Separatoarele din plexiglas puse anul trecut în școlile din Sibiu, după ce un ordin de ministru a indicat montarea lor, rămân în majoritatea instituțiilor de învățământ. Actualul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu a declarat public înainte de reînceperea școlii că sunt „o experiență nefericită” și că se va renunța la separatoare. Cu toate acestea, în noul ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății nu se face nicio precizare cu privire la plexiglasuri. În acest context, directorii unităților de învățământ decid dacă mai este nevoie de sau nu de utilizarea lor.
Cu două săptămâni înainte de începerea celui de-al doilea semestru de școală, ministrul educației Sorin Cîmpeanu declara public că se va renunța la plexiglasuri în școli. „Acele celebre panouri de plexiglas - între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu", a spus ministrul numindu-le „o experiență nefericită”. Cu toate acestea ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății, publicat în Monitorul Oficial înainte de reînceperea școlii nu face nici o precizare cu privire la plexiglasuri. Nu se precizează nici dacă trebuie să fie scoase, nici dacă rămân. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, a rămas la latitudinea școlilor ce urmează să se întâmple cu acestea.
„Sunt școli care nu au renunțat la plexiglasuri. În ordinul comun nu apare nicio precizare cu privire la plexiglas. Sunt totuși o investiție financiară. Eu merg întotdeauna pe ideea ca totul să fie funcțional, să fie de folos. Sigur că acolo unde s-a demonstrat că mai mult încurcă s-a decis renunțarea la aceste materiale. Ieri, de exemplu, am vizitat două școli și o grădiniță, iar într-o școală existau în continuare și totul era bine. Copiii nu aveau probleme. Acolo unde au fost scoase, au fost depozitate, pentru că fiecare școală are un spațiu de depozitare. În cazul în care va trebui să renunțăm la ele, cea mai mare problemă va fi din punct de vedere contabil. Fizic este ușor să le scoți, dar din contabilitate nu pentru că au niște valori, sunt niște sume, trebuie să treacă o perioadă de utilizare a lor ca să poată fi casate. Acolo vor fi o serie de proceduri financiar-contabile la care nu îndrăznesc să mă gândesc acum”, spune Monica Muntean, inspector școlar general.
Au fost păstrate în școlile și clasele unde nu se poate respecta distanțarea de 1 metru
În majoritatea școlilor din Sibiu aceste plexiglasuri au fost păstrate pentru a se asigura distanțarea socială.
„Am păstrat plexiglasurile în clase pentru că nu reușim să păstrăm distanța de un metru între elevi și atunci, ca să poată veni toți la program trebuie să le păstrăm”, spune prof. Claudiu Canciu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Sibiu.
Și la Colegiul Național „Octavian Goga” au fost păstrate aceste separatoare.
„Am păstrat plexiglasurile și atât timp cât nu există nicio dispoziție în vreun sens nu renunțăm la ele. Dar dacă vor trebui scoase, noi avem soluții creative și pentru a le depozita, pentru că se pot refolosite. Deocamdată așteptăm dispoziții oficiale”, spune prof. Alexandra Tischer, directorul școlii.
La Școala Gimnazială Nr.10 din Sibiu au fost păstrate în două clase unde sunt mai mulți elevi.
„Noi nu am avut decât în două clase și nu renunțăm la ele pentru că sunt copii mai mulți în acele clase. Le mai ținem momentan pentru a asigura distanțarea elevilor”, spune prof. Ionuț Măhăilă, directorul unității de învățământ.
„Noi le-am păstrat, cel puțin aici la școală, pentru că am început și activitatea în Valea Aurie, în module, unde avem cinci clase cu aproximativ 135 de elevi. Acolo nu avem plexiglas, pentru că sălile de clasă sunt de aproximativ 73 de metri pătrați și aici am putut respira. Dincoace am păstrat plexiglasul pentru că nu are rost să-l demontăm. Avantajul nostru a fost că ne-am grăbit și le-am montat de prin iulie, august anul trecut și am comandat plexiglasuri simple, adică unul singur de 80 de lei pentru doi copii. Unul singur care împarte o bancă în două. Valoarea lor a fost mică și nu a trebuit să apelăm la primărie pentru bani, iar depozitarea lor va fi ușoară pentru că nu sunt voluminoase”, spune prof. Constantin Romulus Simion, directorul școlii.
Primăria Sibiu a investit peste 1,8 milioane de lei pentru plexiglasuri
Potrivit reprezentanților Primăriei Sibiu, unitățile de învățământ au cheltuit peste 1,8 milioane de lei pentru achiziționarea acestor separatoare.
„Articolul 8 al Ordinului nr. 5.487 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 specifica faptul că organizarea sălilor de clasă trebuie realizată astfel încât aşezarea băncilor să asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau, dacă acest lucru nu este posibil, băncile să fie dotate cu separatoare. Același Ordin preciza că autorităţile administraţiei publice locale vor asigura resursele materiale şi financiare pentru derularea acţiunilor întreprinse de unităţile de învăţământ în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.
Prin urmare, prin HCL 337/04.09.2020, Primăria Sibiu a suplimentat bugetul anului 2020 pentru fiecare unitate de învățământ cu sumele necesare pentru achiziționarea și montarea acestor separatoare. Suma cheltuită de unitățile de învățământ pentru achiziționarea lor a fost de 1.805.741,92 lei, achizițiile fiind realizate de managementul unităților de învățâmânt”, spune Mirela Gligore purtător de cuvânt al primăriei.
Acesta precizează faptul că, în cazul în care plexiglasurile sunt îndepărtate, conducerea unităților de învățământ va fi îndrumată să le recupereze și să le păstreze pentru un eventual uz în viitor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1706
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aurel Metrescu
Acum 1 oră
Magog
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 1 oră
HBomb
Acum 1 oră
HBomb