Miercuri,
21.04.2021
Parțial Noros
Acum
9°C

Atelier de producere a rachiului în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Atelier de producere a rachiului în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA organizează miercuri și joi un atelier inedit prin care turiștii pot învăța ”să facă cu cazanul”.

Cei interesați pot afla detalii despre producerea tăriei, rachiului, ilustrând tot drumul fructelor de la cules până la obținerea licorii. Atelierul va fi organizat în Casa din Bălănești Gorj, și în aria Povarnei din Sârbești, Gorj. Cele două monumente, prin arhitectura și patrimoniul lor, spun povestea pomiculturii din țara noastră, prin prezența unei instalații de distilat fructele, de tip povarnă, una foarte importantă în satul arhaic.

,,Cele două gospodării, unde va avea loc atelierul de producere a tăriei și a rachiului, sunt aduse în Muzeul ASTRA din Oltenia de Nord, din zone colinare recunoscute pentru tradiția pomicolă seculară.

Pentru satele din Gorj și Vâlcea, tradiția producerii țuici coboară în secolul al XV-lea este atestată de documente medievale de cancelarie domnească. Astfel de <<parafe>> confirmă, spre exemplu, faptul că  în anul 1865 județele Argeș și Vâlcea produceau peste 2.500.000 litri de rachiu. Cât despre <<rețeta>> rachiului, aceasta desigur că este una specială. După ce se coceau prunele, se scuturau cu prăjina, se depozitau în vase mari de lemn, numite zăcători. Aici fierbeau câteva săptămâni, adăpostite în șuri sau în șoproane. Pentru a fi distilate, prunele fermentate erau duse la cazane adăpostite în gospodării sau în povernele înșirate de a lungul văilor cu râuri. Pentru fiebere, focul ardea într-o vatră, sub cazanul de cupru. Deasupra cazanului se așeza ermetic capacul, iar țevile pe care circulau vaporii alcoolului erau răcite cu apă, dintr-un răcitor alimentat de o roată masivă, cu gălețele, care aducea apa, prin cădere, chiar din albia râului. La povarnă, cazanele fierbeau și noaptea iar acest moment era prilej de poveste și tocmeală sau socializare, cum îi spunem astăzi. Acolo găseam bursa zvonurilor și a știrilor din satele de odinioară.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

Materia primă care va fi folosită în atelierul de producere a tăriei este formată din prunele și merele – în jur de 300 kilograme - adunate în anul pandemic 2020 în Muzeul ASTRA. Băutura rezultată va fi folosită în atelierele gastronomice și evenimentele care vor fi organizate anul acesta.

Vizualizari: 3198

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Rosu

Acum 1 lună

Rasu´ lumii: vin regatenii sa-i invete pe ardeleni sa faca "rachiu"!
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 1 lună

O ardem iar cu sudisme mizerabile. Azi maine ne invata cacarezele din sud sa gatim gulas. Mi-ar fi rusine, ca ardelean!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus