Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
0°C

Noua variantă a taxei de salubrizare: abonamentele cresc și mai mult, la fel și costurile suplimentare. Au apărut și amenzile

Noua variantă a taxei de salubrizare: abonamentele cresc și mai mult, la fel și costurile suplimentare. Au apărut și amenzile

Primăria Sibiu a publicat miercuri seara proiectul noului Regulament de instituire și administrare a taxei de salubrizare, care urmează a fi votat vineri. Față de versiunea prezentată în decembrie anul trecut, noul Regulament prevede abonamente mai scumpe cu procente cuprinse între 10 și 21%. În schimb, pentru imobilele în care locuiesc una sau două persoane sunt prevăzute reduceri de 62%, respectiv de 24%. Mult mai dăunător pentru buzunarul sibienilor, însă, va fi chestiunea golirilor suplimentare, pentru care sunt propuse costuri mai mari cu cel puțin 50% pentru persoanele fizice, respectiv o dublare pentru persoanele juridice.

Una din principalele modificări ale Regulamentului vizează situația imobilelor locuite de una sau două persoane, categoriile cel mai puternic afectate de versiunea Regulamentului propusă la finele anului trecut (pentru imobilele în care locuia o persoană, creșterea față de taxa plătită în 2020 era de 325%, de exemplu). Pentru aceste categorii, Primăria Sibiu a prevăzut reduceri în varianta actualizată a Regulamentului. În schimb, a majorat valoarea tuturor abonamentelor propuse din acest an.

Noul Regulament va fi supus votului consilierilor locali în cadrul unei ședințe extraordinare programată vineri, 5 februarie, de la ora 13:00. Dacă va fi adoptat, va fi considerat a fi în vigoare de la data de 1 februarie 2021.

Regulamentul prevede că pentru imobilele declarate nelocuite nu va fi percepută taxa de salubrizare.

Noile valori ale abonamentelor

În versiunea din decembrie 2020 a Regulamentului, abonamentul Eco (cu 12 goliri ale recipientelor pentru deșeurile reziduale) era propus să coste 346 de lei pe an, acum valoarea propusă pentru acesta fiind de 378 de lei pe an. În cazul abonamentului Practic (24 de goliri ale rezidualului), prețul propus crește de la 430 la 504 lei, iar în cazul abonamentului Maxi (36 de goliri), creșterea propusă de Primărie este de la 490 la 594 de lei pe an. În varianta calculată pe lună, taxa de salubrizare înseamnă 31,5 lei pentru abonamentul Eco, 42 de lei în cazul abonamentului Practic și, respectiv, 49,5 lei pentru cei care aleg abonamentul Maxi.

Valorile propuse abonamentelor anuale pentru taxa de salubrizare

Tip abonament

Versiunea decembrie 2020

 Versiunea ianuarie 2021

%

Eco

346

378

109,24

Practic

430

504

117,2

Maxi

490

594

121,22

Creșterea abonamentelor nu va fi făcută doar pentru utilizatorii casnici, ci și pentru cei non-casnici, în cazul firmelor și instituțiilor taxa în vigoare urmând a fi indexată cu 3,8% (rata inflației).

Variantele de abonamente propuse în decembrie 2020. Acum a mai rămas valabil doar numărul de goliri

Cum cresc sau scad taxele față de 2020?

Până anul trecut, taxa de salubrizare a fost calculată pentru fiecare imobil în funcție de numărul de persoane declarate drept locatari ai respectivului spațiu. 11 lei pe lună era taxa de salubrizare datorată pentru fiecare locuitor. 

Din acest an, taxa se calculează în funcție de volumul și numărul de goliri ale recipientelor destinate deșeurilor reziduale.

Chiar dacă algoritmul de calcul a taxei a fost modificat, Turnul Sfatului a realizat o comparație între taxele plătite până anul trecut și cele care ar urma plătite din acest an. Cum, pentru început, toți sibienii vor trebui să plătească abonamentul Practic (urmând ca trecerea la Eco să fie făcută sub forma unei regularizări începând din 2022), rezultă că tot persoanele care locuiesc singure sau în cuplu vor avea cele mai mari creșteri de taxe comparativ cu anul trecut. Mai precis, cu 45% mai mult față de anul trecut. În cazul imobilelor în care locuiesc trei persoane, creșterea este de 27 de procente față de taxele plătite anul trecut.

De la patru persoane în sus, taxele de salubrizare care urmează a fi plătite anul acesta vor fi mici decât anul trecut. Familiile cu patru persoane vor plăti cu 5% mai puțin, cele cu cinci persoane cu aproape un sfert mai puțin, iar cele cu șase persoane – cu aproape o treime mai puțin (asta dacă nu generează mai mult de 24 de goliri ale pubelelor pentru rezidual, în cazul celor care locuiesc la case, de exemplu).

 

Comparații: taxa din 2020 față de taxele propuse în 2021

 

2020

2021

Nr. de persoane din imobil

 

Abonament Eco

%

Abonament Practic

%

Abonament Maxi

%

O persoană

132

144

109,09

192

145,45

594

450

Două persoane

264

288

109,09

384

145,45

594

225

Trei persoane

396

378

95,45

504

127,27

594

150

Patru persoane

528

378

71,59

504

95,45

594

112,5

Cinci persoane

660

378

57,27

504

76,36

594

90

Șase persoane

792

378

47,72

504

63,63

594

75

Note: Din 2021, taxa de salubrizare nu se mai calculează în funcție de numărul de persoane dintr-un imobil. Pentru început, toți sibienii vor fi încadrați automat la abonamentul ”Practic”. Sumele sunt exprimate în lei

 

50% creștere pentru golirile suplimentare

În prima variantă a Regulamentului elaborat pentru anul în curs, costurile pentru golirile suplimentare ale recipientelor pentru rezidual sau biodegradabil erau aceleași atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice (golirile suplimentare sunt cele realizate peste numărul golirilor prevăzut de fiecare tip de abonament).

Zece lei era, în varianta din decembrie 2020, costul unei goliri suplimentare a unei pubele cu deșeuri reziduale de 120 de litri. 15 lei este valoarea propusă acum. 20 de lei era costul unei goliri suplimentare a unei pubelei de 240 de litri, în varianta actualizată a Regulamentului costul propus fiind de 30 de lei. 

Pentru sibienii care locuiesc la blocuri, costul unei goliri suplimentare a recipientelor de 1,1 mc era propus a fi 91 de lei. În varianta actualizată, acest cost este de 145 de lei.

Cu mai bine de 200% cresc, însă, golirile suplimentare în cazul utilizatorilor non-casnici: 21 de lei pentru pubela de 120 de litri (față de zece lei, inițial), 42 de lei pentru o golire suplimentară a pubelei de 240 de litri (față de 20 de lei, inițial) și, respectiv, 197 de lei pentru recipientele de 1,1 mc (față de 91 de lei inițial).

În plus pentru utilizatorii non-casnici, versiunea actualizată a Regulamentului dublează și costurile cu golirile suplimentare ale recipientelor dedicate deșeurilor biodegradabile: 19 lei pentru pubelele de 120 de litri (față de opt lei, în versiunea decembrie 2020), 38 de lei pentru pubelele de 240 de litri (vechea versiune nu prevedea costuri în acest caz) și, respectiv, 166 de lei pentru fiecare golire suplimentară a recipientelor de 1,1 mc (față de 73 înainte).

Pentru persoanele fizice nu mai sunt prevăzute costuri suplimentare în cazul în care sunt generate goliri peste numărul din abonament a deșeurilor biodegradabile.

De subliniat că noul regulament prevede penalizări și mai mari în situațiile în care în recipientele pentru deșeurile reciclabile sau biodegradabile amplasate pe platformele publice sunt aruncate deșeurile aiurea. ”Containerele de 1.100 de litri pentru deșeurile reciclabile și biodegradabile amplasate pe platforme și care sunt contaminate vor fi ridicate ca deșeuri reziduale, iar costul golirii în acest caz va fi unul penalizator, adică dublu față de golirile suplimentare a recipientelor reziduale, respectiv 290 de lei/container/golire”, se arată în Regulamentul care urmează a fi votat vineri. În versiunea din decembrie 2020 a Regulamentului, costul penalizator în acest caz era de 182 de lei/container/golire.

Aceste costuri suplimentare vor trebui achitate în urma regularizărilor realizate anual. În cazul sibienilor care locuiesc în condominii, costurile suplimentare se împart în mod egal la toate apartamentele cuprinse în respectivul condominiu. ”În cazul platformelor de la blocuri: proporțional cu numărul persoanelor menționat în cuprinsul declarațiilor de impunere de către utilizatorii arondați la respectiva platformă, confirmat, în cazul utilizatorilor casnici, de către asociațiile de proprietari”, se arată în noua variantă de regulament.

Eco și din acest an. Dar de plătit, tot abonamentul Practic va trebui plătit

Potrivit Regulamentului în versiunea actualizată, toți sibienii vor fi încadrați de la început la abonamentul Practic, pe care vor trebui să îl achite pentru tot anul 2021 (fie lunar până în data de 15, fie integral). 

Schimbarea față de versiunea din decembrie 2020 a Regulamentului este aceea că sibienii vor putea trece la abonamentul Eco din acest an și nu doar din 2022, chiar dacă această trecere va fi consemnată, practic, abia de anul viitor. ”Suma plătită în plus ca urmare a alocării din oficiu a abonamentului Practic urmează a fi scăzută din valoarea abonamentului datorată de utilizator pentru anul următor”, explică reprezentanții administrației locale.

Potrivit noii variante de Regulament, cei de la case vor putea trece la abonamentul Eco doar dacă vor scoate pubela destinată deșeurilor reziduale pentru a fi golită de cel mult 12 ori pe parcursul acestui an. ”Încadrarea la abonamentul Eco va fi aprobată de către SPMSPM doar în cazul în care, în urma verificării situației colectării deșeurilor din ultimele 12 luni, rezultă faptul că numărul de goliri ale pubelei destinate deșeurilor reziduale nu depășește numărul de goliri anuale incluse în abonamentul Eco”, se arată în anexa Regulamentului supus adoptării.

În cazul sibienilor care locuiesc în condominii sau la blocuri, trecerea la abonamentul Eco se va face doar dacă sunt înscriși în programul ”Reciclează activ”. Cei care se înscriu în acest program nu vor fi puși nici să plătească costurile generate de golirile suplimentare a recipientelor de deșeuri pe parcursul anului. Pentru a fi înscriși în programul ”Reciclează activi”, sibienii vor trebui să facă dovada că în cursul anului ”au predat zece kilograme de deșeuri reciclabile (plastic, hârtie, metale neferoase) la orice colector autorizat, urmând a fi depuse la SPMSPM, până la sfârșitul anului pentru care se face regularizarea, dovada predării acestor deșeuri, respectiv orice document emis de către colectorul autorizat”. Prin colectori autorizați, reprezentanții Primăriei Sibiu înțeleg și automatele de preluare a deșeurilor reciclabile (în special PET-uri) amplasate în zona unor centre comerciale din oraș.

”Cantitatea minimă care trebuie predată colectorilor autorizați în vederea înscrierii în programul «Reciclează activ» va fi de 10 kg/an, rămânând la latitudinea utilizatorului modalitatea de predare (integral sau periodic)”, raport de specialitate al proiectului de hotărâre

Obligații pentru asociațiile de proprietari

Noul Regulament pentru taxa de salubrizare a fost elaborat și în contextul unei fraude masive înregistrată în ultimii patru ani: între 40.000 și 46.000 a fost, în fiecare din ultimii patru ani, numărul locuitorilor orașului care nu s-au declarat prin deciziile de impunere ca locuind aici. Pentru a reduce situațiile de fraudă, versiunea actualizată a Regulamentului obligă asociațiile de proprietari să comunice regulat numărul locuitorilor pe care îi au în evidență.

Reprezentanții asociațiilor de locatari din Sibiu au obligația să depună semestrial ”documente centralizatoare din care să rezulte, pentru fiecare lună calendaristică, numărul utilizatorilor serviciului de salubrizare din fiecare proprietate individuală aparținând imobilelor/condominiilor componente ale fiecărei asociații, în baza listelor de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari”.

Pe lângă penalizări au fost introduse și amenzi

În cazul în care un imobil a fost declarat nelocuit și autoritățile descoperă că, de fapt, realitatea este alta, proprietarii imobilului vor fi obligați să plătească dublul valorii abonamentului Practic ”începând cu data de întâi a lunii în care se constată că imobilul a devenit locuit/funcțional și/sau recipientele alocate respectivului imobil sunt prezentate la ridicare/utilizate”. ”Aplicarea acestei prevederi încetează la data de întâi a lunii următoare celei în care utilizatorul depune o declarație rectificativă în vederea conectării la sistemul de salubrizare și nu înlătură dreptul autorităților de a sancționa utilizatorul respectiv conform prevederilor Regulamentului serviciului de salubrizare al Municipiului Sibiu”.

Sancționați vor fi și cei care declară că în imobilele în care locuiesc stau una sau două persoane (pentru a putea beneficia de reduceri). ”La momentul constatării de către autoritatea publică locală a declarării unui număr de persoane neconform cu datele reale (...) aplicarea automată a cuantumului penalizator egal cu dublul valorii abonamentului Practic, începând cu data de la care declarația eronată a produs efecte. Aplicarea acestei prevederi încetează la data de întâi a lunii următoare celei în care utilizatorul depune o declarație rectificativă conformă cu datele reale”.

Pe lângă penalizările mai sus amintite, noua versiune de regulament propune și amenzi. Între 1.000 și 1.500 de lei este valoarea amenzilor pentru cei care nu depun ori depun cu întârziere declarațiile de impunere sau cele rectificative. Cei depun declarațiile, dar le completează cu date nereale și vor fi prinși vor primi amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

În fine, amenzi sunt propuse și pentru asociațiile de proprietari care nu transmit semestrial situația lunară a locatarilor. Între 1.000 și 1.500 de lei este valoarea contravențiilor propuse în această situație.

Conectarea se va face automat

Spre diferență de vechea versiune a Regulamentului, sibienii care au depus până acum o declarație de impunere nu mai sunt obligați la îndeplinirea formalităților pentru ”conectarea la sistem”. ”Prima conectare la sistemul de salubrizare în condițiile noului regulament va fi realizată automat, conform declarațiilor depuse de către utilizatori și a informațiilor existente la nivelul autorității publice locale”.

Spre reamintire, conectarea la sistemul de salubrizare presupune depunerea unei declarații de impunere (on-line sau la sediul Direcției Fiscale). ”Utilizatorul este considerat conectat la sistemul public de salubrizare începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care se depune declarația de impunere. Obligația de conectare revine fiecărui utilizator în parte, indiferent dacă locul de consum este comun sau individual. Impunerea taxei speciale de salubrizare se va face în funcție de cele declarate”. Declarația de impunere sau cea rectificativă vor trebui semnate atât de către utilizatorul proprietar, cât și de utilizatorul împuternicit.

Consultă aici Proiectul de hotărâre, raportul de specialitate aferent și noua variantă a Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare în municipiul Sibiu

Vizualizari: 10047

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

George !

Acum 3 săptămâni

Cat tupeu... au majorat si mai mult abonamentele. Lumea zice ca PSD=PNL, dar la Sibiu PNL e peste PSD.
Raspunde

D B

Acum 3 săptămâni

Noua variantă de taxare este o ofensă la adresa fiecărui cetăţean din municipiu şi dovada unei trădări comise de "reprezentanţii" noştri. Dincolo de lipsa de logică, lipsa de justeţe se adaugă şi lipsa celui mai elementar bun simţ... O jupuire inumană. Nu am crezut că evoluata urbe sibiană va ajunge să plătească cea mai scumpă apă şi cea mai scumpă salubritate din ţară în condiţiile în care încă mai are străzi de pământ. Este atât de evidentă complicitate primăriei şi a CJ încât nu poţi să îţi imaginezi că s-ar putea lua de acum înainte o decizie favorabilă cetăţenilor. Şi acesta este doar începutul!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Mos

Acum 3 săptămâni

E bina sa postezi informatii verificate nu auzite de babe surde altfel te faci de cacao. Daca poti sa postezi puteai sa cauti pe gooagle sau postarea a venit de la partid !? Ca sa nu te mai chinui citeste: //www.vitalmm.ro/files/pages_files/Preturi_tarife_operatori_regionali_2020.pdf
Raspunde

Mafia Gunoaielor Sibiu

Acum 3 săptămâni

Ce-i cu tarifele astea ?....pai dupa atata "dezbatere publica", la asta s-o ajuns ?!?!?!? Cine o venit la dezbaterea aia, tot PNL-ul, in frunte cu Bibu si madam de la Bacau, sefa firmei de gunoi, Turcan Raluca ?!?!?! Altfel nu pot intelege, cum de s-o ajuns la asemenea aberatie. Sa ajungem sa fim fortati de primarie, sa platim unei firme care a fost impusa ca monopol ?!?!?! Pe ce planeta traim, dragi romani ?!?!? Sibieni ?....parca firma respectiva, din Bacau, se lauda ca a castigat licitatia, cand a castigat-o, pentru ca aveau cele mai mici tarife !!!!!!!! UNDE SUNT ACELE TARIFE SI DE CE NE OBLIGA PRIMARIA SA PLATIM UN MONOPOL, CAT AU EI CHEF, FARA NICI UN FEL DE EXPLICATIE ?!?!? MAFIE SAU CE SA FIE ASTA ? DNA doarme ?...sau nu e voie sa anchetam PNL-ul si firmele de casa ?
Raspunde

Oare mai e cineva lucid In consiliul local ??

Acum 3 săptămâni

cand primaria a incercat in Decembrie, sa impuna un regulament abuziv si unic in tara prin suprataxarea nejustificata si probabil ilegala, sibienii au protestat. Cum raspunde primaria la protestele juste ale sibienilor ? Scade putin din nesimtire la abonamentele de o persoana si 2 persoane si pune diferenta, si mai mult decat atat la restul abonamentelor. Umfla tot restul costurilor pe unde a putut - casnici , necasnici nu conteaza. Ati protestat? VA TAXAM ! De ex. o ridicare suplimentara de rezidual la casa (container de 120 L)in 2020 costa 3 lei. In Decembrie, din pix, le-a dat 10 lei. Acum in Ianuarie, le-a dat 15 lei, adica "doar" de 5 ori mai mult decat in Noiembrie ! In inca 3 ani de mandat (daca cei din consilul local marseaza la impostura asta prin vot de aprobare) ai pesionarei incompatibile, fie o sa luam credit sa platim gunoiul INCOMPETENTILOR DIN PRIMARIE si duduii Cimpean, fie Sibiul o sa devina un imens cos de gunoi prin nesupunerea sibienilor la aceasta tentativa de HOTIE!
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 3 săptămâni

Consiliul Judetean si local, plus primaria, sub comanda PNL...se dovedesc a fi mult mai comuniste si mai deplorabile decat au fost vreodata, cu PSD..... Asta e adevarata surpriza. Fostul partid al lui Tariceanu si Vozganian, de unde au furat sute de milioane de euro, se dovedeste a fi exact la fel ca atunci, pe vremea celebrului caz Microsoft. Fura pe muteste, abuzeaza si minte mai rau ca PSD, doar ca in soapta, nu in gura mare.
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 3 săptămâni

Politica pumnului in gat si a mainii in buzunar dupa bani,asta stiu sa faca partidele si administratia locala. Cineva are mare nevoie da bani pentru ca au fost alegeri ,locale si nationale si sa golit sacul iar acum trebuie pus la loc pentru urmatoarele actiuni.
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 3 săptămâni

Daca primaria Sibiu nu ar fi protejata de la Cotroceni de DNA si alte controale serioase, trei sferturi din glumele de functionari ar fi la parnaie, incepand cu Fodor, care are singurul merit de a fi sters urmele furtisagurilor fostului. Daca acest primar incompetent nu are bunul simt sa se retraga, presimt alegeri anticipate la primarie in viitorii 4 ani! Toata primaria, incepand cu Fodor, musteste de nesimtire, aroganta, miserupism, incompetenta si prostie grosolana! Asta ati votat, asta aveti! Mitul sasilor cu siguranta nu se aplica fosilelor corcite din fdgr!
Raspunde

Johny Balamuc

Acum 3 săptămâni

prostie grosolana
Raspunde

Sibian Scarbit

Acum 3 săptămâni

Problema e ca n-ai avut ce sa votezi ! Cu specimene ca Trif, Bibu sau alti parliti la creier, n-ai ce sa faci.. nu ca ai avea ce sa faci cu Fodor, dar lumea cel putin a perceput-o ca fiind mai moderata sau un rau mai mic..teapa noastra. Sunt toti aceeasi mizerie, PSD, PNL si sa nu ne miram de ce AUR a ajuns asa repede la peste 10%. Va ajunge la 30% sau 40% in 4 ani de jaf al acestor incompetenti penibili care ne conduc acum. Am impresia ca PNL devine istorie, in astia 4 ani, la fel ca si "marea surpriza", din 2016, USR. Alti pacalici care n-au nimic de demonstrat si se vede incompetenta si lipsa de orice urma de inteligenta reala, pe mutrele lor.
Raspunde

Zi Cu

Acum 3 săptămâni

Deci toata discutia de pana acum a fost doar pierdere de timp, practic e mai rau decat inainte. Cum naiba, alte orase reusesc sa taxeze mult mai putin, pentru acelasi gunoi, iar la Sibiu nu se poate. Aia nu respecta legea? Vreau sa stiu unde in lege se spune ca nu se poate taxa pe numar de persoane. Vreau sa se desfinteze firma fantoma ADi ECo, vreau sa se faca licitatie pentru firma care aduna gunoiul, ca nu doar SOMA exista in Romania. Daca consilierii voteaza asemenea porcarie de regulament, vor ramane patati pe viata. Au fost alesi sa lucreze in folosul cetatenilor, nu in interesul unor firme private
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Angajat Soma

Acum 3 săptămâni

Tu nu intelegi ca sunt multi care nu platesc gunoiul !? Asa ca ceilalti il suporta, Cam cum e cu impozitul la Sanatate, nu-l folosesti dar il platesti !
Raspunde

Guano Fodor

Acum 3 săptămâni

Sa ne spuna si noua cineva, cine a facut acele calcule, cu nume si prenume si care sunt acei consilieri care voteaza asa ceva. Pana la urma sunt persoane publice, platite de noi, avem dreptul sa stim cine sunt acei indivizi care pun la cale si infaptuiesc aceasta hotie.
Raspunde

@ Guano Fodor

Acum 3 săptămâni

ii vezi vineri la ora 13.00 in direct aici: https://sibiu.ro/consiliu/sedinte_live
Raspunde

Talaus Semper

Acum 3 săptămâni

Adevaratele firme de salubritate (gunoaie) nu dau faliment niciodata. Banii se regasesc astfel: PROFITUL (relativ mic, micsorat in acte cu cheltuieli umflate, dar sa le ofere patronilor o viata de milionari), BUGETUL DE SPAGI ( pentru factorii decizionali locali si nu numai...) si cheltuielile curente. Toata distractia o plateste populatia captiva. Si mafia o duce bine, deja e la a doua generatie...
Raspunde

Cetatean Votant

Acum 3 săptămâni

Inainte de a se pronunta asupra regulamentului, CONSILIUL LOCAL SIBIU, aflat in slujba CETATENILOR nu a primariei, ar trebui sa ceara o expertiza in care: 1. Sa fie prezentat in detaliu CALCULUL care a dus la aceste abonamente. 2. Sa fie comparat acest calcul cu cel din alte judete si orase mari (care au tarife mai mici), sa se evidentieze cauza diferentelor. 3. Rezultatul analizei comparative, sa fie comunicat public cetatenilor sibieni. Votul fiecarui consilier sa fie facut public.
Raspunde

Eugen Fieraru

Acum 3 săptămâni

Bataie de joc! Asta au inteles din "dezbaterea publica" - sa creasca mai tare tarifele?! Administratia locala ar trebui sa fie in slujba cetateanului...
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 săptămâni

Din pacate, n-ati rezolvat nimic dragi edili. Ati luat dintr-o parte si ati pus in alta, per total e cam acelasi lucru, ca inainte de modificare. Ganditi-va ca sunt familii care au venituri de aproximativ 2800-2900 de lei pe luna (adica 2 salarii minime pe economie, net), mai au si 1-2 sau mai multi copii minori, iar dvs. le luati, numai pentru taxa de salubrizare, 504 lei, adica 17-18 procente, nemaipunand la socoteala si alte cheltuieli obligatorii (taxe si impozite), sau cu alte cuvinte luati, aproximativ, alocatiile a trei copii. Daca tot suntem intr-un oras european, de ce nu faceti o comparatie cu alte orase europene, c-am observat ca pe cele din tara nu le luati in considerare. Cate procente din veniturile cetatenilor acestor orase europene merg la taxa de salubrizare? De ce taxa de salubrizare, in Sibiu, este mai mare decat in Iasi, Timisoara sau Cluj-Napoca? Nu merita efortul de a face o colectare selectiva pe care, personal, mi-am dat silinta s-o fac, pentru ca dvs. nu meritati sa fiti respectati asa cum nici noi cetatenii Sibiului nu am fost respectati din 2016 pana astazi de cand aceasta firma SOMA impreuna cu ADI Eco au ajuns sa hotarasca in privinta serviciului de salubrizare. Sa va fie rusine!
Raspunde

Banea Cristian

Acum 3 săptămâni

sper ca cei ce nu voteaza aceasta hotie sa atace in contencios administrativ, unde vor castiga cu siguranță, pentru ca nu sunt respectate normele legale. Succes
Raspunde

Ela Popescu

Acum 3 săptămâni

Oare platim "transportul" , ceva gen taxi ? Eu una nu pricep cum un singur om va plati 144 iar 6 oameni doar 378, cat 2,6 oameni ? Daca-s multi nu produc gunoi ? Ma doare capul de cum am invartit-o pe toate partile, dar nu pricep si gata.
Raspunde

Nicu Stetea

Acum 3 săptămâni

Nu putem schimba dorința lor, EI fac legea, scrierile noastre probabil le fac doar cafeaua mai amară, Atât...
Raspunde

Ovy Ovi

Acum 3 săptămâni

Am crezut ca mai rău decât psd nu poate fi. Pnl si fdgr ne demonstrează că ne-am înșelat
Raspunde

Marius M

Acum 3 săptămâni

Incredibil... Astia merita o greva fiscala in urmatoarea perioada!
Raspunde

Sasu Habarnam

Acum 3 săptămâni

Sibienii trag acum consecintele numeroaselor voturi date FDGR de ani de zile si PNL care face blat cu acestia. Unde nu-i cap, vai de picioare! Oras cu aroma de container...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus