Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Filmele Revoluției din Sibiu. ”Să ne amintim de zecile de mii manifestanți care au mărșăluit prin toate cartierele orașului”

Filmele Revoluției din Sibiu. ”Să ne amintim de zecile de mii manifestanți care au mărșăluit prin toate cartierele orașului”

Octavian Repede și Fundația Sibiul Vechi au realizat două filme despre Revoluția din 1989 desfășurată în Sibiu. Imaginile de atunci par desprinse dintr-o altă lume, una pe care numeroși sibieni, născuți după 1990 nu au apucat să o vadă.

Un film documentar-anchetă

Documentarul de 53 de minute realizat de Octavian repede prezintă atât tragediile care au avut loc în centrul Sibiului, cât și miturile care s-au propagat ulterior în rândul populației. ”Am vrut prin acest film să încheg o viziune mai ordonată a evenimentelor de atunci, din care un spectator să înţeleagă o istorie a oraşului. Am vrut să mă apropii de o corectiutudine a informaţiilor care să nu stârnească şi să instige. Să gasesc un punct de echilibru şi să trasez niste direcţii corecte de interpretare a evenimentelor. Bineînţeles perfectibile, ca orice carte de istorie, în timp, odată cu acumularea de noi informaţii, noi limpeziri a evenimentelor. Şi am ales revoluţia de la Sibiu, din 1989, ca s-o acopăr într-un documentar de televiziune, pentru că acest subiect, un film documentar-anchetă, oferea foarte multă informaţie şi interes public”, povestește autorul filmului.

„Sibiu '89 – Revoluţia îngropată în plumbi”

Filmul documentar „Sibiu '89 – Revoluţia îngropată în plumbi” a fost produs de Fundația „Sibiul Vechi”, cu scopul de a promova în conștiința publică rolul pe care l-a avut Sibiul în revolta anticomunistă, ca primul și principalul ecou al protestelor de la Timişoara. ”Să ne amintim de zecile de mii manifestanți care au mărșăluit prin toate cartierele orașului, în 20-21 decembrie 1989, înainte ca dictatorul Nicolae Ceaușescu să decoleze cu elicopterul de pe acoperișul Comitetului Central al PCR. Am încercat, împreună cu colegele mele Cristiana Fota și  Maria Moga, să reconstituim, în imagini şi comentarii, adevărul despre Revoluţia de la Sibiu, aşa cum a fost perceput de către cei implicaţi, fără să avem pretenția că am epuizat toate sursele de informații și posibilitățile de abordare a subiectului. Am urmărit conturarea unei  perspective istorice asupra evenimentelor de atunci, prin prisma unor mărturii şi documente recente. Nu în ultimul rând, IN MEMORIAM, sperăm că filmul aduce toate argumentele necesare pentru cinstirea memoriei celor care şi-au riscat viata, sub ploaia de gloanţe din Decembrie 1989”, mărturisea Radu Scutea, secretar executiv Fundația Sibiul Vechi, producătorul filmului, în 2014, atunci când a pus la dispoziția Turnul Sfatului TV publicarea lui.

Dosarul Revoluției, retrimis de la Curtea Supremă, la Parchetul Militar

În urmă cu două luni, Curtea Supremă a decis retrimiterea la Parchetul Militar a Dosarului Revoluței pentru remedierea unor erori. Totodată, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Foto: Facebook/Nicu Cherciu

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3631

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cezar Budescu

Acum 1 an

Din păcate puțini își mai amintesc de acele zile. Fără acele zile nu am fi avut nimic din ce avem azi. Dar pentru unii, mai ales dintre cei care nu erau născuți pe atunci, cei trăitori ale acelor vremuri sunt doar niște comuniști demodați... Despre cei morți în acele zile tulburi, ce să mai vorbim... Pentru generațiile de azi sunt niște fraieri care ar fi trebuit să stea acasă... Păcat, mare păcat.
Raspunde

Ion Ion@yahoo.com

Acum 1 an

Capodopera armatei romane, rusine criminalilor!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus