Vineri,
23.04.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Decizie în BOR: Botezul nu se schimbă, copilul trebuie scufundat de trei ori, dar preoții se vor informa mult mai bine înainte

Decizie în BOR: Botezul nu se schimbă, copilul trebuie scufundat de trei ori, dar preoții se vor informa mult mai bine înainte

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că ritualul botezului rămâne neschimbat, scriu cei de la DIGI24. Potrivit BOR,  înainte de botez, preotul trebuie să aibă întâlniri cu părinții și nașii copilului, care să-l informeze despre starea copilului, după consultarea cu medicul pediatru.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.

Astfel, având în vedere îngrijorările din spaţiul public despre botezul copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

  • înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
  • în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.
  • în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Vizualizari: 1561

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

John Doe

Acum 1 lună

De parcă va vrea vreun medic să confirme pentru scufundarea unui copil de către alte persoane. Ce simplu, au aruncat problema în curtea părinților și a medicilor. Ăștia cu biserica ortodoxă au rămas aceeași oameni medievali, înapoiați, blocați în timp, fără vreo dorință de a evolua, de a coborî în rândul oamenilor și de a-i înțelege. Biserica Ortodoxă nu mai are nicio șansă de a se apropia de credincioși, e prea mare prăpastia între ei. Veți rămâne doar cu extremiștii voștri care merg și în coate pentru voi și restul se vor îndepărta și mai mult. Țineți-o tot așa, în frunte cu turnătorul Teodosie, zis și Mache! Va ajunge tot mai multă lume la concluzia că nu e nevoie de "bisericoși" de ăștia pentru a avea credință.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus