Sâmbătă,
23.01.2021
Partial Noros
Acum
12°C

A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Stabilit la Sibiu, este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române

A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Stabilit la Sibiu, este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Ardealului anunță că părintele academician Mircea Păcurariu a murit în dimineața zilei de miercuri, 13 ianuarie, înconjurat de familie și câțiva apropiați.

Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara. A urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva.

Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între anii 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

În 2012 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Sibiu. "Când m-am mutat eu în Sibiu luam trăsura de la gară până acasă", spunea părintele într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

A fost preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

„Opera sa este vastă şi profundă. Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne tratatul de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, în trei volume şi multe ediții. Este cea mai importantă şi completă lucrare de istoriografie bisericească românească editată până în prezent”.

Vizualizari: 2217

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Dinica El;isabeta

Acum 1 săptămână

A fost unul dintre profesorii dar mai ales PREOTII CU HAR .Era o adevarata binecuvantare cand la Mitropolia din Sibiu predica domnia sa.Vorbea cu atata dulceata in glas, simplu, pe intelesul tuturor fiind unul dintre cei mai smeriti si inteligenti carturari ai vremurilor noastre.Da, am pierdut inca un OM AL LUI DUMNEZEU. Fie ca Bunul Dumnezeu sa-l aseze in ceata sfintilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus