Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
2°C

Orașul Sibiu a împlinit 829 de ani de la prima atestare documentară

Orașul Sibiu a împlinit 829 de ani de la prima atestare documentară

Sibiul împlinește astăzi 829 de ani de la prima atestare documentară - aici s-au deschis primul spital, prima farmacie și primul muzeu din țară. În 2007 Sibiul a fost prima Capitală Culturală Europeană a României, iar în 2019 a fost prima Regiune Gastronomică a țării. Tot aici a fost găzduit Summit-ul informal al liderilor Uniunii Europene, în 9 mai 2019.

În urmă cu 829 de ani, în data de 20 decembrie, s-a eliberat o diplomă în care nu este menționat efectiv orașul Sibiu, dar o biserică la care ar fi urmat să se raporteze toate bisericile săsești din Transilvania. Un an mai târziu, într-un alt document, se făcea referire la aceeași biserică, sub denumirea Cibinium, numele latinesc al orașului nostru.
„La 1191 papa Celestin al III-lea semnează un document prin care decidea că preotul paroh al prepoziturii Sf. Ladislau devine liantul dintre Sfântul Scaun și bisericile coloniștilor germani din Transilvania. De abia un an mai tarziu, adică în 1192, aflăm că această prepozitură era cea a Sibiului, Cibinium cum apare numele localității în acele documente. Astfel o analiză științifică este care a dus la această corelare. Mai mult că sigur că localitatea exista deja probabil din jurul lui 1150, fiind una din așezările fondate în primul val al colonizării germanilor din Transilvania”, spune istoricul Răzvan Pop.

Sub raportul continuității, orașul Sibiu este unul dintre cele mai vechi din România, bucurându-se de o evoluție continuă.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cristian Sibian

Acum 11 luni

Mai adanc in istorie sunt urme incredibile...prima asezare neolitica din lume cu scop agricol ,un vas cu prima vopsea (vegetala normal)in zona Cristian(1 km Sibiu)..In Orlat(max 15 km de sibiu) fortificatiile dacice din lantul de aparare al Sarmisegetusei, In Sibiu,urmele asezarilor valahe si cumane(atestate in toata zona Fagarasului-Cibiunului),etc.. Apoi apar saxonii colonizati de maghiari pt aparare...Sa nu uitam ca ei au facut si primul azil de ingrijire batrani care avea si functiunea de spital...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus