Directorul IT din cadrul Continental Sibiu, fostul director al Visma România, un doctor în Știința Calculatoarelor și președintele AIOS fac parte din comisia înființată prin votul consilierilor locali ai Sibiului, care urmărește elaborarea unei strategii de digitalizare și de transformare a Sibiului într-un ”smart city”. Acum opt ani, Primăria condusă de Klaus Iohannis chiar semna un protocol pentru transformarea Sibiului într-un ”oraș smart”.
Cosmin Sideraș, directorul IT al Continental Automotive System Sibiu, Sorin Rotariu, fostul director Visma România Holding, Adrian Florea, profesor universitar al ULBS și doctor în Știința Calculatoarelor, alături de Tudor Popa, președintele Asociației pentru înfrumusețarea orașului Sibiu fac parte din proaspăt înființata ”comisiei mixtă pentru digitalizare și strategie Smart City Sibiu”. Alături de cei patru, din comisie mai fac parte reprezentanți ai fiecărei formațiuni reprezentată în Consiliul local, precum și alți trei funcționari din cadrul Primăriei Sibiu.
Comisia a fost înființată la inițiativa USR PLUS, cu precădere a lui Raul Apostoiu, care din postura de candidat pentru Primăria Sibiu în toamna trecută a promovat ideea de ”oraș smart”. ”Obiectivele comisiei vor consta în: participarea, cu rol consultativ, în elaborarea strategiei Sibiu Smart City, cu precădere în cadrul secțiunii dedicate Smart City – «Strategie inteligentă bazată pe integrare și urbanizare smart – Sibiu Smart»; formularea de propuneri/idei de proiecte în domeniul digitalizării la nivelul municipiului Sibiu, în vederea integrării acestora în sistemele IT existente, precum și dezvoltarea acestora din urmă; colaborarea cu aparatul de specialitate al primarului în vederea descrierii proiectelor din domeniul Smart City ce urmează a fi depuse spre finanțare europeană nerambursabilă”, se arată în hotărârea adoptată în cea mai recentă ședință organizată la nivelul Consiliului local.
Comisia mixtă urmează a funcționa pe toată durata actualului mandat și se angajează să se pună și la dispoziția altor comisii de specialitate, care ar avea nevoie de sfaturi din domeniul digital și, respectiv, ”smart”.
Ce înseamnă un ”oraș inteligent”
Cu toate că, la o primă vedere, ideea de oraș ”smart” pare să facă trimitere doar la tehnologie, aceasta este doar o unealtă pentru transformarea unei aglomerări urbane într-un ”oraș inteligent”. Concept care a început să capete amploare în ultimii 30 de ani, ”orașul inteligent” este cel care cumulează cât mai multe caracteristici din cele șase considerate definitorii: guvernare inteligentă, economie inteligentă, mobilitate inteligentă, protejare a mediului într-un mod inteligent, cooptarea cetățenilor în actul administrativ într-un mod inteligent și, în fine, asigurarea unei calități a vieții ”smart” (descrierile celor șase caracteristici sunt cât se restrânse; pentru o prezentare mai detaliată a conceptului de ”smart city” consultați aici pagina Asociației Române pentru Smart City).
Din 2013
Era în luna martie a anului 2013 când Klaus Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, semna alături de Stelian Gal, președintele Centrului Român al Energiei (CRE) un memorandum pentru ”implementarea proiectului pilot Smart City Sibiu”. Semnarea documentului venea după șase luni în care alături de reprezentanții aceluiași CRE, aleșii și funcționarii alături de care lucrau aleșii Sibiului au discutat despre proiectele din zona ”smart”.
”Concret, prin folosirea energiilor regenerabile (spre ex: panouri solare, energia eoliană, etc), prin modificări aduse clădirilor care să conducă la o mai mare eficienţă energetică (izolarea pereţilor, utilizarea unei mai bune tâmplării etc), prin utilizarea celulelor fotovoltaice în generarea de energie termică sau electricitate, prin integrarea în comunitate a autovehiculelor electrice, prin modernizarea iluminatului public, prin încurajarea folosirii transportului în comun sau a bicicletei în defavoarea autovehiculului propriu, Sibiul ar fi ceea ce se numeşte un «smart city»”, comunica Primăria Sibiu încă din august 2012, în urma primelor discuții cu CRE.
Era o perioadă în care la Sibiu a fost organizată și o conferință internațională botezată chiar ”Sibiu Smart City”, conferință la care de la urbaniști, la specialiști în cultură, economie sau energie au prezentat diferite abordări ale transformării orașului de pe Cibin într-unul inteligent.
Președintele CRE, Stelian Gal, sibian de origine, a decedat între timp. Klaus Iohannis a devenit președinte al României. Din ”plaja de proiecte” ofertate Sibiului în urmă cu opt ani, printre cele implementate se regăsește aplicația ”Sibiu City App”, care oferă posibilitatea locuitorilor să raporteze diferite incidente sau să solicite intervenții ale administrației locale. În aceeași categorie mai intră schimbarea iluminatului cu unul eficient în parcul principal al orașului, plus patru bulevarde, au fost reabilitate termic trei blocuri, au fost montate șase filtre de aer pe bulevardul Corneliu Coposu, cinci bănci ”smart” în Piața Mică, un panou care anunță timpul rămas până la sosirea autobuzelor în stația ”Nufărul” și o stație ”smart” pentru așteptarea autobuzelor în dreptul Teatrului național ”Radu Stanca”.
Tot în categoria proiectelor ”smart” poate fi considerat și cel de facilitare a achitării biletelor de transport prin intermediul tehnologiei ”contactless”.
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Carcotel
Acum 3 ore
Paul
Acum 4 ore
Random grammar nazi
Acum 4 ore
Silvestrian Lățeanu
Acum 5 ore
Calin