Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

Pandemia a scumpit terenurile agricole în județul Sibiu cu 35%. Topul celor mai râvnite localități

Pandemia a scumpit terenurile agricole în județul Sibiu cu 35%. Topul celor mai râvnite localități

Datele Direcției Agricole Sibiu indică faptul că prețul mediu de vânzare al unui metru pătrat de teren agricol a crescut cu aproape 35% în decursul anului 2020, marcat de pandemia de coronavirus, în comparație cu anul 2019. Comunele din proximitatea Sibiului sunt tot mai căutate, în ultimele 12 luni aici înregistrându-se și cele mai mari creșteri ale prețurilor.

„Prețul mediu de vânzare al terenurilor din extravilan de pe raza județului Sibiu pentru anul 2019 este 7,65 lei/mp, iar pentru anul 2020 este 11,54 lei/mp”, arată Georgeta Irimie, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.

Creșterea este una însemnată, comunele din jurul Sibiului și din Mărginime fluctuând în a-și disputa prima poziție în topul celor mai râvnite localități din punct de vedere al prețului mediu plătit pentru un hectar de teren în extravilan.

„Primele 10 localități din județul Sibiu din punct de vedere al prețului mediu de vânzare al terenurilor din extravilan de pe raza județului Sibiu pentru anul 2019 sunt: Șelimbăr, Gura Râului, Roșia, Poplaca, Rășinari, Sibiu, Cisnădie, Șura Mică, Cristian și Mediaș, iar pentru anul 2020 sunt: Șelimbăr, Poplaca, Sibiu, Sadu, Gura Râului, Rășinari, Roșia, Cisnădie, Șira Mică și Cristian”, mai arată conducerea Direcției pentru Agricultură, la solicitarea Turnul Sfatului.

Lăudată de mulți pentru frumusețea sa naturală, Valea Hârtibaciului domină clasamentul localităților cu cele mai multe terenuri de vânzare, semn că afacerile și dezvoltarea agricolă în zonă nu sunt tocmai înfloritoare. Atât în 2019 cât și în 2020 localitățile de pe Valea Hârtibaciului se găsesc pe primele locuri la numărul de oferte de vânzare al terenurilor din extravilan. Dacă în 2019 top trei era format din Nocrich, Bârghiș și Alțâna, în 2020 pe primele poziții s-au aflat Nocrich, Alțâna și Roșia.

„Agricultura este un sector profitabil, dacă știi să-l faci cu cap. Avem în județul Sibiu numeroase exemple de ferme care realizează produse de înaltă calitate și fac export, precum avem și exemple de ferme de subzistență, în multe localități oamenii păstrând încă mentalitatea învechită de a lucra fiecare de capul lui, cum poate, câte o mică parcelă de teren. Apoi se miră că productivitatea este extrem de mică sau că nu intră în vizorul marilor companii pentru desfacere. În 2020 am mai văzut un fenomen interesant. În vremuri de incertitudine oamenii care au bani preferă să-i investească în cele mai sigure lucruri: pământuri, imobiliare, aur”, a explicat pentru Turnul Sfatului reprezentantul uneia dintre cele mai mari ferme din județ.

O analiză pe regiuni publicată de economica.net relevă că în anul 2021 Transilvania are cele mai ieftine terenuri agricole din România. Luate în ansamblu, terenurile din această parte a țării sunt mai greu de lucrat din cauza reliefului și nu au aceeași fertilitate precum cele din Oltenia, Muntenia sau Banat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 9708

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus