poate transforma într-o rampă de lansare pentru dezvoltarea noastră. Acest lucru îl pot face și copiii!
 6. Practicați parabola „broscuței surde” care a reușit să escaladeze un stâlp de curent electric pentru că nu a auzit comentariile celor de pe margini! Prefaceți-vă surzi și orbi la comentariile unora care nu pot/ nu vor/ nu știu să investească încredere în ideile și puterea voastră de muncă! Investiți încredere în ceea ce întreprindeți!
 7. Eșecul face parte din reușită! Îi vom învăța repede pe elevi să accepte acest lucru dacă și noi acceptăm. Se vor axa atunci pe întrebări, pe găsirea de soluții. Va crește reziliența și disciplina în muncă.
 8. Practicați procrastinarea! Învățați-i pe elevi că amânarea satisfacerii unor dorințe, nevoi de moment sau obținerea unor rezultate imediate este în favoarea creșterii gradului de reziliență, dar și a stimei de sine. Aceasta le întărește caracterul.
 9. Livrați calitate și bunătate, la timp și responsabil! Copiii vor sesiza aceste lucruri și vă vor „copia” repede.
 10. Luați decizii informate. Învățați să vă informați din surse autorizate și specializate. Face-book-ul NU este una dintre aceste surse.
 11. Vizualizați-vă viitorul profesional pe termen lung și rămâneți consecvenți obiectivului urmărit. Viața nu e grea! Viața nu este ușoară! Viața este un parcurs! Transmiteți-le și elevilor acestă constatare.
 12. Creșteți organic și nu ardeți etape determinante. Construiți propria carieră pas cu pas și fiți un bun exemplu pentru elevii voștri! Învățați-i că o carieră independentă, la un moment dat, este dependentă de resursele familiei, dar coduce la o siguranță de viață și la o evoluție structurată pe propriile decizii.

Vă urez să fiți sănătoși!

Cu admirație și respect pentru tot ceea ce faceți,

Inspector Școlar General,

Prof. Monica - Adriana MUNTEANU”

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Mirela Popa

Acum 4 luni

De sfaturi ne e podul plin, doamna! Lasati vorbele, treceti la fapte!

Raspunde

Tamti Marioara

Acum 4 luni

Dati drumul scolii fata in fata, lasati sloganurile, ca nu e campanie electorala! Scoala se face cu elevi si cu profesori intr-o sala de calsa , nu in fata unui ecran...
Raspunde

Apolitic W

Acum 4 luni

"Practicați procrastinarea" Cercetătorii în psihologie folosesc trei criterii pentru a categorisi procrastinarea. Pentru ca un comportament să fie considerat procrastinare, acesta trebuie să fie: neproductiv, inutil și întârziat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus