I s-au întors copiii din străinătate, iar printre altele, o grijă a lor a fost să plătească taxele și impozitele, să fie ”la zi”. După ce s-au întors la casele lor, părintele s-a dus să scoată o hârtie de la primărie. I s-a spus că nu se poate, pentru că nu și-a plătit impozitul. Enervat, s-a întors cu chitanța, s-a certat cu casierița, a ajuns chiar și la primar. În final, a ajuns la poliție și s-a deschis un dosar. Între timp, din comunitate au început să curgă cu plângeri: oamenii au fost furați pe față și nu au putut face nimic pentru că de regulă nu păstrau chitanțele pe care le primeau atunci când achitau taxele și impozitele.
Se întâmplă în Dârlos, însă astfel de practici încep să fie sesizate în mai multe localități din județ. ”Practica e veche, e de 10 ani, dacă nu și mai mult. Eu nu am crezut așa, la primele bârfe. Ca tot omul, zici să-s bârfe. Trebuie să mai ai probe, nu numai vorbe. Prin 2012, un coleg consilier îl întreabă pe primar – domnul primar, ce facem cu casiera asta, că mi-a încasat impozitul de două ori. I-am cerut chitanță pentru impozit și mi-a zis că nu i-am dat niciun ban. Nu m-am băgat, am zis că nu e treaba mea. În mandatul 2016 – 2020, un alt consilier zice la fel. Pe urmă altul și altul”, povestește Martin Ioniță, fost consilier local și chiar viceprimar în Dârlos.
Dacă până acum oamenii nu au putut veni cu probe, de această dată, funcționarul și-a găsit ”nașul”. ”Actualul viceprimar are un vecin cu doi ficiori în Norvegia. Au venit copiii, și-au plătit impozitul și s-au întors în Norvegia. Tată-său s-a dus la primărie cu alte treburi și i-a zis că nu-i poate da niciun act până nu plătește impozitul la taxă - Doamnă dragă, dar ficiorii mei au plătit înainte de a pleca în Norvegia, au plătit impozitul. S-au certat, omul s- adus la primarul, primarul nu a putut rezolva și a ajuns la poliție. Apoi a început circul. Acum, toți oamenii au început să grăiască”, explică starea de spirit din comună.
Între timp, la dosar s-au adunat mai multe mărturii ale cetățenilor din localitate care au fost fraudați.
”Nu sunt în măsură să dau acum informații. Poate vorbesc ce nu e cazul”
Atât primarul, cât și viceprimarul din Dârlos spun că nu pot da acum mai multe detalii, pentru că există un dosar. ”Știu că au fost audiate persoanele care au avut chitanțele. E o istorie mai lungă ce pleacă de prin 2018”, spune primarul Ioan Lupu. Viceprimarul Nicolae Bota spune și el că se abține de la comentarii. ”Eu nu sunt în măsură să dau acum informații, e o anchetă în curs și poate vorbesc ce nu e cazul. Persoana în cauză încă lucrează la noi, dar e în concediu medical de vreo două, trei luni de zile. Nu știu ce să vă spun, că ăstea au fost de mult”, spune viceprimarul.
Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu anunță că este un dosar în lucru. ”În cursul anului 2019, la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Sibiu s-a înregistrat un dosar de cercetare penală având ca obiect infracțiunile de delapidare și fals informatic. Cercetările se desfășoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș”.
Unul sau mai mulți?
Oamenii din comună spun că un singur angajat nu ar fi putut să facă atâtea fraude și că în spatele lui sunt mai multe persoane. ”Ea nu putea să facă asta singur, că trebuia să facă și din calculator. Poliția mi-a arătat chitanța mea că-i anulată. Păi cum să fie anulată, că eu nu am niciun fel de datorie la primărie. Păi nu ai datorie, dar cum e posibil? Dacă mie îmi vine decizie de impunere de 750 de lei și la primărie e depusă una de 250 de lei, restul îi pui în buzunar. Mie îmi dă chitanță de 750 de lei, pe urmă o anulează și pune în dosar o chitanță de 250 de lei. Ori asta nu o poate face doar fata de la casă, trebuie operat și din calculator”, explică Martin Ioniță.
Atât în Dârlos, cât și în alte comune din județ, din cauza lipsei personalului specializat, sunt angajate firme sau persoane fizice pe diferite contracte pentru asistență fiscală. În spatele lor, spun oamenii, sunt adevărații infractori. ”Nu ai cum să faci asta, așa la vedere, dacă nu ai spatele acoperit”, spun oamenii.
”Noua metodă de furt pusă la cale de expertul de la Sibiu a fost mai ingenioasă, dar tot depistabilă. Funcționa cam așa: noi, plătitorii, cetățenii, proștii, fraierii, ori cum ne-or cataloga ciumele astea, primim acasă o Decizie de Impunere, în care ni se comunică sumele pe care le datorăm statului român, sub formă de impozite de tot felul: clădiri, terenuri, mașini, etc. În baza acestor decizii, se construiește bugetul comunei pentru anul în curs. Până aici totul este clar. Omul merge la primărie, plătește impozitul, parțial sau integral, pentru care primește chitanță.
Apoi intră în acțiune expertul. El falsifică decizia de impunere, înlocuind-o cu alta cu sumă mult mai mică. Casiera anulează chitanța, iar banii dumneavoastră au drumul sigur spre buzunarele hoților. Aparent este o metodă sigură de furt, dar cei doi mai făceau greșeala să fure de la unele persoane întreaga sumă. Dacă omul păstra chitanța, era caz clar dovedit de furt calificat” - Martin Ioniță, fost consilier local în Dârlos
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: darlos , fraudă , Sibiu , Primarie , taxe si impozite
Vizualizari: 9569
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
AndreiM
Acum 3 ore
Sibianul
Acum 3 ore
DEWALD
Acum 3 ore
Sile dieselarul
Acum 3 ore
Dfhdfh