Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-5°C

975 doze de vaccin anti-COVID au fost aduse la Sibiu. Vor fi administrate în primele zile ale lui 2021

975 doze de vaccin anti-COVID au fost aduse la Sibiu. Vor fi administrate în primele zile ale lui 2021

975 doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Sibiu în această dimineață, de la Brașov. În jur de 300 dintre acestea vor fi folosite astăzi, în centrele de vaccinare din județul nostru, conform informațiilor furnizate de Daniel Chelcea, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu. 

Vaccinarea anti-COVID a început astăzi în județul nostru, în mai multe centre, după ce aproape o mie de doze au fost recepționate, la ora 6, din Brașov. Dozele de vaccin au fost transportate într-o mașină frigorifică specială, iar la DSP sunt înmagazinate de asemenea într-o cameră rece, cu temperatură controlată.

„Am primit 975 de doze, din care astăzi vor fi folosite în jur de 300. Astăzi încep mai multe centre vaccinarea – este vorba de Spitalul Județean, Spitalul de Pediatrie, Spitalul Militar, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul Municipal Mediaș. La nivel de județ este un nucleu județean de coordonare, care din partea Direcției de Sănătate Publică o are ca reprezentant pe doamna doctor Morar Adela, director adjunct al instituției”, explică Daniel Chelcea, DSP Sibiu.

Depozitarea la nivel de județ a acestor doze se face în intervalul de temperatură 2-8 grade Celsius, temperatură la care vaccinul este activ și funcțional, timp de 120 de ore. „Noaptea aceasta și acum, de dimineață, transportul a fost asigurat cu o mașină frigorifică cu temperatură controlată. La ora 3 a plecat de la Brașov, a ajuns la 6 la Sibiu. Vaccinurile au fost duse în camera rece a DSP, cu temperatură controlată, acolo au fost partiționate pentru fiecare instituție în parte. Inclusiv în acest moment mașina este pe teren și distribuie în toate centrele aceste vaccinuri. Nu există niciun moment în care să nu avem un control al temperaturii vaccinului”, explică directorul. 

Persoanele care au fost vaccinate astăzi vor primi cea de-a doua doză în minim 21 de zile.

Remus Cipăian, director medical SCJU Sibiu, primul vaccinat

Col. dr. Constantin Vlase, managerul interimar al Spitalului Județean Sibiu și Remus Cipăian, directorul medical, au fost printre primele persoane care au primit vaccinul anti-COVID, la Spitalul Județean.

„M-am vaccinat. De ce am fost ales să fiu primul? În 25 martie 2020, virusul SARS CoV-2 a ajuns în Sibiu. Nu a ajuns pe ușa din față, prin UPU, cum ne așteptam, ci a ajuns prin ușa din spate. A ajuns în secțiile medicale, când de la aceeași adresă au venit două persoane – una cu simptomatologie digestivă și pneumonie și la scurt timp soțul persoanei respective, cu fenomene de pneumonie și manifestări respiratorii. Făcând legătura epidemiologică între cele două cazuri, accentuate și de faptul că la mai puțin de 24 de ore nora, care îngrijea aceste două persoane în vârstă, a dezvoltat și ea febră, durere în gât și dureri musculare, conform definiției de caz de atunci s-a solicitat testarea și s-a făcut confirmarea prin test real time PCR a acestor pacienți. Asta a fost prima lecție pe care am învățat-o – ca la război, întotdeauna nu ești atacat numai din față”, spune Remus Cipăian.

În Spitalul Județean Sibiu au optat pentru vaccinare aproximativ 1600-1700 cadre medicale, dintr-un total de 2400-2500 de persoane. „Numărul variază întotdeauna la final și început de an, datorită celor care încheie rezidențiatul și al celor care acum îl încep. Noi ne dorim ca numărul celor care au anunțat că se vaccinează să crească”, explică Vlase.

Campania de vaccinare continuă chiar și în zilele libere, spune acesta. Despre capacitatea zilnică de vaccinare, Constantin Vlase spune că poate ajunge până la 150 persoane/zi.

„În perioada 31 decembrie – 3 ianuarie continuăm campania de vaccinare. Suntem pregătiți să vaccinăm aproximativ 150-200 persoane pe zi, în acest centru. Trebuie luat în considerare faptul că 25% din cadrele medicale ale acestei instituții, în acest moment, sunt la patul pacientului. O altă parte a personalului este liber.”

De ce nu a fost vaccinat personalul de la Boli Infecțioase

Întrebat despre medicii de la secția cea mai expusă a spitalului, cea de Boli Infecțioase, managerul interimar al Spitalului Județean a spus că marea majoritate urmează să fie vaccinată în 2 ianuarie. 

„Despre sectorul boli infecțioase, vă confirm faptul că au fost discuții despre momentul vaccinării personalului de aici, inclusiv în cursul zilei de astăzi fiind vaccinate o parte dintre acestea. În schimb, cei din clinica de boli infecțioase au cerut în mare parte să fie vaccinați în data de 2 ianuarie, pentru că atunci echipa vaccinatorie va fi formată din persoane din această secție. Un asistent medical, care a făcut parte din categoria celor detașați de pe o altă secție clinică a acestui spital și care a lucrat și lucrează pe secția de boli infecțioase, va fi vaccinat astăzi”, spune Constantin Vlase.

Spitalul Județean are pregătite două centre de vaccinare, pentru care există personal medico-sanitar destinat pentru aceste centre și avem toată logistica necesară desfășurării acestei campanii, de la recepționarea dozelor de vaccin până la efectuarea procedurii în sine.

Până în acest moment, la SCJU Sibiu sunt 350 persoane programate pentru a fi vaccinate în următoarele zile.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus