Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

AFT: Colonelul Ioan Vasile Părean și generalul Dan Ghica Radu au încetat din viață în aceeași zi

AFT: Colonelul Ioan Vasile Părean și generalul Dan Ghica Radu au încetat din viață în aceeași zi

Două cadre militare aflate în rezervă au încetat din viață miercuri, 13 ianuarie, anunțul morții lor fiind făcut la o diferență de oră pe pagina de facebook a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Este vorba despre colonelul în rezervă Ioan Vasile Părean și generalul în rezervă Dan Ghica Radu.

Reprezentanții „Academiei Forțelor Tereste” (AFT) din Sibiu au anunțat miercuri, încetarea din viață a colonelului în rezervă Ioan Vasile Părean. Colonelul a fost președintele Filialei Județene Sibiu General „Ilie Șteflea” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”.

Colonel în rezervă Ioan Vasile Părean

Cu tristețe facem cunoscut faptul că domnul colonel în rezervă Ioan Vasile Părean, președintele Filialei Județene Sibiu General „Ilie Șteflea” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, a încetat din viață.

Cu o vechime de 26 de ani în Armata României,  dintre care 10 puși în slujba Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, domnul colonel a fost un mare iubitor al muntelui și al cărții. Transmitem sincere condoleanțe familiei greu încercate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!, este anunțul făcut pe pagina de facebook AFT.

Vestea morții colonelului în rezervă Ioan Vasile Părea a adus multă tristețe celor care l-au cunoscut.

„Dumnezeu să-l ierte! O zi tristă. Mircea Păcurariu, Ioan Părean, Manuel Glodarenco, Dan Ghica Radu. Dumnezeu să-i ierte pe toți”.

„Ooooo...îmi pare tare rău, Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un coleg de munte și un prieten foarte fain! Sincere condoleanțe și familiei!”

„Dumnezeu să te odihnească în pace Ioane! Drum lin spre vârfurile munților veșniciei care te-au fascinat atât de mult! Sincere condoleanțe familei îndurerate!”

„Am aflat cu regret și tristețe trecerea în neființă a unui vechi prieten de munte, colonelul Ioan Vasile Părean, din Sibiu, care a lăsat în urmă multe amintiri frumoase petrecute în împărăția muntelui - Dumnezeu să te odihnească prieten drag! Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, sunt doar câteva dintre zecile de comentarii de pe pagina de facebook.

„Drum lin spre cer, Domnule General!”

Din păcate, Academia Forțelor Tereste a anunțat, tot marți, 13 ianuarie, și moartea generalului în rezervă Dan Ghica Radu, Senator de Onoare al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

General în rezervă Dan Ghica Radu

„Drum lin spre cer, Domnule General!

Astăzi a trecut la cele veșnice domnul general în rezervă Dan Ghica Radu, un lider de excepţie, care şi-a dedicat întreaga existenţă sistemului militar și care ne-a onorat acceptând să facă parte din comunitatea noastră în calitate de Senator de Onoare al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să vă odihnească în pace, Domnule General!”, este mesajul postat de cei de la AFT.

Potrivit reprezentanților AFT, generalul Dan Ghica-Radu s-a născut la data de 13 septembrie 1955, în localitatea Topoloveni, judeţul Argeş.

În perioada 1970-1974 a urmat cursurile Liceului Militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie (Sibiu, 1977), Facultatea de Arme Întrunite şi Tancuri din Academia Militară (Bucureşti,1987), Colegiul Superior de Stat Major (Bucureşti, 1995), Colegiul Naţional de Apărare (Bucureşti, 2002), Colegiul de Apărare NATO (Roma, 2005) şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe militare şi informaţii în anul 2009.

Generalul Dan Ghica-Radu a îndeplinit, de-a lungul carierei diferite funcţii, de la comandant de pluton, de companie, şef de stat major de regiment, comandant de batalion, comandant de brigadă, ofiţer specialist în Direcţia Informaţii Militare a Statului Major General şi în Comandamentul Armatei 1, comandant al Comandamentului Operaţional Întrunit, şef al Statului Major al Forţelor Terestre la locţiitor al şefului Statului Major General.

În perioada noiembrie 2006 - iunie 2007, generalul Dan Ghica-Radu a îndeplinit funcţia de locţiitor pentru operaţiile Coaliţiei al şefului de stat major al Forţei Multinaţionale din Irak.

În anul 2004 a participat la exerciţiul ”EURASIAN 2004” din Turcia, iar în perioada 2006 - 2007 la misiunea ”IRAQI FREEDOM” din Irak.

Pentru aprecierea şi recunoaşterea meritelor şi a eforturilor susţinute pe parcursul carierei, generalul Dan Ghica-Radu a fost decorat cu o serie de semne onorifice, medalii, ordine şi embleme, precum: Semnul Onorific ”În Serviciul Armatei”, Medalia ”Meritul Militar” (cls. a II-a şi I), Ordinul ”Meritul Militar” (cls. a III-a şi a II-a), Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Cavaler, Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Cavaler, “Legiunea de merit” a Statelor Unite ale Americii, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de Onoare a Informaţiilor pentru Apărare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Vasile Gaidarji

Acum 3 ani

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe domnul colonel Ioan Vasile Parean! Un orlatean cu mult drag de locurile natale, dar si de valorile morale si intelectuale dobindite in locurile natale. Un om care a promovat cu multa dragoste valorile Marginimii, a atras pe linga organizatia pe care a condus-o o multime de oameni pentru care a organizat conferinte memorabile in scopul de a face cunoscute valorile intelectuale ale Sibiului si ale Marginimii. A tinut aproape sau a apropiat oameni din diverse categorii sociale si intelectuale organizind pentru toti acestia circuite turistice de suflet si de inalt nivel cultural. Sincere condoleante familiei.
Raspunde

Gabriela Custureac

Acum 3 ani

Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca in pace, dragul meu var! Un om de valoare, minunat si sufletist plecat prea devreme dintre noi. O sa ne fie tare dor de tine. Nu te vom uita! Sincere condoleanțe dragii mei Adriana, Mihnea si Raluca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus