Marţi,
24.06.2025
Cer Senin
Acum
18°C

O tânără deschide primul atelier din Sibiu unde totul se reciclează

O tânără deschide primul atelier din Sibiu unde totul se reciclează

Denisa Gruncă a fost atrasă încă din copilărie de ideea de a recicla. A învățat să facă asta de la bunica ei, iar prima amintire cu ea însăși reciclând o are de la șase ani – a furat o fustă a bunicii și a transformat-o în costum de baie, o fustă și o bluză. Magazinele de tip second hand au devenit în ultimii ani favoritele ei. Nu pentru că nu și-ar permite să cumpere haine noi, dar pentru că încearcă să contribuie la salvarea planetei, cu pași mici. „Industria textilă este a doua cea mai poluantă din lume. Eu, un mic om pe pământ vreau să fac diferența”, spune ea. Așa s-a născut și Atelierul cu vânzare, care se va deschide în curând la Sibiu.

S-a mutat la Sibiu în urmă cu aproape 3 ani, pe 22 mai 2018. Imediat a început să lucreze la deschiderea unei afaceri care să îi asigure venitul și care să se potrivească orașului, așa că a creat Nor de Nea, o spălătorie micuță în centrul Sibiului, „pentru că mergea foarte bine turismul”. Din păcate, doar trei luni a rezistat, pentru că a venit pandemia și turismul a fost pus pe pauză. Așa se face că, la fel ca în multe alte cazuri, și Denisa a fost nevoită să își regândească întreaga viață. Alături de soțul ei a gândit un nou concept – totul se reciclează, nimic nu se pierde – un lucru pe care a încercat să îl implementeze încă de mică și care acum se transformă într-o mică afacere/atelier din buricul Sibiului.

„A durat o vreme în care m-am tot gândit la ce să fac, îmi veneau tot felul de lucruri prin cap, că nu-mi place și nu mi-a plăcut niciodată să stau degeaba și nici munca de birou nu mă dădea pe spate. Mă omori dacă mă ții într-un birou. După câteva luni de stat în casă, într-o seară uitându-mă în tavan, eu cu gândurile mele, m-a lovit! Mi-am spus, mă Denisa, ție ce ți-ar plăcea să faci? Ce știi tu să faci? Toată viața asta am făcut, am reciclat!”, povestește ea. 

„Am învățat de la bunica, să-i fie țărâna ușoară. Ea făcea cojoace pe care le vindea la boieri! Eram martoră la tot. La pieile pe care le curăța și făcea totul manual. Niciodată nu a folosit o mașină de cusut. Prima amintire pe care o am cu reciclarea este când i-am furat o fustă și mi-am făcut costum de baie, o fustă și o bluză. Aveam 6 ani.”

Pentru că este o afacere care se bazează pe reciclare, costurile au fost minime pentru a o pune pe picioare. Practic, a avut nevoie de banii pentru chirie și actele necesare pentru a deschide spațiul.  „Primul pas pe care l-am făcut a fost să caut un spațiu. Doream ceva cu vad dar nu am găsit, însă am găsit chiar central și buget ok. Apoi totul a decurs de la sine, eu având un mic atelier deja în rulota din grădină, unde eram în zona de recreere”, spune ea.

„Trăim într-o lume în care se consumă excesiv”

Denisa explică faptul că aici nu va fi doar un magazin, ci și un atelier în cadrul căruia toți cei care doresc vor putea să învețe să recicleze și să își creeze propriile obiecte din lucruri pe care, altfel, le-ar fi aruncat la gunoi. 

„Ideea este că trăim într-o lume în care se consumă excesiv, cumperi compulsiv și nu tot ce ai și păstrezi. Cumperi o poșetă pe care o porți maxim un an, sau chiar câteva ocazii apoi o arunci. Eu vreau să le dau ocazia oamenilor să realizeze că un obiect relativ pierdut poate fi înviat! Merg pe premisa: totul se reciclează, nimic nu se pierde. Vreau să fac și ateliere de creație, de lucru pentru copii și adulți. De exemplu: cum să coși de mână, cum să coși un nasture. Știu, pare banal dar sunt oameni care nu știu nici măcar atât”, spune Denisa.

Oamenii pot să aducă, așadar, lucruri pe care le pot transforma singuri sau pot aștepta câteva minute pentru ca ea să le transforme chiar în fața lor. 

„Da, oamenii pot să aducă, de exemplu, obiecte pe care le pot readuce la viață. Nu este un atelier de croitorie, atenție! Tot ceea ce realizez este făcut manual. Croșetez foarte mult, de aceea pot spune că majoritatea genților pe care le fac sunt croșetate. Până și căptușelile genților. Reciclez orice, până și ledurile sau șuruburile. Am o obsesie pentru nasturi! Iubesc nasturii! Este un atelier cu de toate, de la genți la lenjerii intime croșetate și din piele, costume intime din piele și alte accesorii, cercei din piele, chokere și alte tipuri de coliere, papioane, pălării etc. În atelier trebuie să ai răbdare. Realizez pe loc accesorii de orice fel.”

Denisa e de părere că planeta e suprasaturată deja de gunoaie. Tocmai de aceea încearcă, prin acest atelier cu vânzare, să le arate sibienilor că se poate și altfel.

„Multe dintre obiectele pe care le-am reciclat de-a lungul anilor puteau ajunge la gunoi și știm că planeta noastră e sătulă de gunoaie. Am cel puțin 15 ani de când mă îmbrac de la second-hand. Foarte rar îmi cumpăr ceva de îmbrăcat direct din magazin. Știu că banii pe care îi dau într-un second-hand, cele mari și importante, se duc la copiii din Africa, de exemplu. Dacă intru într-un second-hand și văd o bluză care are niște nasturi deosebiți, o cumpăr pentru asta. Nasturii se duc în accesorii, iar bluza se duce la materialele din care confecționez pături”, spune ea.

Deschiderea atelierului va avea loc pe 6 martie, pe strada Nicolae Bălcescu, nr 26, din Sibiu. Denisa are cadouri pregătite pentru primele zece persoane care îi vor trece pragul. Mai multe puteți citi pe pagina oficială de Facebook a evenimentului.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teofana Șufană

Acum 4 ani

Astfel de hipsterite expirate și sinistre prind bine la segmentul lor tinta, al sibienilor tălâmbi!
Raspunde

Marian Bolcu

Acum 4 ani

Cum va permiteti sa insultati gratuit pe cineva necunoscut? V-a luat porumbul de la foc sau ce? Un pic de bun simt nu v-ar strica!
Raspunde

Seitz Lucia

Acum 4 ani

Nu te lăsa impresionată de comentarii răutăcioase, draga mea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus