Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Moțoc, directorul cu venituri peste ale lui Iohannis. Cel care i-a sesizat sporul de 10.000 de lei, cercetat disciplinar

Moțoc, directorul cu venituri peste ale lui Iohannis. Cel care i-a sesizat sporul de 10.000 de lei, cercetat disciplinar

Cu un salariu lunar brut de 13.000 de lei, la care se adaugă un spor lunar de 10.000 de lei și alte sporuri și sume care urcă veniturile lunare brute până la aproape 29.000 de lei, directorul general al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu este cel mai bine plătit angajat din instituțiile administrative publice din județ. De fapt, veniturile sale le depășesc și pe cele ale președintelui României. Sporul lunar, precum și compensații salariale în valoare de 44.000 de lei încasate de Vasile Moțoc înaintea altor angajați ai Universității sibiene au făcut obiectul unor sesizări transmise autorităților centrale. Pentru angajatul care a semnat aceste sesizări, conducerea Universității a decis să înființeze o comisie de cercetare disciplinară.

Era sfârșitul primăverii anului 2019 când în conturile lui Vasile Moțoc (foto principală), directorul general administrativ al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, a fost virată suma de 44.331 de lei. Banii reprezintă o ultimă tranșă din diferențele salariale calculate pe numele lui Vasile Moțoc pentru perioada 2008 – 2011 (perioadă pentru care guvernele au tot amânat creșterea de 50% prevăzută în lege pentru angajații din Educație). Fie prin procese duse de sindicate, fie prin legile emise ulterior, angajații din Învățământ și-au primit acele diferențe salariale mai apoi, doar că în tranșe.

Angajații ULBS cărora li s-au încuviințat aceste sume conform sentinței definitive dată de Curtea de Apel Alba Iulia în noiembrie 2015, ar fi trebuit să primească banii în cinci tranșe, ultima cu o proporție 35% fiind programată în 14 decembrie 2019, conform unor decizii luate de conducerea Universității.

Inițial, diferențele salariale urmau a fi plătite până în decembrie 2019

Dar fondurile pentru aceste tranșe au fost alocate de Ministerul Educației, al cărei buget nu a putut respecta programările inițiale, au intervenit și modificări legislative, astfel că termenele au fost decalate în cele din urmă până în 2020, luna trecută fiind plătite ultimele restanțe. Însă cei 44.000 de lei încasați de directorul general al Universității încă din primăvara lui 2019 au atras atenția, în contextul în care și un an mai târziu restul membrilor instituției academice nu își primiseră acea ultimă tranșă.

Urmarea sesizărilor: comisie de disciplină

Pe subiectul banilor virați directorului general administrativ al ULBS a urmat o sesizare trimisă Ministerului Educației din partea unui angajat al Universității. Apoi încă una, care aducea în discuție, de această dată, și sporurile de care beneficia directorul general, având în vedere că următorul spor – în ordine descrescătoare a valorii – acordat în cadrul ULBS era în jur de 2.700 de lei pe lună. În lipsa unui răspuns satisfăcător, același angajat a formulat o sesizare și în atenția Guvernului României.

Ca urmare a acestor demersuri, în 11 decembrie anul trecut, Senatul ULBS a aprobat înființarea unei comisii disciplinare împotriva angajatului care a formulat sesizările. ”Având în vedere adresa MEC cu nr. 4771 din 03.12.2020, constatând existența unor elemente care ar putea reprezenta încălcarea prevederilor Regulamentului de ordine Interioară a ULBS de către un angajat al Direcției General Administrative, se constituie Comisia de disciplină”, au decis membrii Senatului Universității sibiene.

Turnul Sfatului a luat legătura cu angajatul care a formulat sesizările, însă - invocând contextul - acesta nu a vrut să comenteze situația ori să dea informații. Nici conducerea ULBS nu a oferit mai multe detalii. ”Raportat la prevederile Regulamentului UE 2016/679, instituția nu poate furniza alte informații, motivat pe faptul că acestea intră sub incidența datelor cu caracter personal”, se arată în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

Moțoc: ”eu zic că o măsură trebuia luată”

Directorul general administrativ al ULBS a detaliat, însă, pentru Turnul Sfatului motivele care au dus la constituirea amintitei comisii de disciplină. ”Persoana a făcut în vara anului 2020 aceiași petiție și în atenția rectorului. Rectorul a dispus să se facă analiza la fiecare petit în parte. Iar ceea ce v-a răspuns Universitatea este raportul comisiei care a analizat aspectele  semnalate, raport prin care nimic nu se confirma. A făcut mai apoi sesizare la Ministerul Educației Naționale, care a fost repartizată la Corpul de control al Ministerului. Ni s-a cerut și nouă un punct de vedere, care este cel dat și înainte de către Rectorat. Nu știu ce i-a răspuns Ministerul. Dar, probabil nemulțumită de răspuns, aceiași petiție a fost trimisă la Guvernul României. Ni s-a solicitat punct de vedere prin Ministerul Educației și am dat răspunsul acesta pe care îl vedeți și dumneavoastră”, descrie Vasile Moțoc sesizările făcute de angajatul ULBS.

Potrivit directorului general administrativ al ULBS, aspectele care justifică înființarea comisiei de disciplină nu sunt petițiile în sine, ci caracterul informațiilor pe care acestea le-au inclus. Mai precis, fluturașul de salariu al lui Vasile Moțoc. ”A făcut publice elemente de natura salariului unui salariat, abuzând de faptul că din poziția în care se află are acces la baza de date cu salariile tuturor din Universitate. Codul Muncii prevede că salariul și elementele acestuia sunt confidențiale. Doi la mână, contractul colectiv de muncă prevede tot confidențialitatea salariului. Trei, chiar și Regulamentul de ordine interioară prevede că salariile sunt confidențiale. Patru, lucrând la Resurse umane, ea a semnat o declarație de confidențialitate prin care se angajează să nu facă publice date ale salariaților. Inclusiv în fișa postului este prevăzut acest lucru. În declarația de avere, e adevărat, sunt publicate veniturile salariale, dar nu în detaliu: cât ai salariu de bază, cât ai spor și așa mai departe. Apoi, altă faptă: a făcut publice documente care conțin date referitoare la un salariat. Practic, a intrat în baza de date, a tipărit fluturașul meu pe luna mai și l-a atașat petițiilor. Dacă era discretă, eu zic că putea să ceară dispunerea unei analize pentru veniturile salariale de la conducere. Dar să vii și cu fluturașul, să îl trimiți și la Guvern, peste tot... Eu zic că o măsură trebuia luată împotrivă, pentru că azi termină cu Moțoc, mâine îl ia pe Deleanu sau pe altcineva. Și atunci nu mi se pare corect”, descrie Vasile Moțoc.

Nu primul. Al doilea cel mai mare salariu din țară

Potrivit declarației de avere completată anul trecut, pe lângă cei 45.000 de lei (aprox. 3.700 de lei net, lunar) încasați ca urmare a unor activități didactice, Universitatea sibiană a virat în conturile lui Vasile Moțoc 180.616 lei, pentru munca efectuată ca director general. Cei aproximativ 15.000 de lei salariu lunar net încasați de Vasile Moțoc îl plasează chiar și deasupra veniturilor pe care Klaus Iohannis le primește din postura de președinte al țării (conform declarației de avere, Iohannis a primit lunar puțin sub 15.000 de lei).

De altfel, comparativ cu celelalte universități din țară, ULBS își răsplătește directorul general administrativ cu probabil cel mai mare salariu. La Cluj, directorul general administrativ al Universității ”Babeș-Bolyai” are un salariu lunar net de aproximativ 9.400 de lei, la Universitatea din București – 10.500 de lei, iar la Politehnica din Timișoara – 14.000 de lei. ”Nu este cel mai mare salariu de director administrativ”, spune Vasile Moțoc care face trimitere la situația omologului său de la Politehnica din București. Într-adevăr, directorul administrativ al Universității Politehnice din capitală a declarat un venit lunar net de aproape 24.500 de lei. Doar că acest venit include nu doar salariul de director, ci și remunerațiile acordate ca urmare a activității didactice și a implementării unor proiecte cu finanțare europeană (în declarațiile de avere, directorul din capitală nu își prezintă defalcat situația veniturilor).

”Salariul meu este stabilit prin lege, nu am probleme. Avem funcție distinctă de director general administrativ cu salarizare la nivel de prorector. Sunt două abordări în țară: sunt directori generali care fac tot managementul Universității. Adică atât cel administrativ, cât și cel financiar. Și sunt directori care se ocupă doar de întreținerea universităților, nu au nicio treabă cu contabilul șef, cu directorul financiar. Faptul că la alte universități din țară rectorul nu plătește salarii mai mari, pentru asta nu pot să vă dau eu o explicație. Eu nu am nimic în plus, salariul este conform legii”, Vasile Moțoc, directorul general administrativ al ULBS

Sporul lunar de aproximativ 10.000 de lei care a făcut inclusiv obiectul sesizărilor trimise la Minister și Guvern, precum și celelalte sporuri promite de Vasile Moțoc poartă, în lege, denumirea de compensație tranzitorie. Aceste compensații au înlocuit, de-a lungul timpului, sporurile pe care angajații din instituțiile publice le-au încasat. ”În 2005, când am venit eu la Universitate, o parte din angajați beneficiau de spor de confidențialitate, care era 50% din salariul de bază. Așa prevedea legea: dacă ai încetat activitatea, doi ani nu aveai voie să divulgi informații despre Universitate, ca și în domeniul privat, în corporații, unde se dă un spor de confidențialitate. După aceea, toți beneficiam de spor de stabilitate, care era 15% din salariul de bază. Pe măsura evoluției salarizării, aceste elemente au fost scoase și s-au înființat aceste compensații. Deci totul e pe lege”, arată Vasile Moțoc.

Că totul este legal susține și conducerea ULBS în răspunsul transmis la solicitarea Turnul Sfatului. ”În prezent, în cadrul instituției beneficiază de compensații tranzitorii un număr de 175 de salariați, personal didactic și didactic auxiliar, al căror cuantum variază între 11 lei – 12.453 lei”, arată reprezentanții ULBS, înainte de a enumera o serie de acte normative care au dus la situația acestor ”compensații tranzitorii”. La finalul acestui articol redăm, integral, răspunsul Universității.

Nuanțele legii

Referitor la cei 44.000 de lei virați în conturile lui Vasile Moțoc în primăvara lui 2019 și de la care au pornit toate sesizările mai sus amintite, ULBS a transmis iarăși un amplu răspuns. În discuția cu reporterul Turnul Sfatului, Vasile Moțoc a simplificat explicația: acei bani i se cuveneau deoarece pe 3 ianuarie 2020 urma să împlinească vârsta de pensionare, iar Legea 85/2016 prevede un tratament special pentru cei aflați în această situație. În sensul că, diferențele salariale trebuie să le fie achitate înainte să se pensioneze. ”Având în vedere că în 3 ianuarie 2020 eu împlineam vârsta de pensionare, cei de la Salarizare au decis să îmi plătească restanța integral. Serviciul Resurse Umane este în subordinea rectorului, eu nu am avut nicio ingerință, se poate verifica. Mie și altor zece persoane ne-au fost plătite aceste restanțe integral”, afirmă Moțoc.

Legea are o nuanță potrivit căreia se poate interpreta că sumele în discuție se plătesc nu până la împlinirea vârstei de pensie, ci până la data intrării în pensie. ”Plata diferenţelor salariale se face eşalonat, astfel încât să fie încheiată cel mai târziu la data pensionării”, se arată la articolul 3 al Legii 85/2016.

Or, Vasile Moțoc nu este în pensie nici acum. Și-a depus dosarul de pensie în luna decembrie 2020, iar mandatul său de director general administrativ al ULBS a fost prelungit până pe 30 septembrie anul curent. La solicitarea actualului rector, spune Vasile Moțoc.

 

Cum se poate ajunge la sporuri de peste 10.000 de lei pe lună. Răspunsurile integrale ale ULBS:

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 15344

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Un Iversitar

Acum 3 ani

Da, e corect, un venit bun pentru una dintre cele mai bune universitati din tara... Oh, wait!
Raspunde

Marian Grigore

Acum 3 ani

Nici Oxford University nu are asemenea sporuri insa la noi omul are valoare ....
Raspunde

Ccc Bbb

Acum 3 ani

tzaranet...
Raspunde

Dani Ion

Acum 3 ani

Coae, lasa-l in mortzii lui de salariu, ca asistentii universitari nu sunt platiti nici cu a zecea parte din salariul baiatului astuia. Pe bune, e bataie de joc.
Raspunde

Apolitic Lapusneanu

Acum 3 ani

Universitatea submediocra " Lucian Blaga" este printre primele locuri la salarizare in topul universitatilor si printre ultimele locuri la performanta. O noua forma fara fond romaneasca," de interpretatio valahica " a unui concept european, vezi, 'autonomia universitara", mai simplu zis autonomie la salarii , raspundere zero.Mai avem si alte exemple : autonomia locala, inamovibilatatea magistratilor, pensiile speciale . Toate au un numitor comun: salarii cat mai mari fara nici o raspundere .
Raspunde

Wilhelmina Pătrunjel

Acum 3 ani

O gluma de universitate condusă de non valori, neamuri și semidocți! Nu merită să fie nici în top 100 universități din țară. Incestul e la cote absolute!
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 3 ani

No, acum susținere maxima pentru ăla care a denunțat sporul respectiv. Dacă o sa fie lăsat de izbeliște, de presa, de societate, alții nu o sa mai aibă îndrăzneala sa o facă și așa o să se perpetueze modelul ăsta în care "dacă zici ceva, am eu grijă de tine".
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

e clar ca omul ala nu face ABSOLUT nimic pentru banii respectivi si trebuie sa dispara de pe statele de plata ale ULBS!!!
Raspunde

Toma Toma

Acum 3 ani

Da,poate ca-i legal venitul(oamenii astia stiu sa-si acopere toate faradelegile cu hartii!) dar este profund imoral!Cum poti sa etalezi asemenea salarii colosale(platite de la stat!) in conditiile in care atatia oameni muncesc din greu si abia supravietuiesc de la un salariu la altul?Mai sunt si alte categorii de "supraoameni" cu venituri uriase si nejustificate la care este ilegal sa te atingi de venituri,conform gastii lui Dorneanu!
Raspunde

Mihai De la scularie

Acum 3 ani

Sorinele, universitarii te-au votat ca sa faci curatenie in Rectorat. Tu, primul lucru, ti-ai adus chelul cu tine. Si cat stati voi bot in bot, golanii batrani fura, in continuare, nestingheriti!
Raspunde

Alfa BETTA

Acum 3 ani

Toate la Timpul lor... Timpul pune Toate la Locul lor!!! Nu fiți dezamăgiți, exista o Putere Divina și Ăstuia i e frică de aceasta Putere Universala și Perversa a Globalizării!!! Avem familiari și cunoscuți in domeniul profesoral din FRANCE, PORTUGAL, ESPAÑA sau ITALIA și pe aceiași funcție , cu aceeași experiența și netrecând frontiera de lector- pana la profesor mai e o cale asiduă- nu se apropie de aceste sume scandaloase, nemachiata sau demachiate , ascunse ani și ani sub tot felul de tensiuni și presiuni , și am putea pune toți tot felul de Etichete și stintagme gen imorale, incoerente cu realitatea , inflexibile cu Pandemia , etc , etc , dar justificabile din punct de vedere a potențialului economic al Statului de Drept Roman ca fiind totalmente legale și logice aceste niveluri și sporuri astronomice salariale din Bugetul Marțian !!!

Raspunde

Ionut Peste

Acum 3 ani

Domnule Rector (era sa pun inca trei majuscule), chiar daca la alegeri te-am votat, ca erai chiorul in tara orbilor, acum iti spun ca sunt dezamagit! Vei fi un Rector de un mandat, nu ai facut nimic pentru a scapamULBS de sarlatanii precum Motoc. Cu ce te are Nea Vasile la mana, de il tot pastrezi la naftalina? Ti se pare normal ca **** asta sa castige atat de mult, in timp ce un biet asistent nu are din ce sa traiasca?

Raspunde

Test Grila

Acum 3 ani

De ce a ramas Nea Vasile pe post: A) a furat impreuna cu persoane din actuala conducere B) a dat spaga pentru a nu fi destituit C) s-a inspirat de la Serban Nicolae si a zis: Am o poza cu dumneavoastra cand faceti sex anal D) toate variantele de mai sus
Raspunde

Che G

Acum 3 ani

Totul e confidențial la stimabil , dar la partea de declarație pe avere :” În declarația de avere, e adevărat, sunt publicate veniturile salariale, dar nu în detaliu” ??? Cum vine asta ? Declar da nu prea !!!
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 3 ani

In primarie nu se face nici un proiect important pentru Sibiu, Șoma, în cârdășie cu primăria face ce vrea, la universitate evul mediu și omerta, SUPERB oraș avem!
Raspunde

Romanasul Democrat

Acum 3 ani

Cata nesimtire !!! Tovarasul Motoc nu are nici macar bunul simt elementar sa plece naibii in pensie !!!
Raspunde

Feral Beheheader

Acum 3 ani

"Capul lui Moțoc vrem!" sau sa se revizuiasca (sporurile) primesc, dar sa nu se schimbe nimic sau sa nu se revizuiasca primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume in punctele esentiale
Raspunde

Harvardul Vâlcii de Sus

Acum 3 ani

Spiru Haret, universitatea ecologica si țepe de genul asta sunt Oxford față de flegma asta de universitate! Cred că și la Drăgășani, mediul academic este net superior!
Raspunde

Conferentiar ULBS

Acum 3 ani

Cainii latra, caravana trece! Castigam bine, de ce sa mintim? Mergeti si voi la munca cinstita, nu la faianta la negru!
Raspunde

Ricky D.

Acum 3 ani

Avem multi tovarasi proletari care se tavalesc pe jos de cat de dreapta sunt ei. Pai fratilor, problema nu se pune sa nu castige ala, ca aia inseamna capitalism. Problema este cum ne putem organiza sa castigam toti la nivelul asta. ;)
Raspunde

Con Ferențiar

Acum 3 ani

Asistam la inca o schema suburbana a unei femei bolnave dupa putere, care se viseaza rectorita cu orice pret! Gogoasa de la Buia nu stie ce e aia onoarea!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Caca Maca

Acum 3 ani

Nu inteleg ce e asa neobisnuit? omul castiga 29000 de lei brut ca si profesor universitar adica in mana sau net undeva la 15000-16000 de lei lunar..asa si? asta vine undeva la 3000-4000 de euro pe luna..credeti ca e mult? pai in strainatate un profesor pe aceasi functie ia undeva la 20-30000 de euro lunar lejer. Iar compensatiile de 44000 de lei sunt alta mancare de peste sunt de pe vremea taierilor de salarii a lui Boc. Daca nu stiti despre ce vorbiti nu mai vorbiti aiurea, jurnalisti de 2 lei are si Sibiul asta..
Raspunde

Pentru Caca Maca

Acum 3 ani

Un profesor universitar nu castiga net pe luna mai mult de 7000-8000 de lei. Dupa cate stiu, Motoc nu e profesor universitar, ci lector uiversitar. Pana la profesor e cale lunga, pe care nu o mai poate parcurge, are deja 65 de ani si trebuie sa plece la pensie cand se va incheia anul universitar. Nu inteleg de ce nu a fost pensionat de pe functia de director general; de acolo trebuia sa plece imediat ce a implinit varsta de 65 de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus