Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

Schimbare de plan: modernizarea Căii Șurii Mici nu se mai face la trei, ci la patru benzi

Schimbare de plan: modernizarea Căii Șurii Mici nu se mai face la trei, ci la patru benzi

Primăria Sibiu a reluat procedura de atribuire a contractului pentru întocmirea documentelor preliminare în vederea modernizării și extinderii Căii Șurii Mici. Arteră a cărei importanță va crește în contextul proiectului noului spital județean prevăzut la intrarea în oraș.

Deși în planul urbanistic zonal aprobat de Consiliul local Sibiu pentru viitorul spital județean, Calea Șurii Mici era prevăzută a fi modernizată la patru benzi de circulație (față de două, în prezent), Primăria a lansat în noiembrie 2020 o licitație pentru întocmirea documentației necesare lărgirii arterei la trei benzi: două pentru mașini și una pentru autobuze. Plus trotuare, piste de biciclete etc.

Procedura a fost, însă, anulată în a doua parte a lunii noiembrie. Motivul este legat de detalii birocratice în contextul în care lucrările ar urma finanțate din fonduri europene nerambursabile. ”Proiectul care prevede modernizarea Căii Șurii Mici și transformarea acesteia într-un coridor de mobilitate a fost inclus de către ADR Centru pe aceeași cerere de finanțare cu alte proiecte de acest tip din regiune acceptate spre finanțare. Având în vedere valoarea cumulată mare a acestor proiecte, ADR Centru a recomandat Primăriei Sibiu organizarea unei proceduri de achiziție superioare, de tip licitație deschisă. Din acest motiv, procedură inițială simplificată a fost anulată și s-a demarat o nouă procedură de tipul celei recomandate de ADR Centru”, explică reprezentanții Primăriei Sibiu pentru Turnul Sfatului.

La finele anului trecut, înainte de Ajunul Crăciunului, procedura a fost reluată. De această dată și caietul de sarcini a fost ușor modificat. Iar proiectanților care li se cere întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) le este indicată intenția amenajării a patru benzi de circulație. ”Se impune lărgirea zonei carosabile cu două benzi de circulație dedicate mijloacelor de transport în comun, realizarea de piste de biciclete și trotuare, asigurându-se astfel siguranța rutieră atât pentru autovehicule, cât și pentru pietoni și bicicliști, îmbunătățirea condițiilor de trafic în contextul dezvoltărilor urbanistice actuale și preconizate, în scopul reducerii timpilor de deplasare între zona centrală și Zona industrială vest și a încurajării folosirii mijloacelor de transport alternative. În acest sens, la faza DALI, se va studia și se vor prezenta variante constructive ale drumului luând în calcul o ampriză de 35 de metri lățime conform PUG, integrând două benzi de circulație auto, benzi de încadrare pe sens, două benzi pentru transportul în comun, zone verzi, parcări, rigole laterale sau alte variante moderne care să împiedice pătrunderea apei în fundația drumului. O prioritate deosebită se va acorda benzilor dedicate transportului public și amplasării stațiilor pentru călători”, se arată în caietul de sarcini al noii licitații.

Trecerea de la două la patru benzi de circulație pe cei peste patru km ai Căii Șurii Mici ar putea întâlni, însă, anumite piedici, având în vedere că pentru zona din apropierea intrării în Sibiu, autorizațiile de construire eliberate permit ridicarea de blocuri până aproape de actuala margine a drumului. ”În ceea ce privește modificarea caietului de sarcini pentru noua procedură, am prevăzut studierea în cadrul proiectului a întregului culoar de 35 de m lățime prevăzut în P.U.G. de-a lungul Căii Șurii Mici pentru a răspunde cerințelor din cadrul programului de finanțare UE 2021-2027”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

2 februarie 2021 este termenul limită de depunere a ofertelor de către firmele interesate de acest contract pentru care a fost alocat un buget maxim de aproximativ 800.000 de lei, cu tot cu TVA. Pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție termenul alocat este de trei luni, aceiași perioadă fiind prevăzută, mai apoi, și pentru elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor.

Funcționarii Primăriei estimează că evaluarea tehnică și financiară a eventualelor oferte depuse se va încheia, ce mai târziu, la începutul lunii octombrie a acestui an. Ulterior recepționării acestei documentații și aprobării indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul local Sibiu se va trece la procedurile pentru încredințarea și execuției.

Citește și Calea Șurii Mici nu va mai fi lărgită la patru, ci la trei benzi circulație. Una pentru autobuze

Vizualizari: 3653

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marcian Radu

Acum 1 an

Evident va ramane tot la 2 benzi. Poate ceva mai inguste decat drumul actual... :))))))))
Raspunde

Ioan Baltes

Acum 1 an

De ce atribuiti autorizatii de constructie blocuri pina aproape de soseaua actuala?Cum mai faceti sosea la 4 benzi la Magnolia si la iesire dinSibiu daca ia-ti lasat sa construiasca pina in sosea?
Raspunde

Radu Vartolomei

Acum 1 an

Primaria cu cea mai putina "materie cenusie" este cea a Sibiului . Pe drept putem spune ca in ultimii 6-8 ani aici s-a rasturnat caruta cu cei mai multi.......
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 1 an

Studii dupa studii,bani frumosi dati pentru niste harti,proceduri repetate ani dupa ani ,iar rezultatul se vede,adica NIMIC.La fle si cu gunoiul,bani multi pentru firmele unor politicieni,orasul MURDAR si locuitorii din oras cu banii luati. Cam la asta se rezuma totul. ȚEAPĂ dupa ȚEAPĂ!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus