Miercuri,
26.03.2025
Ploi Scurte
Acum
14°C

Compostarea – ce este și ce putem pune la compostat?

Compostarea – ce este și ce putem pune la compostat?

Compostul este materie organică descompusă și transformată în îngrășământ pentru alte plante. Acesta se formează într-o perioadă de câteva luni, până la 2 ani, în funcție de condițiile atmosferice și materialele puse în compost. Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă națională  interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România. 

„Compostarea este un proces natural de descompunere; ea se realizează fie în aer liber, fie în medii protejate și are un mare potențial de transformare a resturilor din casele oamenilor cum ar fi: gunoi de la bucătărie, resturi vegetale din curți și grădini, produse din hârtie și carton, lemn.

Procesul de compostare este facilitat de un număr mare de diferite organisme vii existente în mediul ambiant.

Prin compostarea deșeurilor organice precum legumele, deșeurile verzi, crengile de copaci, frunzele căzute și rumegușul sunt transformate într-o masă întunecată care este folosită la îmbunătățirea calității solului și reducerea fertilizatorilor.

De asemenea, prin compostare diminuăm cantitatea de deșeuri rezidual”, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

În lipsa realizării unui compost de calitate, România nu va putea să atingă țintele impuse de Comisia Europeană. Conform normelor europene, până în anul 2025 ar trebui să ajungem la un grad de reciclare de minimum 55%, iar colectarea biodeșeurilor devine obligatorie din anul 2023.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 2286

Comentarii

1 comentarii

Unsibian Doi

Acum 4 ani

Hai sa le spun celor de la Adi Eco cum stă treaba cu compostarea. Ca locuitor la casă cu grădină mare al Sibiului am făcut adresa atât la primărie cat si la Somaj spre a primi o lada conformă de compostarea unde sa depozitez materialul verde rezultat de la tunderea spațiului verde. Cei de la primărie au pasat repede problema spunând că trebuie sa ma adresez celor de la Soma , cei de la soma au spus că nu îmi dau cutie de compostare ca pentru municipiul sibiu nu sunt prevăzute astfel de cutii de compostare. Când am obiectat ca am material verde de pe o suprafață de aproximativ 600 mp grădina si nu intra in containerul de biodegradabil au spus sa il pun in saci sa il scot la poartă. Așadar inainte de a plăti articole prin presă cei de la Adi Eco ar trebui sa se informeze asupra situației reale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus