Sâmbătă,
31.07.2021
Parțial Noros
Acum
17°C

Primăria Sibiu: Modificăm Regulamentul pentru taxa de salubrizare în funcție de consultarea publică

Primăria Sibiu: Modificăm Regulamentul pentru taxa de salubrizare în funcție de consultarea publică

În 17 decembrie, Primăria Sibiu a lansat o consultare publică pe tema modificării Regulamentului privind taxa de salubrizare pentru a îndeplini o obligație legală pe care o are FIECARE comunitate locală din România. România și-a asumat să colecteze selectiv și să recicleze deșeurile prin responsabilitatea cetățenilor săi și pentru a proteja mediul în care trăim, iar pentru aceasta trebuie să atingem țintele de reciclare a deșeurilor, așa cum o fac multe dintre statele Uniunii Europene.  

Având în vedere, numeroasele luări de poziție din partea sibienilor cu privire la această propunere de modificare a Regulamentului, facem următoarele precizări:

1. Motivul principal pentru modificarea Regulamentului a fost necesitatea implementării instrumentului prevăzut de legislația națională în ceea ce privește colectarea deșeurilor - “plătește pentru cât arunci”. Scopul acestui instrument este acela de a reduce cantitatea de deșeuri reziduale colectate de la populație (pubela neagră), concomitent cu creșterea nivelului de reciclare. România și-a asumat o serie de obligații cu privire la colectarea deșeurilor în urma accesării fondurilor europene disponibile în acest domeniu. Prin urmare, administrațiile publice din întreaga țară au OBLIGAȚIA să transpună aceste măsuri în practică. Precizăm că introducerea instrumentului “plătește pentru cât arunci” a făcut obiectul unui control al Gărzii de Mediu la Primăria Sibiu în 14 octombrie 2020, în urma căruia a dispus implementarea acestui instrument până în data de 31 decembrie 2020, pentru respectarea legii.

2. Această obligație legală a fost preluată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu (în care Municipiul Sibiu este membru alături de alte localități din județ) într-o propunere de Regulament cadru care, prin măsurile propuse și modificarea modului de calcul al taxei de salubrizare raportat la volumul și frecvența de golirea recipientelor, să asigure implementarea prevederilor legale.

3. În consecință, Serviciul Salubrizare a preluat din prevederile Regulamentului cadru pus la dispoziție de ADI Eco, l-a adaptat situației concrete din Sibiu și a propus două variante de calcul a taxei de salubrizare.

4. Înainte de a porni consultarea publică pe tema Regulamentului privind taxa de salubrizare, în 15 decembrie 2020, Primăria Sibiu a invitat consilierii locali la o prezentare online a celor două variante de calcul a taxei: una în funcție de suprafața locuinței și volumul colectat și una în funcție doar de volumul de deșeuri. Trebuie precizat că nici una dintre variante nu ia în calcul numărul de persoane, deoarece legislația impune calculul taxei raportat la volum sau greutate, sau frecvența de golire sau saci personalizați. Consilierii locali au avut astfel ocazia să se pronunțe în legătură cu aceste modificări, iar liderii grupurilor politice din Consiliul Local s-au exprimat în unanimitate pentru introducerea în dezbatere publică a variantei care prevede un abonament cu număr de ridicări prestabilite. Practic, calculul taxei s-ar face în funcție de volumul recipientelor puse la dispoziția sibienilor

DE CE TAXA DE SALUBRIZARE A AJUNS LA ACEST NIVEL?

  • Sibiul nu își îndeplinește țintele de colectare a reciclabilelor. Spre exemplu, în 2020, sibienii trebuiau să colecteze 50% din total deșeuri ca reciclabile sau biodeșeuri, dar au colectat doar 26% separat. De altfel situația nu a fost mai bună nici în 2019 sau 2018. Din acest motiv, Primăria Sibiu a fost nevoită să achite o taxă penalizatoare către Administrația Fondului de Mediu aferentă perioadei 2018-2020 în valoare de 1.911.000 lei.  
  • Primăria Sibiu va plăti mai mult pentru compostarea deșeurilor. Această creștere a rezultat în urma procedurii de achiziție organizată de ADI Eco pentru gestionarea acestor servicii, tarifele rezultate din oferta câștigătoare depusă de SC SOMA SRL fiind mai mari decât cele practicate anterior. Astfel, în 2020 pentru compostare se plătea 96,6 lei/tonă, dar din acest an se plătește 154,7 lei/tonă, adică cu 62% mai mult. În 2020 s-au colectat 6.733 de tone de deșeuri biodegradabile.
  • În 2020 Primăria Sibiu nu a plătit pentru sortarea deșeurilor, contravaloarea fiind achitată de asociațiile de producători de ambalaje. Din 2021 administrația locală va plăti pentru acest serviciu 335,58 lei/tonă, urmare a aceleiași proceduri de achiziție organizată de ADI Eco menționată mai sus. În 2020 s-au colectat 5.540 tone de reciclabil care trebuie sortat.
  • Contribuția la economia circulară, o taxă penalizatoare impusă la nivel național pentru fiecare tonă de rezidual care se transportă la groapa de gunoi, a crescut în 2020 de la 30 lei/tonă la 80 lei/tonă în timp ce taxa de salubrizare aplicată sibienilor nu s-a ajustat corespunzător. Taxa nu a fost majorată pentru că Primăria Sibiu a avut la dispoziție o rezervă de bani din taxa încasată în anii anteriori și a folosit-o pentru a achita diferențele. Dacă nu exista această rezervă taxa trebuia stabilită începând din 2020 la aproximativ 15 lei/persoană.

 

Precizăm că Primăria Sibiu folosește încasările din taxa de salubrizare DOAR pentru plata serviciilor de gestionare a deșeurilor: colectare, transport, compostare, sortare, depozitare și alte taxe aferente. Prin urmare, nivelul taxei s-a stabilit pentru acoperirea costurilor estimate legate de gestionarea deșeurilor.

5. Consultarea publică pe tema acestui Regulament a fost inițiată de Primăria Sibiu tocmai pentru a implica cetățenii în această decizie, pentru a exista o cât mai bună transparență. Primăria Sibiu este conștientă că modificările afectează sibienii și din acest motiv s-a cerut părerea comunității, sperând într-un DIALOG constructiv în care cetățenii să ne transmită problemele, iar Primăria să încerce să identifice soluții legale. Anunțul privind consultarea publică a fost preluat în toată presa locală în 17 – 18 decembrie 2020, pe site-ul sibiu.ro, pe pagina de Facebook, prin newsletter-ul la care cetățenii se pot abona pe sibiu.ro. Subliniem încă o dată că Primăria Sibiu continuă să facă eforturi să devină și mai transparentă în decizii, încurajând participarea cetățenilor.

6. Consultarea publică se va încheia duminică, 17 ianuarie 2021. Serviciul Salubrizare a primit aproximativ 400 de e-mailuri din partea cetățenilor conținând propuneri, sugestii, reclamații. Acestea vor fi analizate și vor primi răspuns, iar cele viabile se vor insera în Regulament.

7. Joi, 14 ianuarie, de la ora 19, ADI Eco în parteneriat cu Primăria Sibiu organizează o dezbatere publică online la care pot participa cetățenii interesați, adresând întrebări la care vor răspunde reprezentanții ADI Eco și cei ai Serviciului Salubrizare din cadrul Primăriei. Vom reveni cu un comunicat de presă referitor la modalitatea de desfășurare a acestei dezbateri.

“Parcurgem toate etapele necesare și normale de consultare și dezbatere în cazul unei decizii care afectează comunitatea. Pe măsură ce se primesc propunerile din partea cetățenilor, acestea sunt analizate, iar cele care pot aduce îmbunătățiri vor fi inserate în Regulament, inclusiv cele mai bune variante pentru reducerea taxei pentru persoanele singure. Ulterior vom organiza o nouă întâlnire cu consilierii locali pentru a agrea cea mai bună și sustenabilă variantă. Dacă nici astfel nu se va ajunge la un acord, nu voi supune aprobării Consiliului Local Regulamentul modificat în ședința din luna ianuarie.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Comentarii

6 comentarii

John Just me

Acum 6 luni

Eu tot nu înțeleg, cum se pot rezolva toate problemele menționate în comunicat, prin stabilierea unei taxe pe baza volumului recipientelor, fără nicio legatură cu deșeurile colectate. E de noaptea minții.
Raspunde

Teo 1

Acum 6 luni

Ne luati de prosti?Daca afirmati ca doar criteriul "plateste pentru cat arunci"sta la baza calculului taxei de salubritate,cum e posibil ca una sau doua persoane la o garsoniera ,sa plateasca mai mult decat patru sau mai multe persoane care locuiesc la acelasi domiciliu?Primaria sa aduca la cunostinta oamenilor, taxele de salubritate din alte municipii,care sunt convins ca au aceleasi probleme precum Hermannstadt,dar sunt mult mai mici.Primaria sustine ca sunt multi care nu platesc taxa ,or fi studenti ,elevi in aceasta situatie dar in 2020 facultatile si liceele au fost mai mult inchise si atunci cum poti sa vii in continuare cu acest motiv.Nu poti sa ti acoperi incapacitatea de a colecta taxa ,venind si impunand taxe aberante in detrimentul cetatenilor onesti.Este la mintea cocosului,daca exista un singur prestator de servicii,oare din ce interese,esti la mana acestuia si sa luati exemplu de sectorul 2 din Bucuresti,unde tarifele umflate ale prestatorului au fost refuzate.De ce nu ati venit cu aceste propuneri inainte de alegeri,ca doar atunci se cocea acest proiect si sa fi vazut cum multi ramaneati pe dinafara.
Raspunde

Cristea Dumitru leonard

Acum 6 luni

Ați votat în masă PNL . Poftim într-un an au distrus toată economică județului horeca închisă falimentară mi de oameni în șomaj .
Raspunde

Erlkonig Von Erle

Acum 6 luni

Poftim la școală
Raspunde

Iulia V

Acum 6 luni

Simplu. Plătești cat arunci. Zidurile locuinței nu produc gunoi. Gunoiul il arunca omul. Deci o persoană nu poate produce la fel de mult gunoi ca 2, 3, 4, ....n..... Atunci stimabililor din Primărie cum vedeti corectitudinea plății taxei. O minimă logica spune taxa salubritate plătită pe persoana. Dacă nu aveți evidenta clară a persoanelor care locuiesc în fiecare clădire, la treaba. Aveti soluții sa stabiliti cate persoane locuiesc în Sibiu pt a ii pune sa plateasca taxa. Nu încărcați persoanele singure sa plateasca cat pt toti ceilalti. Mai este si problema stimabililor proprietari de case care pleaca cu sacul de gunoi si il arunca la tomberoanele de la blocuri. Doresc sa vad corectitudine si implicare în decizii normale, nu luate asa in pripă....nu uitati. Ati fost aleși sa fiti in slujba cetățeanului nu împotriva lui.
Raspunde

Ovy Ovi

Acum 6 luni

PNL va fi istorie cum a fost si PNȚCD , amenzile alea aberante din prima parte a pandemiei si acum aceste taxe absolut de neinteles, fara nici o logica. PNL a fost preferatul sibienilor, dar acum vor fi terminati, la urmatoarele alegeri PNL nu va mai castiga la Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus