Luni,
06.12.2021
Ceata
Acum
4°C

Un milion de euro pentru restaurarea unui monument de 234 de ani din centrul Sibiului: Casa Artelor

Un milion de euro pentru restaurarea unui monument de 234 de ani din centrul Sibiului: Casa Artelor

Muzeul Astra a lansat procedura de angajare a unui constructor care să restaureze unul dintre cele mai impozante monumente istorice din Piața Mică a Sibiului.

4,3 milioane de lei, fără TVA, este bugetul alocat de Muzeul Astra contractului de restaurare a Casei Artelor din Sibiu. Lucrările de restaurare propuse au în vedere ambele corpuri de clădire care formează Casa Artelor, clădiri ridicate în 1787: corpul A, cu subsol, parter, mezanin, etaj și mansardă (suprafață desfășurată de 452 de mp) și corpul B, cu parter, etaj și mansardă (suprafață desfășurată de 968 de mp).

Corpul A urmează să fie dotat cu un ascensor care să înlocuiască scara interioară existentă, scară care va fi reconstruită în altă parte a clădirii. La parterul clădirii vor fi create ateliere pentru tâmplărie, croitorie, ceramică, pictură, dar și spații pentru demonstrații meșteșugărești și pentru o cafenea. Etajul corpului B ”va deveni un spațiu educațional și cultural multifuncțional”. ”Aici se vor putea organiza diverse tipuri de evenimente, de la conferințe la expoziții temporare, cursuri, work-shop-uri și ateliere, precum și un foaier media cu acces la informație virtuală diversă. Mansarda se va deschide publicului, primind funcțiunea de expoziție permanentă”, se arată în caietul de sarcini.

Lucrări de restaurare – mult mai numeroase decât cele mai sus amintite - vor fi executate atât la interior, cât și la exteriorul clădirii (tâmplăria ferestrelor, printre altele, va fi înlocuită), la acoperiș și învelitoare și în curtea interioară.

Corpul B al Casei Artelor și o parte din curtea interioară

Cel târziu peste doi ani

Firmele interesate de acest contract au termen de depunere a ofertelor ziua de 9 martie 2021. Criteriile de atribuire a contractului sunt prețul cel mai mic, care va conta în proporție de 60%, ceilalți factori de evaluare luând în considerare experiența profesională a experților.

Lucrările au un termen de derulare de cel mult 20 de luni de la semnarea contractului, ”dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2023”. Garanția solicitată pentru lucrări este de cinci ani de la recepția la terminarea lucrărilor. 

Scopul final: păstrarea identității naționale

Lucrările sunt finanțate din fonduri nerambursabile norvegiene accesate de Muzeul Astra. Scopul final al proiectului cu o valoare totală de 2,5 milioane de euro este de a asigura un spațiu pentru formarea de meșterilor specializați în meșteșugurile tradiționale. ”Proiectul de restaurare a Casei Artelor va pune în valoare o clădire simbolică a Sibiului, aducând în atenția comunității importanța prezervării meșteșugurilor tradiționale, veritabil garant al autenticității peisajului cultural medieval al burgului de pe Cibin. Muzeul Astra își asumă formarea de meșteri capabili să restaureze clădiri și piese de mobilier în spiritul tradiției locului, astfel încât comunitatea să aibă la dispoziție modelele, dar și resursa umană capabilă să păstreze valorile reprezentative pentru identitatea locului”, declara Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului Astra, în toamna anului trecut, în momentul în care se lucra la proiectarea lucrărilor de restaurare a Casei Artelor. 

Vizualizari: 3087

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ion

Acum 9 luni

Totuși vorbim de 1 milion de euro. Nu e cam mult? Pun pariu ca se va gasi o firmă "prietenă" care să se ocupe de acest proiect.
Raspunde

Huf

Acum 9 luni

BAnuiesc ca de 1 milion de euro, o dezmembreaza si reasableaza, caramida cu caramida. Sunt curios ce firma o sa castige contractul.
Raspunde

Sibian

Acum 9 luni

Incredibil, una din cele mai vechi cladiri din Sibiu pastrate la structura originala, ridicata cu mult inainte de restul cladirilor din piata (cu exceptia casei de la nr. 31), isi pierde din pix o jumatate de mileniu de existenta. Bravo!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus