Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
0°C

Liviu Ciobotariu, antrenor FC Hermannstadt: ”Sibiul este un oraș cultural, iar fotbalul este cultură”

Liviu Ciobotariu, antrenor FC Hermannstadt: ”Sibiul este un oraș cultural, iar fotbalul este cultură”

Considerat unul dintre marii fotbaliști pe care i-a avut România, fost membru al ceea ce unii microbiști numesc ”Generația de aur”, Liviu Ciobotariu face o promisiune frumoasă sibienilor: Peste doi ani el va fi tot pe banca FC Hermannstadt, echipa se va afla în primele șase în campionat și va juca la Sibiu, în fața a 12.000 de oameni, pe un stadion ultramodern.

Într-una din cele mai recente știri publicate în ziarul nostru despre AFC Hermannstadt am pus în titlu ”Atât putem. Doar atât putem?

E loc de mai bine! Cred că e foarte important să câștigăm un meci, după care jucătorii vor prinde mai mult curaj, vor fi mai încrezători în forțele proprii. Mai sunt lucruri de pus la punct la FC Hermannstadt, atât din punct de vedere al pregătirii fizice, cât și în ceea ce privește lotul echipei. Nu am ascuns faptul că ne dorim întăriri care să aducă o îmbunătățire a jocului.

La televizor, că nici măcar în tribune nu ne putem apropia de echipă, fotbaliștii aflați sub comanda dvs. pare că-și dau silința, încearcă, aleargă, nu-i putem condamna. Însă rezultatele bune nu apar, nu pot mai mult. Cum intenționați să rezolvați această problemă?

Așa cum am menționat anterior – muncind pe toate planurile pentru a obține prima victorie, după care probabil că o să mai apară și altele. Avem nevoie și de mai multă concentrare la finalizare, dar și viziune, limpezime și viteză în linia mediană. Sper să putem corecta toate aceste aspecte și să ne facem suporterii fericiți.

Un suporter își dorește ca atunci când fotbaliștii care compun echipa lui preferată își ating limitele, antrenorul să-i împingă de la spate, să-i facă să joace, să-i facă să se autodepășească.  Când credeți că vom vedea un stil de joc propriu, unul definitoriu pentru Hermannstadt? Ce stil de joc considerați că se potrivește lotului nostru?

Stilul de joc al unei echipe de fotbal depinde de fotbaliștii pe care îi ai la îndemână. La FC Hermannstadt avem un lot numeros, dar este loc de mai bine, de un plus de valoare. Am declarat și atunci când am fost instalat aici că îmi place foarte mult posesia și echilibrul în teren, iar ca sistem prefer atât 4-2-3-1, cât și 4-3-3, după cum am și încercat în primele meciuri. Momentan căutăm cea mai potrivită formulă de joc pentru a obține rezultatele pe care ni le dorim.

Adevărul este că ne-am obișnuit să trăim fotbalul cu emoția retrogradării permanent în spatele nostru. Anul acesta emoția retrogradării pare mai mare ca oricând. Dvs. o simțiți? Este acesta principalul obiectiv al echipei?

Emoții sunt și atunci când ești pe primul loc, însă obiectivul nostru este să formăm o echipă competitivă, capabilă să se mențină în Liga I și să realizeze performanțe notabile în viitor. Nu am venit aici ca să plec după câteva etape sau un retur. Este un proiect pe termen mediu și lung.

În toată cariera dvs. s-a mai întâmplat vreodată să fiți nevoit să jucați atâtea meciuri fără a avea un stadion considerat ”acasă”, fără public în spate? Cât de mult vă afectează?

Am tot respectul pentru suporterii FC Hermannstadt și recunosc că este foarte, foarte greu fără aceștia. Am jucat în fața lor pe vremea când antrenam pe F.C. Botoșani, dar și atunci când activam ca fotbalist. Sibiul este un oraș cultural, iar fotbalul este cultură. Oamenii care iubesc acest sport sunt alături de F.C. Hermannstadt. De când am venit aici simt interesul pe care suporterii îl au față de echipă și de ce se întâmplă în fiecare zi, iar acest lucru ne ambiționează și responsabilizează în egală măsură. Cu siguranță rezultatele echipei ar fi mult mai bune cu tribunele pline și încurajările suporterilor.

Pe de altă parte, știați toate aceste lucruri când ați semnat. Ce v-a atras la Sibiu, de ce ați vrut să veniți aici?

Este un proiect serios, un club cu profesioniști, o conducere încrezătoare și suporteri devotați, care își doresc performanța. Sper ca rezultatele din viitor, din teren, să completeze calitatea umană și profesională pe care am găsit-o aici.

Cum vă simțiți la Sibiu? În ce cartier locuiți, cum sunt vecinii? Ieșiți des în oraș?

Mă simt foarte bine la Sibiu. Am venit de puțin timp, dar îmi place orașul. Este un oraș cultural, unde tradițiile se contopesc cu factorul modern. Aici am descoperit oameni primitori, educați și deosebiți. Este un oraș cu tradiție în fotbal, care are nevoie de continuitate. De aceea există F.C. Hermannstadt și așa va rămâne.

Vă oprește lumea pe stradă? Vă țin oamenii de vorbă, vă întreabă de echipă, de rezultate?

Mi se întâmplă asta des, oriunde as merge. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi s-a dat ocazia să fac parte din acest fenomen minunat numit fotbal. Se întâmplă și la Sibiu să mă oprească lumea pe stradă și este un sentiment plăcut, desigur... Oamenii mi-au urat bun venit și am citit în privirile lor că îmi vor binele. Au nevoie de încredere, iar eu voi face tot ce pot să le-o câștig si să le-o duc mai departe

Vă vedeți peste doi ani antrenând Hermannstadt tot în Liga 1, pe noul stadion ultramodern al orașului, cu 12 mii de oameni în tribune? Haideți să le facem promisiunea aceasta sibienilor!

Peste doi ani mă văd la FC Hermannstadt în primele 6 echipe, adică în play off. E o promisiune și o misiune pe care se cuvine să ne-o asumăm cu toții.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Unul DECULTURA

Acum 2 săptămâni

Curat cultura! Propun ca federatia sa fie afiliata la ministerul culturii iar fotbalistii sa ia salarii ca oamenii de cultura . Ce ziceti domnule din "generatia de aur' ?!
Raspunde

Ion Ionel

Acum 2 săptămâni

Iar voi, cei care ati pus mana pe echipa asta, sunteti incultura! Se vede si in rezultate, in comportament, in tot! Mitici ieftini!
Raspunde

Gica H

Acum 2 săptămâni

Un citat bun, dar a uitat 4 litere importante: a,g,r,i. Am corectat eu citatul: "Sibiul este un oraș cultural, iar fotbalul este AGRIcultură"
Raspunde

Minerul Șmotru

Acum 2 săptămâni

Locul Sibiului este in Champions League, alaturi de M. City si PSG!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus