Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Birocrația la Spitalul Județean: O sibiancă a stat cinci ore pentru hârtia cu care își putea lua mama decedată de la morgă

Birocrația la Spitalul Județean: O sibiancă a stat cinci ore pentru hârtia cu care își putea lua mama decedată de la morgă

O sibiancă de 53 de ani a luat legătura cu reporterii Turnul Sfatului pentru a le povesti experiența pe care avut-o la Spitalul Clinic Județean Sibiu, după ce mama ei a decedat în spital. Doina Popa povestește că a stat aproape cinci ore pe holurile Secției Chirurgie II până i s-a înmânat o hârtie pe baza căreia putea să-și ia mama de la morgă. De asemenea, hârtia îi trebuia și la primărie pentru întocmirea actelor de deces. Femeia acuză lipsa de comunicare a cadrelor medicale și sistemul complicat care supune aparținătorii la ore întregi de așteptare în perioade critice și de stres. În replică, reprezentanții Secției de Chirurgie II atrag atenția asupra aspectelor de care trebuie să se țină cont: dinamica unei zile de luni în cadrul serviciului de chirurgie, dinamica unui act constatator de deces și ierarhia activităților în secția de chirurgie. Totodată, au altă versiune despre timpul de așteptare și atitudinea pe care a avut-o femeia.  

Povestea Doinei Popa începe în noaptea de nouă spre zece ianuarie, când în jurul orei 1.00 noapte este sunată de reprezentanții Spitalului Clinic Județean Sibiu care o anunțau că mama ei a decedat. Femeia spune că mama ei suferea de o boală incurabilă și tocmai fusese operată la un picior, acolo unde avea un hematom.  

„Ea a fost operată, a avut un hematom, noapte a făcut hemoragie, la picior. În noaptea de 9 spre 10 ianuarie a murit. M-au sunat la 1 fără 10 noaptea să mă anunțe că a decedat. A avut o boală incurabilă și probabil organismul a cedat, nu pot să învinovățesc pe nimeni. Dar ce a urmat e dezastru”, povestește printre lacrimi Doina Popa.

Femeia trebuia să obțină de la Secția de Chirurgie II o hârtie cu ajutorul căreia putea lua trupul mamei de la morgă. Totodată hârtia îi folosea și la primărie, pentru întocmirea actelor de deces.

„Pentru a o putea scoate de la morgă am stat aproape cinci ore pe holurile de la Chirurgie II. Am stat de la 8.00 dimineața până la 1 fără 20 să-mi dea o hârtie. Se tot plimba un medic pe acolo și îmi tot spunea, imediat, imediat. Ne-am dus după ea în 11 ianuarie să o luăm de la morgă. Am intrat acolo, vă dați seama, în dreapta, la vreo trei metri de mine erau bolnavii de COVID. Mai stăteau la ușă nu știu câți. Am așteptat în hol la Chirurgie II, acolo așteptam toți. Unii așteptau pentru operații, vă dați seama, cu orele. O parte dintre ei erau veniți pentru operații de la Târgu Jiu. Eu tot intram să-i întreb dacă mai durează. A doua zi era înmormântarea și ei îmi tot spuneau, imediat, imediat, fără nicio altă explicație. După vreo trei ore n-am mai putut și am reacționat. Era doar o hârtie și eu mai aveam de ajuns la primărie, la cimitir, aveam o groază de lucruri de rezolvat. Atunci mi-a spus un medic sau nu știu ce era: „Doamnă, când o vedeți, atunci o vedeți. Era vorba despre hârtie. M-a blocat răspunsul lui. Pe la vreo 11.45 mi-au spus că este gata, dar trebuie să mai așteptat pentru că domnul doctor este în operație și numai dumnealui o poate semna. Nu mi-a venit să cred că nu-l poate înlocui nimeni pentru semnătură pentru a ne putea scoate mortul de la morgă. Oricât am rugat nu s-a putut face nimic și am mai așteptat până la 12.40, deci încă o oră”, povestește Doina Popa.

La primărie se constată că hârtia nu era corect întocmită

Doina Popa spune că stresul zilei nu se termină aici. Ajunsă la primărie, cei de acolo constată că nu a fost completată corect. Pe hârtie era trecut că mama femeii a decedat în Secția de ATI, însă nu era precizat că este vorba despre secția Spitalului Clinic Județean Sibiu.

„Când, în sfârșit, mi-a fost înmânată hârtia am fost cu ea la primărie pentru certificatul de deces, iar acolo au constatat că hârtia nu era făcută corect. Scria că mama a decedat la ATI, dar nu scria că era vorba de secția de ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu. Degeaba le-am spus că hârtia are ștampila și antetul spitalului de la Sibiu, a trebuit să mă întorc pentru o altă hârtie. M-am întors, iar am stat până mi-au făcut hârtia, udă la picioare toată ziua și într-un târziu am reușit să rezolv problema. Cam așa merg lucrurile la noi și apoi te mai miri că iei tot felul de boli și le plimbi. Știți cum se spune: numai în spital să nu ajungi. Nu a fost nimeni care să-mi dea o explicație, nici în cazul decesului mamei mele, să-mi spună cineva cum s-a întâmplat și de ce a decedat, știu doar ce am citit pe actele primite de la spital și nici în cazul așteptării mele în a o putea lua de la morgă. Nu a venit nimeni să spună un cuvânt. Am auzit doar imediat, imediat, în cele aproape cinci ore de așteptare. Așa este la noi”, încheie dezamăgită Doina Popa.

Reprezentanții spitalului spun că timpul de așteptare este exagerat, iar atitudinea femeii nu a fost adecvată

Reporterii Turnul Sfatului au făcut o solicitare pe această situație către reprezentanții spitalului, iar ca răspuns ni s-au adus la cunoștință aspecte ce țin de dinamica unei zile de luni în cadrul serviciului de chirurgie, dinamica unui act constatator de deces și ierarhia activităților în secția de chirurgie. De asemenea, reprezentanții Secției Chirurgie II spun că în perioada în care a așteptat Doina Popa a făcut presiuni multiple sistematice, nerespectând spațiul de așteptare și nici ora reglementată de eliberare a documentului. Și în ceea ce privește timpul în care a așteptat, medicii au o altă părere.

Vă prezentăm mai jos răspunsul integral semnat de Acad. Prof. Dr. Dan Sabău, șeful secției Chirurgie II.

„Ca răspuns la adresa înregistrată cu numărul 1454/ 21.01.2021 ținem să vă aducem la cunoștință următoarele:

- Dinamica unei zile de luni in cadrul serviciului de chirurgie.

- Dinamica unui act constatator de deces.

- Ierarhia activitatilor in sectia de chirurgie:

  1. Raport de garda (citirea-discuție-evaluare) pe spital intre 08:30-9,9:30
  2. Program operator-echipe, săli, ordinea intrării
  3. Semnare acte întocmite anterior :

- epicriza, foi de observații, concedii personal, concedii pacienți, rezultate anatomo –patologice;

 - răspuns solicitărilor managerului:

- semnare cereri de scutire necropsie dacă sunt prezente până la terminarea raportului de gardă,

- solicitări salvare pentru urgente speciale 

- 09:00 - 09:30 – vizita bolnavi ATI - secție verde, secție roșie

- 09:30 - 10:00 – program operator – operații

- 12:30 - 13:00 – Semnături necesare apărute intercurent  (intre operații)

Reluarea  programului  operator.

Semnăturile de urgență sunt determinate de riscul vital al pacientului, eventual transfer, SMURD.

Semnăturile standard respectă programul administrativ (pana la ora 13:00)

Semnarea unui act de deces presupune doua variante:

  1. Necrospie (nu este cazul)
  2. Scutire de necropsie, presupune 3 semnături: manager, șef secție, anatomie patologică cu posibilă anulare a scutirii de necropsie, din rațiuni medicale, medico-legale si administrative.

După tot atâtea evaluări ale decedatului și justificarea scutirii de necropsie (orice dezacord al celor 3 semnatari blochează scutirea de necropsie). Validată de cele 3 semnături generează emiterea actului constatator de deces care se eliberează de către secție și este avizat apoi de serviciul de prosectura.

Rigoarea, meticulozitatea și grija respectării protocolului de completare sunt obligatorii. Eventualele erori duc la repetarea regretabila a protocolului de eliberare (vezi ATI/ATI SCJUS). Actul este un act administrativ, medico-legal și ultimul în existența umană. Regretul pierderii unei vieți este prezent atât la aparținători, cât și la personalul medico sanitar.

Toate aceste etape sunt obligatorii, inevitabile,  încadrate într-un program administrativ comparabil cu al primăriei, dar care în afară de responsabilități administrative are și responsabilități medicale fundamentale.

Menționăm că întocmirea unui act constatator de deces presupune componente medicale, medico-legale și administrative definitorii.

Întocmirea  unui astfel de act respectă uman, social și administrativ reglementările cu sublinierea respectării prioritare în componenta medicală a riscului vital al fiecărui pacient dintr-o secție de chirurgie, ca de altfel în toată responsabilitatea medicală.

Menționăm ca orele avansate de petență nu sunt realiste și exercitarea de presiuni multiple sistematice în cadrul secției cu vociferări neobișnuite a împietat asupra vitezei de lucru, petența nerespectând nici spațiul de așteptare, nici ora reglementată de eliberare a documentului. 

Acad. Prof. De Sabău Dan”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Dani Ocna

Acum 3 ani

bataie de joc directorul e militar sau cizmar?
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 3 ani

In Sibiu nu mai exista de ani buni o (una singura) institutie profesionista si cat de cat de bun simt! Decaderea Sibiului este in line dreapta si decurge extrem de repede! Vezi ca la Sibiu nu au fost nici Dragnea si nici Dancila, ci strict penelistii nostri vesnici si fedegeristii nostri fosilizati si morti!
Raspunde

Rigoberto Uran

Acum 3 ani

OK, presupun ca daca in cauza era vreo vedeta politica locala se astepta tot atata?
Raspunde

Anca Claradi

Acum 3 ani

Domnule doctor mintiti cu nerusinare, enumerati niste lucruri pe care sunt convinsa ca nu le respecta nimeni, astea sunt doar pe hartie. Ca doamna a vociferat, ati vrut sa îi ,,dati o lectie" si sa o tineti 5 ore.
Raspunde

By Polar

Acum 3 ani

Eu am mai spus ca odata cu pandemia a scazut ȘPAGA in spitale. Toti șefii de setie nu isi mai misca siluetele grase ca ei castigau mai bine inainte de cresterile salariale. Sper sa vina un control la toti sefii de sectii si directorii medicali si la judetean si la psihiatrie si pediatrie si la tbc. Pai sa va uitati pe declaratiile lor de avere si cu ce masini ajung la spitale. Da o dracu de treaba toti sunt saraci numai ei sunt bogati. Isi bat joc si de pacienti si de apartinatori stau la cafele si tigari nu au pic de rusine, hamalesc subalternii ei stiu sa fie numai sefi. Acum ca nu mai au conducere militara iar e sat fara caini. Nu mai vorbim ca la cursurile online iau bani de la ULBS si efectiv isi bat joc si de studenti. #MIZERIEMARE
Raspunde

Ion Ion

Acum 3 ani

Sa tina cont de "dinamica unei zi de luni" What? E vorba de o hartie care ar trebui eliberată instant la solicitare. Suntem in 2021? Nu prea cred. Cand erau bolnavi multi cu covid erau ținuți in frig cu orele tot pentru o hârtiuță, managerul e un paralel cu realitatea, numit politic bineînțeles, vaccinurile circulă pe sub mână...etc. Sa va mai spun,? Nu are rost ca oamenii cu aceeasi indivizi voteaza........din păcate.
Raspunde

Ana Pascu

Acum 3 ani

Lipsa de interes organizare și empatie față de o persoană care trebuie sa primească o hartie ptr.a -si putea inmormanta mama..o bătaie de joc....sa astepti la ușile lor.sunt interesați doar de salarii....omul nu mai contează.......Nu intereseaza pe nimeni ce e in sufletul tau.... ...mai mult decât atât te sfidează și esti tratat ca un nimic....
Raspunde

Lucia Cazan

Acum 3 ani

Nu exista scuze! Este vorba despre mama mea in articolul de mai sus. Sora mea a fost destul de rabdatoare, intelegatoare, la fel si noi cei care asteptam in curtea spitalului, in care nu ai voie mai mult de un apartinator al decedatului. A fost peste putinta noastra de intelegere cum nu poti lasa un trup fara viata sa fie pregatit pentru cele vesnice, dupa ce o duminica intreaga “a fost inchis” la morga . Dar asta e putin spus! O sectie de chirurgie in care colcaie Clostridium chiar si prin tencuiala peretilor, in care doua infirmiere (cazul nostru) schimba toti bolnavii cu aceleasi manusi chirurgicale si nici macar nu ajung sa ii schimbe pe toti cand au nevoie, spune tot. Pana cand?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus