Joi,
18.04.2024
Ploi Usoare
Acum
5°C

Un lucru demn de laudă. Adică un lucru atât de rar

Nu rostul vaccinării e ideea acestui text. În cazul de față, discuția nu are nicio legătură cu ideile din corul provacciniștilor ori cu buchetul afuriseniilor aruncate împotriva acestui scenariu de oprire a pandemiei. Ci vreau să atrag atenția asupra unui lucru care, din păcate, atât de rar se întâmplă în Sibiu și la nivel național. Este vorba lucrul bine făcut. În cazul de față, organizarea procesului de vaccinare, așa cum l-am perceput până acum.

O acțiune care, pentru ”contribuabili” – adică oamenii pentru ar trebui să lucreze funcționarii acestui stat - începe de la o platformă pentru programare absolut ușor de utilizat de către cei cu minime cunoștințe de utilizare a calculatorului. O platformă care permite celor care nu se pricep să fie programați de rudele ori prietenii lor ori de către angajatori. O platformă care generează e-mailuri de reamintire, SMS-uri cu același scop. Poate părea banal pentru unii, dar din experiența ultimelor aplicații și soft-uri create la comanda a diferite instituții de stat, de data aceasta avem de-a face cu un site cât se poate de curat și ușor de utilizat.

Iar procesul vaccinării propriu-zise decurge absolut normal. Am ajuns cu un minut înainte de ora la care am fost programat, nu era nicio coadă. Am întâlnit personal medical calm și plin de empatie. Personal suficient și, încă o dată amintesc, empatic. Parcă nu sunt din rândul acelorași medici și asistente cărora, prin spitale, ți-e și teamă să te adresezi.

Totul într-un centru de vaccinare (eu am fost programat la Redal Expo) curat, cu logică amenajat, cu semne și afișe și indicatoare și mult personal amabil. Asistente care să treacă pe lângă tine - cel așezat în cele 15 minute de monitorizare – și să te întrebe cum te simți, dacă poți fi ajutat cu ceva... așa ceva nu pare din ”filmele românești”.

Totul a decurs așa cum m-aș fi așteptat să se întâmple într-o țară în care cetățeanul este în mijlocul preocupărilor instituțiilor publice. O țară ”europeană”, dacă vreți.

De ce mă miră ”normalitatea” cu care a decurs și decurge procesul vaccinării? Deoarece este rodul colaborării mai multor instituții. Adică una din metehnele acestui Sibiu și ale acestei Românii: de cele mai multe ori este absolut dezolant orice rezultat al proiectelor în care este nevoie de implicarea mai multor instituții.

Acum, STS-ul a creat și administrează platforma de programare, DSP-ul se ocupă de vaccinuri, Primăria a amenajat centrul de vaccinare și a tocmit medicii și asistentele. În cazul particular al Redal Expo, avem de-a face și cu o firmă privată care a pus la dispoziție gratuit spațiul necesar, cu toată logistica aferentă. Și toți acești actori au reușit, cumva, în toată perioada asta de pandemie care ne-a tocat nervii tuturor, să facă lucrurile să funcționeze. 

În definitiv asta e surpriza plăcută: că eu, ca și contribuabil, nu am simțit cât de greu le este funcționarilor și celorlalți angajați din instituțiile publice să rezolve un lucru. Chiar nu trebuie să am habar de legi, de modificări de legi, de context, de bugete, protocoale, circuite sau mai știu eu ce. 

Să nu simți efortul din spatele organizării unui proces, ci doar plăcerea de a utiliza un serviciu public e un lucru atât de rar la noi. De 18 ani de când urmăresc mersul administrației ”la rădăcină” (adică de la cum se repară o stradă la cum se elaborează un plan urbanistic general, ridică o autostradă ori implementează o agendă culturală) mi-a devenit clar de cât de puține ori astfel de lucruri se întâmplă.

Vaccinarea înțeleg că merge bine mai peste tot. Că România este chiar printre primele locuri la nivel global în ceea ce privește procentul de populație deja vaccinată. Evident, deocamdată nu a început vaccinarea populației generale, dar Sibiul și România au trecut deja prin două etape de vaccinare. De ce să nu decurgă bine și ultima?

Tot evident, au fost și situațiile cu ”șmecherii” care au sărit peste rând și s-au strecurat să fie printre primii înțepați. Cu siguranță mai sunt situații unde ”se aruncă vaccinuri”, se folosesc cutii de pizza pentru transportul acestora, se enervează vreo asistentă ori unde coada formată de cei care așteaptă imunizarea aduce aminte de vremuri considerate apuse. Dar imaginea de ansamblu în ceea ce privește logistica vaccinării este una cât se poate de pozitivă: este dovada că și statul acesta poate să livreze servicii de calitate.

Dupa atâta pandemie în care mințile tuturor par să o ia ușor razna, o dovadă de normalitate precum modul în care decurge procesul vaccinării ar putea da speranțe. Speranțe că statul ăsta ar putea fi organizat în așa fel încât să furnizeze și servicii educaționale de calitate, ca să nu mai amintim de cele din sănătate. Că instituțiile multiple ale administrației de la nivel local nu vor mai întinde pe o perioadă de zece ani construirea unui drum nou prin câmp, că implementarea unui sistem de salubrizare nu va scoate oamenii la proteste, că amabilitatea funcționarilor nu trebuie cumpărată, ci apare ca un lucru normal.

Știu, e de zâmbit, dacă nu de râs, să ai astfel de speranțe în țara asta. Vor fi fiind efectele secundare ale vaccinului...

 

PS. Dacă nu am fost suficient de clar, repet: textul de mai sus nu se vrea vreun elogiu adus vaccinării împotriva Covid-19 (e plin internetul de cei aprinși pe subiectul acesta). În textul de mai sus este vorba pur și simplu de o laudă adusă rapidității, eficienței și orientării ”pro-cetățean” de care au dat dovadă instituțiile statului într-un demers cu adresabilitate publică. STS, DSP Sibiu, Primăria Sibiu, medici și asistente... chapeau bas!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7598

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Vivi Dragan

Acum 3 ani

La fel de bine organizat este si centrul de vaccinare de la Avrig. Felicitari !!!
Raspunde

Bbb

Acum 3 ani

medicii si asistentele nu "sunt tocmiti" ca nu sapa santuri cu ziua... si inca o remarca...fam aldea poate fi cautata de unele lucruri, mai mult sau mai putin adevarate, si prin dulapuri si prin buzunare dar in ultimul an, pe perioada pandemiei prin felul in care s-au purtat si au dat din putinul (multul in cazul asta) lor comunitatii au arata ca sunt cu adevarat ameni si mai ales cetateni in cel mai adevarat sens al cuvantului, felicitari!
Raspunde

@Bbb

Acum 3 ani

fam aldea, pe care o elogiezi, si-a fcut un calcul simplu: un spatiu nefolosit, dar care trebuie intretinut, consuma bani. Asa ca l-au dat spre intretinere primariei! Oare astia nu sunt aceiasi cu cei care au demolat o cabanuta la Paltinis, si au aruncat molozul si tot materialul rezultat intr-o "ripa" langa cabana Nora?!?
Raspunde

Marcian Radu

Acum 3 ani

Domnule Deleanu, esti usor amuzant. Trebuie sa fi invatat pana la varsta dumitale ca acesta mica ferestra de normalitate e doar o aberatie. O sclipire dintr-un univers paralel. Si eu la randul meu am invatat ca orice incercare de a scoate capul din mlastina romaneasca s-a soldat cu doua peste ceafa si cu o afundare imediata cu cizma pe crestetul capului inspre noroiul si mai gros. Vrei o perspectiva inspre atitudinea reala a administratiei? Nu cauta mai departe decat situatia gunoiului din municipiul Sibiu. Acolo unde atat primaria cat si prefectura (ambele cu "p" mic!) au considerat normal sa se incaseze bani de la cetateni pt un serviciu neprestat - locuintele goale. Bibliografie si referinte ? Articolele din Turnul Sfatului :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus