Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Procesul președinților, de 400.000 de euro. Bottesch și Cindrea au câștigat procesul cu CJ-ul condus de Cîmpean

Procesul președinților, de 400.000 de euro. Bottesch și Cindrea au câștigat procesul cu CJ-ul condus de Cîmpean

Tribunalul Sibiu a respins, pe fond, acțiunea deschisă de Consiliul Județean Sibiu împotriva a doi foști președinți ai instituției, Martin Bottesch și Ioan Cindrea, alături de alți trei foști angajați. Celor cinci le era solicitată plata în solidar a unei sume de 1,8 milioane de lei, ca urmare a unei spețe cât se poate de birocratică și încurcată, pornită de la reabilitarea unui drum.

După două amânări ale pronunțării, Tribunalul Sibiu a finalizat în cursul zilei de marți procesul deschis în urmă cu mai bine de doi ani împotriva lui Martin Bottesch și Ioan Cindrea, chemați în judecată de CJ Sibiu alături de Iordan Nicola, fost secretar al județului, Iosif Moldovan, fost administrator al județului, și Ioan Enea, manager de proiect în cadrul instituției județene.

”Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii formulate în contradictoriu cu pârâtul Nicola Iordan şi respinge acţiunea formulată de reclamantul unitatea administrativ-teritorial județul Sibiu, prin președintele Consiliului Județean ca inadmisibilă. Respinge acţiunea formulată de reclamantul unitatea administrativ-teritorial județul Sibiu, prin președintele Consiliului Județean în contradictoriu cu pârâţii Bottesch Martin, Cindrea Ioan, Moldovan Iosif şi Enea Ioan, ca neîntemeiată. Obligă reclamantul la plata în favoarea pârâtului Nicola Iordan a sumei de 3.750 lei cheltuieli de judecată”, se arată în extrasul din hotărârea pronunțată marți de tribunal. Instanța a respins cererea celorlalți de a le fi plătite cheltuielile de judecată și a stabilit că apelul va fi depus la Tribunal în termen de zece zile de la comunicare.

Prin procesul deschis în decembrie 2018, Consiliul Județean Sibiu condus de Daniela Cîmpean le-a solicitat celor cinci plata în solidar a sumei de 1,854 de milioane de lei. Această sumă a fost imputată Consiliului Județean Sibiu de către Camera de Conturi Sibiu, ca urmare a unui proces care s-a derulat pe subiectul unor plăți suplimentare solicitate ca urmare a modernizării drumului județean Sadu - Sădurel.

Au vrut să apere banul public

”Eu nu am mai văzut în viața mea să fie imputate cheltuielile de judecată conducătorilor unei instituții care apără banul public. Ei asta au făcut: au apărut banul public. Să impuți conducătorilor că au pierdut procese încercând să apere banul public este... Oamenii aceștia au fost târâți prin procese ani de zile”, descrie pentru Turnul Sfatului unul dintre avocații apărării în acest proces.

Istoria celor peste 1,8 milioane de lei imputate celor cinci își are originea într-un contract încheiat în urmă cu 11 ani, între CJ Sibiu și Geiger Transilvania, pentru modernizarea drumului care leagă Sadu de Sădurel. Contractul semnat sub președinția lui Martin Bottesch a avut o valoare inițială de 24,4 milioane de lei, fără TVA, iar lucrările s-au încheiat la finele lui 2012, când cei de la Geiger au arătat că, de fapt, mai sunt de plată încă 5,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru lucrări suplimentare, ivite ca urmare a modificării proiectului de nu mai puțin de 27 de ori. Deja președinte al CJ Sibiu era Ioan Cindrea.

Discuțiile despre aceste plăți suplimentare au fost purtate pe parcursul întregului proiect, finanțat din fonduri europene nerambursabile. Inițial, intenția autorităților a fost de a scoate la licitație pentru un contract separat lucrările suplimentare. O adresă venită de la Ministerul Finanțelor Publice i-a determinat să renunțe la această variantă (deja demarată) și să lase la latitudinea instanței de a stabili dacă aceste sume suplimentare trebuie sau nu plătite. Cei de la Geiger au dat CJ Sibiu în judecată pentru a-și primi acești bani. Procesul deschis în 2013 s-a încheiat pe fond la Tribunalul Sibiu, instanță care a respins pretențiile constructorului. Constructorii au contestat hotărârea de la Sibiu, iar la Curtea de Apel Alba Iulia li s-a dat dreptate, la finalul anului 2016. Drept urmare, CJ Sibiu a plătit celor de la Geiger cele 5,5 milioane de lei, dar și penalitățile de întârziere, cheltuielile de judecată și dobânda legală aferentă întregii sume.

... și vine Camera de Conturi

În 2017, Camera de Conturi Sibiu a luat la verificat banii cheltuiți de CJ Sibiu în anul anterior și s-a oprit și asupra acelor penalități de întârziere și cheltuieli de judecată achitate. Au considerat că din moment ce instanța a decis definitiv și irevocabil că cei de la Geiger își meritau sumele suplimentare, penalitățile și dobânzile achitate mai apoi trebuie recuperate de la cineva.

Prin urmare, în decizia emisă ca urmare a controlului, reprezentanții Curții de conturi a României obligă CJ Sibiu ”să stabilească întinderea prejudiciului adus bugetului județean prin plata unor sume reprezentând dobânzi, cheltuieli de judecată și onorarii, stabilite de instanță ca urmare a neachitării de către UAT Județul Sibiu, în mod culpabil, a unor lucrări executate, facturate de către executant și recepționate de către UAT Județul Sibiu și recuperarea acestora conform prevederilor legale în vigoare”.

Consiliul Județean Sibiu a atacat în instanță această prevedere din decizia Curții de conturi, dată ca urmare a controlului efectuat de Camera de Conturi de la Sibiu. Procesul pe fond, judecat la Tribunalul Sibiu, s-a încheiat în februarie 2018 și a dat dreptate Consiliului condus de Daniela Cîmpean, anulând prevederea care obliga la recuperarea penalităților, dobânzilor și cheltuielilor generate ca urmare a procesului cu Geiger. Camera de Conturi a promovat recurs împotriva acestei hotărâri la Curtea de Apel Alba Iulia. Iar cei trei judecători din completul care a judecat cazul au casat sentința de la Sibiu, admițând recursul.

”Cea mai grea decizie”

Ca urmare a hotărârii de la Alba Iulia, la finele lui 2018, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a cerut aparatului din subordinea sa să stabilească care ar putea fi persoanele cărora, în definitiv, să le fie imputate cele peste 1,8 milioane de lei pe care Camera de Conturi Sibiu le cerea recuperate. ”A urmat o întreagă analiză din partea aparatului de specialitate din cadrul Consiliului Județean pentru a identifica modul și stabilirea persoanelor «vinovate». Serviciul juridic, împreună cu cei de la Proiecte, Serviciul tehnic, au luat toate actele referitoare la acel contract și s-a ajuns la concluzia că persoanele care au semnat acte și au avut putere de decizie ca să conducă spre hotărârea de a nu achita acele lucrări suplimentare celor de la Geiger sunt persoanele chemate în judecată”, declara Daniela Cîmpean, pentru Turnul Sfatului, la începutul anului 2019.

La acel moment, Daniela Cîmpean aprecia că decizia de a deschide proces împotriva predecesorilor săi a fost ”cea mai grea decizie din viața mea”. ”Indiferent de faptul că eu consider că a avut sau nu dreptate Curtea de Conturi în această decizie, am obligația sub sancțiunea răspunderii penale să recuperez acest prejudiciu. Pentru mine a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit să o iau în viața mea. Căci m-am gândit și eu cum aș fi reacționat dacă aș fi în locul lor. Toți au fost persoane cu putere de decizie și cunosc efectele unei decizii a Curții de Conturi. Eu am discutat cu ei, le-am spus că personal consider că este o măsură nedreaptă, însă legea mă obligă să pun decizia în aplicare. Nu depinde de ceea ce cred eu ca om, ci să fac ceea ce mi se cere în calitate de conducător al instituției”, mai arăta Daniela Cîmpean în 2019.

Procesul câștigat pe fond de Bottesch, Cindrea, Nicola, Moldovan și Enea va continua, însă, în faza de apel la Alba Iulia. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 12580

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Constandin

Acum 3 ani

OMG, cat de fatarnica esti ! Ai putea sa te anagajezi la teatrul de stat, sa joci roluri gen "Lady Macbeth" sau "Lucretia Borgia". Te roade invidia pe dinauntru si nu poti sa-ti renegi destinul de taranca.
Raspunde

Yyy

Acum 3 ani

CC cea mai retrograde institutie din Romania. locurile 2 si 3 pe podium sunt libere si apoi urmeaza altele, o catastrofa...
Raspunde

Gaviota Bobârnac

Acum 3 ani

Mare avocata madam presedinte de CJ si mari juristi cei din institutie! Iti dai seama cam cu ce se ocupa rebuturile astea?
Raspunde

Racnetul Sadurelului

Acum 3 ani

Cu Madam Cimpean in frunte, vom avea necazuri multe! Este un adevarat etalon local de incompetenta si nepotism! O calamitate publica! Se vede si in Regiunea Gastronomica, in numirile de director la spital, in modul in care s-au vaccinat subordonatii, peste rind! Un exemplu clar de basism vopsit in galben!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus