Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Parintele Mircea Pacurariu a primit titlul de cetatean de onoare al Sibiului | Foto

Părintele Mircea Păcurariu a avut una dintre cele mai numeroase audiențe la un eveniment de decernare a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Sibiu. În fața unei săli pline de fețe bisericești, oameni ai Universității sibiene, istorici, reprezentanți ai administrației locale, părintele Mircea Păcurariu a primit titlul de  cetățean de onoare și cheia orașului de la primarul Klaus Johannis care a citit și ”Laudatio in integrum” la decernarea titlului.
Considerat cel mai mare specialist în viață în istoria Bisericii Ortodoxe Române, prof. dr. Mircea Păcurariu a împlinit 80 de ani, în iulie 2012.

”Am o satisfacție deosebită pentru faptul că, prin doctoranzii mei, spiritul șagunian a fost dus și dincolo de Carpați, până în Moldova și Basarabia”, a spus, printre altele, părintele care a devenit cetățean de onoare al orașului.
”Când spunem părintele Stăniloae, știm cine e părintele Stăniloae. Când spunem părintele Păcurariu, știm cine e. Nu mai trebuie să înșirăm toate titlurile”, a rostit și ÎPS Laurențiu Streza.
”Este o recunoaștere a valorii întregii lumi academice din Sibiu”, a apreciat Ioan Bondrea, rectorul Universității ”Lucian Blaga”.

Citește și
Părintele Păcurariu: ”Când m-am mutat eu în Sibiu luam trăsura de la gară până acasă”

Părintele Mircea Păcurariu, propus pentru Cetățean de onoare al Sibiului



LAUDATIO IN INTEGRUM
CU OCAZIA DECERNĂRII TITLULUI DE
CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU
Părintelui Academician Dr. Mircea Păcurariu
 
    
Domnul Mircea Păcurariu s-a născut în Ruşi, judeţul Hunedoara,  la 30 iulie 1932, în familia preotului Ştefan Păcurariu.
       
După absolvirea Liceului Teoretic „Decebal” din Deva, în anul 1951, se înscrie la Facultatea de Istorie din Cluj, de unde este însă exmatriculat datorită originii sociale. În perioada 1952-1956, urmează Institutul Teologic Universitar din Sibiu, apoi cursuri de doctorat, la zi, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, finalizate cu teza Legăturile Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Ţara Românescă şi Moldova în secolele XVI-XVIII.
Între anii 1959-1961 a fost profesor la Seminarul teologic din Mănăstirea Neamţ, după care revine la institutul teologic sibian, ca dascăl.

Începând din 1961 viaţa domnului Mircea Păcurariu este neîntrerupt legată de învăţământul superior teologic din Sibiu, urmând treptele academice de la asistent la profesor, predând Istoria Bisericii Ortodoxe Române. În perioada 1992-2000, Părintele Păcurariu a fost şi decanul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” , nume pe care Institutul Teologic din Sibiu îl poartă din anul 1991.
Între anii 1990-1992, profesorul Păcurariu a predat şi la Facultatea de Teologie din Iaşi.

 În paralel cu activitatea didactică, părintele Mircea Păcurariu a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, ce s-a concretizat în zeci de lucrări publicate în volum şi numeroase studii, articole de specialitate şi recenzii, în diverse reviste din ţară şi din străinătate. Dintre cărţile de referinţă, o parte sunt legate direct de Sibiu: 200 de ani de învăţământ teologic la Sibiu, 1786-1986, apărută în 1987, Cărturari sibieni de altădată, în 2002, Catedrala Mitropolitană din Sibiu 1906-2006, în 2006.

Domnul Păcurariu a participat la diverse întruniri cu profil istoric din ţară şi de peste hotare, a fost membru în comitetele de redacţie ale unor prestigioase periodice: Studii teologice, Revista Teologică, Telegraful Român şi Transilvania, a coordonat apariţia unor volume scrise de colective de autori, ultimul dintre acestea, Istoria monahismului ortodox român, în trei volume, apărut recent, în acest an.

Pentru remarcabila activitate bisericească, didactică şi culturală, a fost ales, la 24 octombrie 1997, membru corespondent al Academiei Române, fiind al 16-lea profesor al Institutului Teologic Universitar din Sibiu ce s-a bucurat de această onoare.
    
De asemenea, Părintele Păcurariu a fost onorat cu diferite distincţii, bisericeşti şi laice: Crucea Patriarhală, ordinul Steaua României în grad de ofiţer, Crucea Şaguniană etc.

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al câtora universităţi din ţară. Indiferent unde l-au purtat paşii, Mircea Păcurariu a vorbit din poziţia de dascăl al şcolii teologice sibiene, fiind peste tot identificat cu Sibiul.

După mai bine de 50 de ani de muncă în cadrul institutului teologic sibian, Părintele Profesor continuă să îndrume tinerii teologi şi istorici în metodologia de cercetare, îndeosebi în vederea obţinerii titlului de Doctor în Teologie.
       
Pentru toate acestea, se acordă TITLUL DE CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU Părintelui Academician Dr. Mircea Păcurariu.


Sibiu, 27 noiembrie 2012

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus