Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-4°C

Ce sunt deșeurile DEEE? Cum le colectăm separat și cum se reciclează?

Ce sunt deșeurile DEEE? Cum le colectăm separat și cum se reciclează?

DEEE reprezintă un acronim care vine de la Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice. Orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, funcționează pe baterii sau are o placă de circuit devine DEEE în momentul în care se defectează iremediabil, nu mai îndeplinește funcțiile pentru care a fost creat sau pur și simplu nu mai este folositor pentru proprietarul său, arată datele furnizate de platforma Harta Reciclării, platformă interactivă ce se ocupă cu identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.

„Această categorie a deșeurilor reciclabile cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit: frigidere, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură și jocuri video, aparatură medicală. Majoritatea gospodăriilor din mediu urban din România sunt dotate cu aparate electrice și electronice, acestea fiind utilizate în medie patru ani”, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

De asemenea, un lucru important de cunoscut este faptul că DEEE-urile au în componență substanțe toxice, care pot ajunge în sol și apoi în pânza freatică în cazul depozitării la groapa de gunoi. Totodată, acestea pot cauza probleme atât florei și faunei, cât și sănătății oamenilor.

„Deșeurile electrice și electronice conțin substanțe toxice precum:

FREONUL care degradează stratul de ozon și are un impact ridicat asupra încălzirii globale;

SUBSTANTE  IGNIFUGE  BROMURATE care pot produce tulburări de memorie sau pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide și a  sistemului hormonal în cazurile de expunere pe termen lung;

MERCUR substanță care afectează sistemul nervos și rinichii;

PVC material plastic cu conținut de clor, utilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor, care prin ardere determină emisii de dioxină?”, arată reprezentanții ADI ECO SIBIU.

În ceea ce privește colectarea DEEE-urilor, cel mai adesea acestea sunt colectate acasă, într-un container special, iar apoi căutăm soluția cea mai bună pentru colectarea selectivă și trimiterea lor către reciclare: aparate automatizate de colectare selectivă din supermarketuri, stații automatizate de colectare selectivă din parcările magazinelor, soluții mobile de colectare a deșeurilor direct de acasă, containere stradale de colectare selectivă, containere de colectare selectivă de la școală.

După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și reciclare. Procesul de tratare include mai multe activități de natură fizică (dezmembrare/tăiere, sustragerea substanțelor nocive din componența unor DEEE prin anumite metode) din care rezultă componente (cabluri, motoare, plăci circuite imprimate) și materiale (sticlă, plastic, metal etc.) ce vor fi supuse ulterior, în funcție de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări și/sau neutralizări și eliminări nepoluante, mai arată datele platformei Harta Reciclării.

La nivelul Uniunii Europene, reciclarea DEEE-urilor reprezintă o prioritate, statele membre având obligația de a integra și implementa măsuri specifice în acest sens.

Sursă foto: Harta Reciclării

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus