Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Adevărul despre anul 2021 este că nu știm nimic

Adevărul despre anul 2021 este că nu știm nimic

Fețe fără mască? Restaurante? Școală? Concerte? Concedii în străinătate? Nimeni nu vă poate garanta asta în 2021. Dimpotrivă, cele mai multe informații care vin din țările din Vestul Europei spun că în linii mari că 2021 va fi ca 2020. Un vis urât.

În timpul în care în România arde fulgerător etapele unu și doi din campania de vaccinare, în Italia nu s-a încheiat nici măcar vaccinarea întregului personal medical. Diferența ține de populație, aproape 20 de milioane, față de puțin peste 60 de milioane, dar și de procentul de persoane care admit vaccinarea: undeva la jumătate, față de peste 90%.

Optimiștii

Guvernul francez a anunțat că își propune să vaccineze 70 de milioane de persoane, practic întreaga populaţie, până în luna august a acestui an. Francezii au început procesul de vaccinare cu populația vârstnică și după un start lent, campania a ajuns la un milion de persoane vaccinate. Francezii susțin că numărul total al persoanelor vaccinate va ajunge în ianuarie la 1,3 milioane sau 1,4 milioane de persoane şi a dat asigurări că executivul va putea vaccina până la 70 de milioane de oameni - practic întreaga populaţie a Franţei - până la sfârşitul lunii august, dacă va primi toate dozele de vaccin comandate. În aceste condiții, Franța ar încheia în mare parte războiul cu pandemia în mijlocul verii, având de parcurs un trimestru fără restricții.

Pesimiștii

Medici italieni și germani susțin însă că în aceste două state campania de vaccinare nu se va încheia în acest an. Fabrizio Pregliasco, directorul Spitalului Galeazzi din Milano spune în cadrul unui interviu acordat ziarului La Stampa că nu crede că această campanie de vaccinare se va încheia înainte de 2022. "Până în februarie este realist să se încheie campania la medici, asistenți medicali și restul personalului medical. Pentru cei născuți după anii '80 depinde foarte mult de furnizori. Vaccinul Pfizer se poate face în spital, în timp ce alte vaccinuri pot fi administrate și acasă sau la medicul generalist. În orice caz, nu cred că vom termina înainte de vara anului 2022", spune specialistul.

În Germania, Thomas Mertens, directorul Comitetului Permanent pentru Vaccinare (STIKO) spune că vaccinarea îbtregii populații va dura până în 2022 din cauza capacității limitate. „Dacă se administrează vaccinul de la 150.000 până la 200.000 de doze pe zi, în cinci sau șase zile pe săptămână - presupunând că vaccinurile sunt disponibile și oamenii sunt dispuși să fie vaccinați - puteți calcula cât va dura. Ai avea nevoie de 100 de zile pentru a vaccina 15 milioane de oameni”, a afirmat Thomas Mertens, pentru Rheinische Post, conform Reuters și Mediafax.

Presiune pe producătorii de vaccinuri

Comisarul extraordinar pentru urgența Covid din Italia, Domenico Arcuri amenință Pfizer că instanța pentru faptul că nu și-a respectat termenii de predare a dozelor aferente calendarului convenit. Producătorul susține, pe de altă parte, că e greu să onoreze cererea atâta timp cât i se cere investiții în noi linii de producție, transportul este în continuare o problemă, ținând cont de condițiile speciale în care vaccinurile trebuie păstrate și, în plus, platformele lor de producție sunt sub asediul atacurilor cibernetice și de spionaj. În aceste condiții, ar trebui vaccinată peste 70% din populația Uniunii Europene, într-un timp care să cuprindă perioada de imunitate a persoanelor la care li s-a administrat deja vaccinul.

Salvarea poate veni de la alți producători de vaccin, însă nici aici lucrurile nu sunt tocmai optimiste. Agenţia Europeană pentru Medicamente, (EMA) va aproba cel mai probabil în această săptămână un nou vaccin, cel produs de AstraZeneca, acesta fiind al treilea acceptat în UE după Pfizer și Moderna. Doar că această companie a anunțat deja că nu-și poate onora precontractele. Doar în Italia s-a redus numărul de doze de la 8 milioane la 3,4 milioane, aferente lunii februarie.

 Al doilea pașaport

O altă problemă va ține de deplasarea în interiorul Uniunii Europene, dar și în afara ei. O bună parte din populație va fi imunizată în urma vaccinării și cel mai probabil acești oameni vor putea circula nestingheriți în baza certificatului de vaccinare, care va de veni, oficial sau nu, un al doilea pașaport. Dar de aici se nasc alte probleme: care va fi valabilitatea lor, atâta timp cât nu se cunoaște încă pentru cât timp va asigura imunizare aceste vaccinuri. În plus, ce se va întâmpla cu celelalte state de pe continent, din afara spațiului UE. În Ucraina, ori Moldova, de exemplu, sunt slabe șanse să se introducă un program de vaccinare atâta timp cât nu poate încheia niciun contract cu vreun producător, toți fiind deja contractați de țări importante sau de structuri precum cea a Uniunii Europene. În plus, răbdarea oamenilor este deja pe terminate, iar în mentalul celor care ori nu se informează, ori nu înțeleg, ori nu mai au deloc încredere în instituțiile statului se vor crea noi scenarii fantasmagorice care vor șubrezi serios orice încercare de a încheia această pandemie.

2021? Cel mai probabil nu va fi anul întoarcerii la normalitate. Poate 2022.

Foto: pixabay.com/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6589

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marie

Acum 2 ani

Aceasta este o dovadă a succesului meu. Am dat peste o mărturie pe internet de la un bărbat care a mărturisit că a vândut un rinichi doctorului Raj Devashis, ([email protected]) pentru a salva un pacient internat. Așa că am decis să aflu dacă doctorul Raj Devashist era interesat să cumpere unul dintre rinichii mei și, din fericire, au spus că spitalul are întotdeauna nevoie de un donator de rinichi. și sunt gata să cumpere. Așa că am fost de acord și suntem foarte bucuroși să vindem un rinichi astăzi fără efecte secundare (700.000 USD). Vrei să-ți vinzi unul dintre rinichi? Apoi contactați Dr. Raj prin e-mail: [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus