Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
2°C

După anul Regiunii Gastronomice, CJ Sibiu anunță Anii Drumeției. Cîmpean: ”este un obiectiv central pentru 2021”

După anul Regiunii Gastronomice, CJ Sibiu anunță Anii Drumeției. Cîmpean: ”este un obiectiv central pentru 2021”

Autoritățile județene anunță demararea pregătirilor pentru o serie de acțiuni în cadrul ”Anilor Drumeției 2021 – 2022”, proiect de anvergură europeană. Președinta Consiliului Județean Sibiu anunță că va transmite și primarilor faptul că îmbunățirea oportunităților de drumeție este ”un obiectiv central” al anului în curs.

EuroRando este prezentat drept un eveniment care reunește pasionații de drumeții din întreaga Europă, organizat o dată la cinci ani. Iar între 26 septembrie și 3 octombrie 2021 și, respectiv, 11 – 18 septembrie 2021, în județul Sibiu sunt programate două astfel de reuniuni la nivel european. ”A doua perioadă a fost adăugată de organizatori având în vedere situația specială dată de pandemie, care se așteaptă să condiționeze desfășurarea evenimentului în 2021 la un format restrâns”, explică reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.

CJ Sibiu anunță că va sprijini financiar întreținerea a 15 trasee de drumeție și a cinci tururi culturale, care au început să fie promovate pe site-ul eurorando.eu. Efectele urmărite prin susținerea acestui proiect, anunță CJ Sibiu, sunt cele de promovare a județului drept o ”destinație atractivă pentru turism activ sustenabil și ecoturism”.

„Ne așteptăm ca un număr tot mai mare de persoane, atât localnici, cât și turiști din țară și din străinătate, în limita restricțiilor impuse de pandemie, să practice drumeția pe traseele din județ, motivați de căutarea unei stări de bine și de întărire a imunității pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Tocmai de aceea, îmbunătățirea oportunităților de drumeție este un obiectiv central pentru 2021 pe care doresc să îl transmit și primăriilor din județ. Drumeția și valorile naturale vor fi priorități transversale pentru toate programele de finanțare ale Consiliului Județean Sibiu, fie că vorbim de cultură, sport sau tineret”, anunță Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, într-un comunicat de presă.

Fondurile alocate de CJ Sibiu pentru aceste acțiuni vor putea fi accesate în baza unor ghiduri de finanțare care urmează a fi puse în consultare publică, anunță CJ Sibiu.

Coordonarea Anilor Drumeției a fost încredințată unui grup de lucru format din Asociația Județeană de Turism, ADI Eco, Drumuri și Poduri, precum și angajați din cadrul CJ Sibiu. ”Serviciul Public Salvamont a realizat încă de anul trecut remarcarea a 16 trasee, iar anul acesta prioritățile stabilite în cadrul grupului de lucru prevăd digitalizarea tuturor traseelor de drumeție din județ precum și îmbunătățirea condițiilor de drumeție pe potecile existente, prin realizarea de noi marcaje, amenajarea de podețe și terasamente, prioritate fiind acordată traseelor din EuroRando. Totodată, finalizarea Bazei Salvamont Păltiniș este prevăzută pentru toamna 2021. Societatea de Drumuri și Poduri Sibiu va realiza un calendar de lucrări de întreținere și igienizare periodică cu prioritate pentru drumurile județene care duc spre trasee de drumeție, precum și amenajarea de locuri de popas. ADI ECO Sibiu va susține suplimentarea punctelor de colectare selectivă la ieșirea de pe traseele de drumeție din localități, iar primăriile vor fi co-interesate pentru menținerea curățeniei în localitate și pe traseele de drumeție care traversează teritoriul lor și pentru gestionarea câinilor de la stâni”, descriu reprezentanții CJ Sibiu o parte din pregătiri.

Discuții despre ariile protejate

Urmează consultări cu specialiștii în mediu pentru a stabili locurile de amplasare ale unor panouri informative care să marcheze ariile protejate din județ. O primă măsură pentru restricționarea accesului mijloacelor motorizate în ariile protejate. 

”În urma mai multor întâlniri interinstituționale pe care care CJS le-a organizat cu ONGurile de mediu, dar și cu cluburile de enduro și instituții precum Direcția Silvică, IPJ Sibiu, Jandarmeria și APM Sibiu, a reieșit nevoia unui regulament local care să stabilească zonele permise pentru agrement motorizat (enduro, ATV, snow-mobil etc.), iar președinta CJS a solicitat sprijinul instituțiilor reunite în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru realizarea și implementarea unui astfel de regulament la nivelul județului Sibiu, care să prevadă și o modalitate de înregistrare, informare, dar și de control pentru practicanții de agrement motorizat, pentru a evita perturbarea activităților de drumeție, deteriorarea traseelor, dar și impactul asupra naturii”, mai promit reprezentanții CJ Sibiu.

În județul Sibiu au fost declarate 16 arii protejate la nivel european, rezervații naturale și monumente ale naturii. ”Deși deține doar 2,3% din teritoriul României, județul Sibiu conservă 63% din cormoflora țării, fiind considerat de botaniști «o Românie în miniatură». Anii tematici ai drumeției reprezintă totodată ocazia de a aduce în atenția localnicilor și oaspeților patrimoniul natural valoros al județului, într-un mod responsabil”, concluzionează reprezentanții CJ Sibiu.

După Regiunea Gastronomică

”Anii Drumeției” este un proiect asumat de Consiliul Județean, instituția care în 2019 a preluat și prima vioară din cadrul proiectului ”Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană”. Populat de evenimente gastronomice, anul 2019 nu a mai beneficiat, însă, de un raport din partea autorităților județene referitor la rezultatele obținute. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3798

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Un Sibian

Acum 1 an

dupa 5 ani de mandat, duduia Cimpean are tupeu sa rosteasca fraze despre arii protejate, situl natura 2000, rezervatii naturale, etc. ??? Pai in 5 ani de zile in judetul asta fiecare a facut ce a vrut in total dispret fata de natura cu largul concurs si inexistenta in functie a autoritatilor: ATV-uri in rezervatia iezerele cibinului, sau in rezervatia arpasel, sau oriunde pe munte accesibil, cu enduro si mai rau, drujbe si racoante pline pe drumurile forestiere cu zero control, exploatari in situl natura 2000, etc. ca intr-o tara de mana a 3-a. acum si-a dat seama ca avem arii protejate in judet ?
Raspunde

Furius Campestris

Acum 1 an

O singura solutie: Cimpean sa se ocupe de munca la cimp!
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 1 an

Ce sa zic,astia din consiglio judeteano si primarie cam viseaza cai verzi pe pereti,mai bine zis fac niste chesti sa dea bine pe hartie si la tv,ceva care sa piece bani publici in buzunare,dar realitatea lasa de dorit. Peste tot e vai si amar,mizerie multa pe traseele dintre sate si orase,raurile din Rasinari sint pline de gunoaie,la fel albia Cibinului si campurile cu tot felul de stane unce se arunca lesurile animalelor, foarte multe haite de caini ciobanesti care ataca omul. Ei sigur fac drumetii cu masina de la o cabana la alta nu cred ca au mers pe undeva imprejurul Sibiului pe jos. Fac tot felul de programe sa dea bine in presa si atat.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 1 an

Ce mârlanie ordinară ... ce metodă jegoasă de a suge banii de impozite platite de toți amarâții pentru fandoseli si plimbari. O mare HOTIE .... brunchuri prin catune parasite acum drumetii pe dealuri- numai hipstareli de homosexuali glezno-barbisti care nu stim exact cu ce se ocupa in viata - dar au venituri consistente - nu platesc impozite si traiesc bine mersi din ce curge de la Consiliul Judetean si de la Primarie. Fraiereala pentru fraieri.....votati drumetii pe bani publici
Raspunde

Clementina Zămăcău

Acum 1 an

Suntem copleșiți de evenimente și proiecte de talie mondială, unul după altul! Dezvoltarea Sibiului se va opri doar la bolta cerească! Cu doamnele Fodor, Cîmpean și Turcan, viitorul Sibiului pare desprins din visele cele mai îndrăznețe și exclusiviste! Anul trecut, cu regiunea gastronomică, a fost un an etalon pentru gastronomia europeană, cu mici și ceafă de cea mai bună calitate!
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 an

Propun ca Sibiul sa participe la concursul politic european "Capitala gunoaielor". SUnt ferm convins ca va acupa locul 1.
Raspunde

Furius Campestris

Acum 1 an

Si cu acest prilej sa ni se spuna si cit costa abonamentul la pubela neagra si de cite ridicari e nevoie ca sa scapam de toti functionarii care vin cu proiecte atit de inutile! Si sa ni se spuna si daca tot SOMA ii va aduna...
Raspunde

John Doe

Acum 1 an

În paralel cu "anii drumeției" se organizează cumva și "anii stânelor"? La câte stâne cu câini agresivi sunt în jurul Sibiului, nu știu cine are curajul să iese la plimbare.
Raspunde

BON BON

Acum 1 an

Aştept cu nerăbdare un Ordin al Consiliului Judeţean Sibiu prin care să se interzică accesul cu motocicletele şi ATV-urile în toate ariile naturale protejate. Dar toate aceste bla-bla-uri ale CJS, mie îmi sună a oportunităţi de spălare de fonduri!!!
Raspunde

Costel Radu

Acum 1 an

Haideti in drumetie! Grija la caini, enduristi si atv-isti (prefer cainii), si gunoaie aruncate peste tot. Exceptional.
Raspunde

Noaptea mintii la CJ Sibiu

Acum 1 an

avem legi clare care deja interzic clar accesul motorizatelor aiurea prin paduri, cu atat mai mult in arii protejate. iar CJS vrea sa invite tocmai enduristii sa stabileasca un regulament pentru acces ???? pai chemati atunci si manelistii cu ATV-uri, taietorii de lemne si pe cei ce fac braconaj ca sa nu se calce pe bataturi incalcand legea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus