Marţi,
15.06.2021
Innorat
Acum
12°C

Arborii de pe Calea Dumbrăvii vor fi salvați. Prima dată când se aplică replantarea în locul defrișării

Arborii de pe Calea Dumbrăvii vor fi salvați. Prima dată când se aplică replantarea în locul defrișării

O parte din arborii de pe Calea Dumbrăvii vor fi relocați în urma unui demers al Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), iar pentru ceilalți, proiectul modernizării străzii va permite menținerea lor în aliniamentul inițial.

AIOS a anunțat astăzi că în urma demersurilor pe care le-a avut pe lângă Primăria Sibiu, arborii de pe Calea Dumbrăvii nu vor fi defrișați, ci vor fi mutați în alte zone ale orașului. ”Știam că în Europa occidentală defrișarea nu mai este de mult timp o soluție și că se practică mutarea arborilor, atunci când proiecte noi fac imposibilă păstrarea lor în amplasamentul inițial. Mai mult, în ultima perioadă vedem exemple și în țară. Sunt administrații locale care au mutat arbori pentru a remobila anumite zone dedicate comunității și chiar și în Sibiu avem un astfel de precedent: un tei matur aflat inițial în curtea Bisericii Evanghelice a fost mutat într-o altă zonă a orașului, pentru a se putea continua lucrările de reabilitare din Piața Huet, în noiembrie 2018. Există utilaje inclusiv în România care dislocă acești arbori, cu tot cu rădăcină și îi replantează într-o altă zonă. Noi am considerat că o astfel de soluție, adoptată în cazul Căii Dumbrăvii, va arăta că Sibiul va avea într-adevăr o stradă SMART și o administrație preocupată să găsească cele mai moderne și mai eficiente soluții pentru comunitate”, a declarat președintele AIOS, Tudor Șt. Popa.

100 de arbori vor fi replantați

În urma discuțiilor cu specialiștii din primărie și cu reprezentanții constructorului, s-a găsit soluția modificării proiectului astfel încât arborii de pe partea stângă a șoselei, în sensul de mers spre Rășinari, să fie păstrați în actualul amplasament, iar în cazul aliniamentelor care nu se vor păstra, conform noului plan al arterei, arborii vor fi mutați. Astfel, aproape 100 de arbori vor fi transplantați în alte locuri ale orașului, alți 200 fiind plantați pe Calea Dumbrăvii pentru a păstra zona verde.

Prima arteră SMART a Sibiului

Prin realizarea proiectului ”Calea Dumbrăvii, prima arteră smart a Sibiului”, o inițiativă menită a aduce orașului un plus de funcționalitate, exista riscul ca arborii plantați în prima jumătate a anilor 2000 pe această arteră să fie defrișați, pentru a face loc benzii dedicate transportului în comun și pistelor pentru biciclete. AIOS a identificat câteva posibile soluții, astfel încât arborii să nu fie tăiați și au fost prezentate administrației locale.

În 30 decembrie, primarul Astrid Fodor a semnat contractul pentru execuția lucrărilor pe Calea Dumbrăvii, tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Lucrările vor fi executate de SC Terra Building SRL Sibiu, valoarea contractului fiind de 18,7 milioane de lei. FInanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile obținute de Primăria Sibiu. Firma contractată va realiza lucrările propriu-zise în termen de 14 luni de la data emiterii ordinului de începere, acesta urmând să se emită în luna martie 2021. Mai multe detalii, puteți citi AICI.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Cora, lasse uns!

Acum 3 luni

4 ani cu aceasta catastrofa de primar si vom privi in sus cu invidie la orase ca Onesti, Tecuci si Dragasani! La gunoi!
Raspunde

Nume

Acum 3 luni

De ce trebuiesc îndepărtați copacii de pe Calea Dumbrăvi? Strica la fatada smart? Denumire fără sens -smart- adică ceva deștept. Este stradă mai "smart"fara copaci?
Raspunde

Nume

Acum 3 luni

A luat cineva pe smart în gură, si il pune peste tot. Mâine vom avea în Sibiu și wc smart
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Eu deja cand aud de 'smart', incepand de la telefoane (care sunt departe de a fi destepte) si pana la orice proiect care de fapt nu aduce nimic nou, eventual strica ce a fost bun, simt un gol in stomac
Raspunde

Bingo

Acum 3 luni

Ati votat-o pe madame Granny Smart, acum luati-va recompensa ! Subt tare curuis sa vad cati biciclisti trec pe acolo avand in vedere ca pista de biciclete din parcul Sub Arini e foarte aproape pe acelasi traseu in paralel.....very smart ! In tot acest timp toate strazile aferente Dumbravii sunt gatuite de trafic auto.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 luni

Arbori au fost cei taiati,tot pe Dumbravii, la ordinul lui Iohannis(atunci,din pacate Primar,acum,din pacate Presedinte).Daca vreti sa stiti cit spatiu verde mai aveti,dupa guvernarile FDGR-iste,va recomand sa cautati carti postale si fotografii ''de epoca''.Vreti oxigen?Luati de aici:https://www.emag.ro/search/tub+oxigen+medical
Raspunde

Sasu Habarnam

Acum 3 luni

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n bancile smart si-n Gusterland, e-n strazi fara pomi si-n gunoaie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus