Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Boița și Micăsasa: primele 64 de case izolate care vor primi, gratis, energie electrică de la panouri fotovoltaice

Boița și Micăsasa: primele 64 de case izolate care vor primi, gratis, energie electrică de la panouri fotovoltaice

Administrațiile comunelor Boița și Micăsasa sunt primele din județul Sibiu care asigură, din fonduri guvernamentale, alimentarea cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice a 64 de gospodării aflate în zone izolate.

58 de locuințe izolate de pe teritoriul comunei Boița și șase de pe teritoriul comunei Micăsasa vor fi alimentate cu energie electrică produsă de panouri fotovoltaice instalate din fonduri publice. Zilele acestea, primăriile celor două comune au scos la licitație contractele de instalare a panourilor și a celorlalte sisteme necesare pentru furnizarea de energie electrică locuințelor izolate. 

”Este vorba de un proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediului, pentru locuințele izolate. Noi avem două zone izolate, unde nu este curent: Lazaret și Meghiș. S-au depus cereri din partea populației prin intermediul Consiliului Județean Sibiu, în decembrie am semnat contractul de finanțare în valoare de 1,4 milioane de lei, iar acum suntem în faza de achiziție publică. Este un proiect integral subvenționat de stat, omul nu plătește absolut nimic”, descrie Nicolae Cocoș, primarul aflat la primul mandat în fruntea comunei Boița.

În cazul procedurii de la Micăsasa, licitația lansată de primăria din localitate prevede alimentarea cu sisteme ”off grid” a câte două gospodării izolate din satele Micăsasa, Chesler și Văleni. 

Inclusiv amenajarea instalațiilor interioare

Gospodăriile izolate eligibile pentru acest proiect au fost cele aflate la o distanță de cel puțin doi kilometri de rețeaua de distribuție a energiei electrice, au destinația de locuință și sunt locuite de către persoane fizice.

Sistemele fotovoltaice, cu o putere de cel puțin 1 kWp solicitate a fi instalate prin caietul de sarcini vor trebui să fie compuse din patru panouri fotovoltaice, încărcător, patru baterii, invertor, materiale de conexiune și siguranțe, modul de înregistrare-stocare date și comunicații, o structură de montaj și un tablou electric de curent continuu-alternativ.

Contractele scoase la licitație de către cele două administrații prevăd și executarea lucrărilor de amenajare a instalațiilor electrice interioare și exterioare aferente celor 64 de imobile. 

Garanția solicitată pentru aceste sisteme este de doi ani, perioadă în care este solicitată și mentenanța lor. Separat, pentru panourile fotovoltaice este solicitată o garanție de zece ani, iar pentru invertor – o garanție de minim cinci ani. 

În cazul contractului scos la licitație de Primăria Boița, termenul de depunere a ofertelor de către firmele interesate de amplasarea acestor sisteme a fost fixat pentru 5 aprilie, iar la Micăsasa – în ziua de 5 martie 2021.

Valoarea estimată a contractului de la Boița este de 1,2 milioane de lei, fără TVA, iar a celui de la Micăsasa – de 126.000 de lei, fără TVA.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus