Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Sibienii au respirat duminică un aer poluat mult peste normele admise. Reacția Agenției de Mediu

Sibienii au respirat duminică un aer poluat mult peste normele admise. Reacția Agenției de Mediu

Aer Liber, singura platformă independentă pentru măsurarea calitații aerului din Sibiu, a reportat duminică un grad ridicat al poluării în municipiul Sibiu.

Senzorii platformei au înregistrat duminică seara depășiri ale limitelor maxime admise în șase din cele opt locații din oraș. Spre exemplu, în zona Gușterița, în jurul orei 21:15, se înregistra un indice de poluare de 115 din maximul admis de 50. Poluare ridicată s-a consemnat și în Terezian, Orașul de Jos sau în Centrul Istoric. Ceva mai curat a fost aerul în cartierul Valea Aurie.

Redăm mai jos harta poluării realizată de platforma independentă Aer Liber, valabilă la data de 17 ianuarie 2021, ora 20:15:

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu să verifice și să confirme dacă datele prezentate mai sus se confirmă, dar și care este sursa poluării.

În primul rând, trebuie menționat că în ciuda poluării prezentă în mare parte din oraș, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu nu a primit sesizări cu privire la nivelul ridicat al poluării aerului.

Specialiștii APM Sibiu spun că în municipiul Sibiu calitatea aerului este monitorizată continuu, în  puncte fixe, în stațiile automate amplasate astfel: stația SB1 (fond urban), pe strada Hipodromului și stația SB2 (tip industrial), pe strada Oțelarilor.

Cât privește data de 17 ianuarie 2021 la care facem referire, într-adevăr ”s-au înregistrat depășiri la particule în suspensie PM10 automat, la ambele stații: SB1-60,95 µg/m3 și SB2-69,55 µg/m3, valorile depășind valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane de 50 µg/m3 (conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător)”.

Indicele care arată calitatea aerului, conform sistemului oficial de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului, a fost “4”- considerat rău, într-o plajă de la 1 la 6.

Specialiștii APM Sibiu atrag însă atenția că depășirea normelor de poluare pentru anumite zile din an nu este ceva ieșit din comun și nici îngrijorător. Cât privește cauzele poluării, acestea țin de condițiile atmosferice în primul rând, duminică înregistrându-se temperaturi foarte scăzute în Sibiu, motiv pentru care sistemele de încălzire ale populației, atât cele alimentate cu gaz cât și cele cu lemne, au funcționat la capacitate maximă.

”Conform Legii nr.104/2011, numărul maxim admis de depășiri într-un an calendaristic este de 35 de ori, pentru PM10. În anotimpul rece, particulele în suspensie PM10 au valori mai ridicate din următoarele cauze: sistemul de încălzire a populației, împrăștiere de antiderapant, trafic rutier - de la pneurile mașinilor, atât la oprirea acestora, cât și datorită arderilor incomplete”, explică Marius Iosif Pleșa, directorul executiv al APM Sibiu.

În cazul în care se înregistrează depășiri repetate și nejustificate, APM Sibiu anunță Garda Națională de Mediu - Serviciul Comisariatul Județean Sibiu, pentru identificarea potențialilor poluatori și aplicarea măsurilor care se impun.

Nu în ultimul rând, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu atrag atenția că site-ul oficial dedicat informării publicului în timp real privind parametrii de calitatea aerului, este www.calitateaer.ro. Totodată, pe facebook-ul APM Sibiu, sunt afișate zilnic Buletinele pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în judeţul Sibiu. Cine este curios trebuie să știe că metoda de referință pentru prelevarea şi măsurarea PM10/PM2,5 este cea prevăzută în standardul EN 12341 «Aer înconjurător. Metoda standardizată pentru măsurarea gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie».

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4036

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu Detot

Acum 1 an

Io de cand tot zic: 20/litru de benzina resp. motorina si se rezolva aglomeratia si poluarea din Sibiu.
Raspunde

Ghita G

Acum 1 an

Agentia Paralela cu Mediul nu a primit sesizari? Ei cu ce PM se ocupa? Nu supravegheaza valorile PM10/PM2,5. De ce exista o pagina web separata care prezinata valorile legate de poluare? Pentru ca APM este o institutie penibila!
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 1 an

În zona Turnisor nu monitorizați aerul, seara sunt depășiri frecvente, miros de plastic etc.....
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 1 an

In zona Turnisor...... arde populatia de o anumita etnie cabluri, probabil furate si alte deseuri, pentru a obtine cuprul din interior. POLITIA NU FACE NIMIC, de ani de zile. Probabil isi baga si in sobe, cauciucuri, plasticuri....dar se intampla de ani de zile, iar politia fie ea si locala, nu face absolut NIMIC. Sunt nopti, iarna, cand daca treci prin Turnisor, ai impresia ca esti in vreun razboi, ceva....fum negru, foarte toxic....dar dupa cum spuneam...avem politie si autoritati doar decorative, platite bine.
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

Oameni buni, nu inteleg de ce in anul 2021, Consiliul Judetean Sibiu inca se gandeste sa faca statie de tratare a deseurilor la 2 pasi de zona industriala si mai ales de cartierele din vestul Sibiului. Pana cand o sa avem groapa de gunoi la 2 pasi de oras nu scapam de poluarea olfactiva. Sibiul si Cristianul sunt direct afectate de mirosul de la groapa de gunoi iar APM da vina pe gazele de esapament cand tie iti dau lacrimile de la mirosul gunoiului in masina cu AC pornit. Sibiu, trezeste-te in al 12-lea ceas si muta groapa de gunoi! Ai mila si respect pentru firmele care au investit in zona de vest, de cetatenii care isi castiga painea acolo si de locuitorii din zona. TE ROG!!!!!
Raspunde

Mister 69

Acum 1 an

Buna treaba. Se poat amplasa senzori sin in zona Lazaet Gusterita Broscarie? O sa vedeti acolo AER CURAT. Bravo celor impicati in acest proiect.
Raspunde

Cetatean Activ

Acum 1 an

Din păcate, Sibiul este un oraș poluat in ciuda amplasării sale. Exista vreun ONG in Sibiu care sa se ocupe cu probleme de mediu ??? Nepăsarea Agenției de Mediu este veșnică ! Ce e de făcut ? Oare Primăria nu are nicio implicare ? Stați sibieni cu mâinile în sân și așteptați... nimic bun nu se întâmplă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

George Codru

Acum 1 an

Pai daca la noi se baga lemne in foc, ce ne asteptam ?....romanul isi face casa mare si polueaza mult sa o incalzeasca fara rost....cu lemne si carbuni ca vrea semineu...ca asa o vazut in filme, seminee.
Raspunde

Andrei Andrei

Acum 1 an

Purtarea măștii in spații publice este obligatorie. Cine are urechi de auzit să audă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus