Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Opt tone de gunoi strânse lunar pe marginea drumului. ”Ce nu înțelege lumea este că lipsa unor coșuri, ori a unor coșuri golite, nu te îndreptățește să arunci mizerie pe jos”

Opt tone de gunoi strânse lunar pe marginea drumului. ”Ce nu înțelege lumea este că lipsa unor coșuri, ori a unor coșuri golite, nu te îndreptățește să arunci mizerie pe jos”

Angajații din județul Sibiu ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri strâng lunar peste opt tone de gunoi din parcările amenajate pe DN 1 și DN 7. În ciuda eforturilor, de cele mai multe ori marginile celor mai circulate drumuri din județ arată ca un mare coș de gunoi.

Cele mai multe gunoaie se strâng de pe DN 7, pe Valea Oltului, precum și pe DN 1, spre Brașov. De asemenea, zona sensului giratoriu de la Veștem și parcările din vecinătatea drumului de patru benzi din Șelimbăr, sunt adesea mizerabile.

”Media lunară de gunoi strâns de pe marginea drumurilor naționale din județul Sibiu este undeva la aproximativ opt tone. Numai drumuri naționale, fără autostrăzi, și principalul vine de pe DN 1 și DN 7. Pe aceste două tronsoane, DN 1 și DN 7, avem în jur de 50 de coșuri de gunoi, în medie cam cinci coșuri pentru fiecare parcare amenajată. Aceste coșuri de gunoi sunt golite în fiecare luni și vineri, iar cel puțin o dată pe lună se realizează o acțiune de strângere a gunoaielor de pe marginea drumului, chiar și între parcări. Se consumă lunar peste 600 de saci de gunoi. În medie înlocuim, în urma distrugerilor, două coșuri de gunoi pe lună”, a explicat pentru Turnul Sfatului Robert Elekes, purtătorul de cuvânt la DRDP Brașov.

Drumarii mai spun că au impresia că de cele mai multe ori se luptă cu morile de vânt. Majoritatea parcărilor au adesea un aspect neîngrijit și pe cele mai multe acostamente se pot vedea gunoaie pentru că totul ține de educație și respect. Spre exemplu, parcările sunt adesea pline de gunoaie voluminoase, aduse din satele și comunele învecinate.

”Problema nu este că se adună gunoi, problema reală este că se adună foarte mult gunoi care nu ar avea ce să caute acolo. Aceste opt tone nu se adună din pahare de unică folosință pentru cafea sau șervețele de la sandviș, vorbim despre deșeuri voluminoase. Există fenomenul acesta ca oamenii care locuiesc în satele sau localitățile din apropiere să aducă și să lase gunoiul acolo. Am găsit saltele, vase de WC-uri sparte, deșeuri din construcții. Am încercat o perioadă să montăm coșuri de gunoi de o capacitate mai mare, însă asta nu a însemnat că zonele au fost mai curate pentru că oamenii au aruncat strict în coșuri, ci dimpotrivă, am găsit mai multe deșeuri voluminoase. Cu cât mărești coșurile cu atât găsești mai multe. E o muncă de Sisif. Din acest motiv s-a optat pentru coșuri de gunoi cu guri mai mici, ca să nu aducă oamenii de acasă sacul cu gunoi menajer și să-l arunce tot acolo. Pe urmă, mai vin și câinii vagabonzi, sau chiar urșii în unele locuri din zona noastră - la Brașov - rup sacii de gunoi și împrăștie tot. Ce este foarte important și ce nu înțelege lumea la noi este faptul la noi este că lipsa unor coșuri, ori a unor coșuri golite, nu te îndreptățește să arunci mizerie pe jos. Dacă oprești mașina pe marginea drumului și vezi că e coșul plin sau nu e coș unde ai oprit tu, e normal să arunci pe jos? Nu ai coș, păstrezi gunoiul și arunci la următorul”, mai spune Robert Elekes.

S-a discutat posibilitatea ca unele parcări să fie monitorizate video, însă proiectul este foarte costisitor, întrucât nu există sursă de curent electric și există riscul deteriorării sau furtului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2435

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Groza

Acum 3 ani

Fac traseu Sibiu Carta zilnic,si deseori la prima parcare de dupa benzinariile de la Vestem spre Carta,sunt turisti,unii isi fac nevoile dupa ghereta unde se vinde cascaval,altii mananca la acea masa,si lasa ambalajele acolo...In special in sezonul in care se intorc "strainezii" acasa,arunca direct pe geam,mie imediat dupa Bradu,mi-a aterizat o punga de McDonalds in parbriz.
Raspunde

Nicușor Trihenea

Acum 3 ani

Mandri ca apartinem neamului romanesc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus