Joi,
15.04.2021
Innorat
Acum
7°C

După opt ani, aleșii se apucă iar de construit ”Sibiul Smart”. A fost alcătuită o comisie

După opt ani, aleșii se apucă iar de construit ”Sibiul Smart”. A fost alcătuită o comisie

Directorul IT din cadrul Continental Sibiu, fostul director al Visma România, un doctor în Știința Calculatoarelor și președintele AIOS fac parte din comisia înființată prin votul consilierilor locali ai Sibiului, care urmărește elaborarea unei strategii de digitalizare și de transformare a Sibiului într-un ”smart city”. Acum opt ani, Primăria condusă de Klaus Iohannis chiar semna un protocol pentru transformarea Sibiului într-un ”oraș smart”. 

Cosmin Sideraș, directorul IT al Continental Automotive System Sibiu, Sorin Rotariu, fostul director Visma România Holding, Adrian Florea, profesor universitar al ULBS și doctor în Știința Calculatoarelor, alături de Tudor Popa, președintele Asociației pentru înfrumusețarea orașului Sibiu fac parte din proaspăt înființata ”comisiei mixtă pentru digitalizare și strategie Smart City Sibiu”. Alături de cei patru, din comisie mai fac parte reprezentanți ai fiecărei formațiuni reprezentată în Consiliul local, precum și alți trei funcționari din cadrul Primăriei Sibiu.

Comisia a fost înființată la inițiativa USR PLUS, cu precădere a lui Raul Apostoiu, care din postura de candidat pentru Primăria Sibiu în toamna trecută a promovat ideea de ”oraș smart”. ”Obiectivele comisiei vor consta în: participarea, cu rol consultativ, în elaborarea strategiei Sibiu Smart City, cu precădere în cadrul secțiunii dedicate Smart City – «Strategie inteligentă bazată pe integrare și urbanizare smart – Sibiu Smart»; formularea de propuneri/idei de proiecte în domeniul digitalizării la nivelul municipiului Sibiu, în vederea integrării acestora în sistemele IT existente, precum și dezvoltarea acestora din urmă; colaborarea cu aparatul de specialitate al primarului în vederea descrierii proiectelor din domeniul Smart City ce urmează a fi depuse spre finanțare europeană nerambursabilă”, se arată în hotărârea adoptată în cea mai recentă ședință organizată la nivelul Consiliului local.

Comisia mixtă urmează a funcționa pe toată durata actualului mandat și se angajează să se pună și la dispoziția altor comisii de specialitate, care ar avea nevoie de sfaturi din domeniul digital și, respectiv, ”smart”.

Ce înseamnă un ”oraș inteligent”

Cu toate că, la o primă vedere, ideea de oraș ”smart” pare să facă trimitere doar la tehnologie, aceasta este doar o unealtă pentru transformarea unei aglomerări urbane într-un ”oraș inteligent”. Concept care a început să capete amploare în ultimii 30 de ani, ”orașul inteligent” este cel care cumulează cât mai multe caracteristici din cele șase considerate definitorii: guvernare inteligentă, economie inteligentă, mobilitate inteligentă, protejare a mediului într-un mod inteligent, cooptarea cetățenilor în actul administrativ într-un mod inteligent și, în fine, asigurarea unei calități a vieții ”smart” (descrierile celor șase caracteristici sunt cât se restrânse; pentru o prezentare mai detaliată a conceptului de ”smart city” consultați aici pagina Asociației Române pentru Smart City). 

Din 2013

Era în luna martie a anului 2013 când Klaus Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, semna alături de Stelian Gal, președintele Centrului Român al Energiei (CRE) un memorandum pentru ”implementarea proiectului pilot Smart City Sibiu”. Semnarea documentului venea după șase luni în care alături de reprezentanții aceluiași CRE, aleșii și funcționarii alături de care lucrau aleșii Sibiului au discutat despre proiectele din zona ”smart”.

”Concret, prin folosirea energiilor regenerabile (spre ex: panouri solare, energia eoliană, etc), prin modificări aduse clădirilor care să conducă la o mai mare eficienţă energetică (izolarea pereţilor, utilizarea unei mai bune tâmplării etc), prin utilizarea celulelor fotovoltaice în generarea de energie termică sau electricitate, prin integrarea în comunitate a autovehiculelor electrice, prin modernizarea iluminatului public, prin încurajarea folosirii transportului în comun sau a bicicletei în defavoarea autovehiculului propriu, Sibiul ar fi ceea ce se numeşte un «smart city»”, comunica Primăria Sibiu încă din august 2012, în urma primelor discuții cu CRE.

Era o perioadă în care la Sibiu a fost organizată și o conferință internațională botezată chiar ”Sibiu Smart City”, conferință la care de la urbaniști, la specialiști în cultură, economie sau energie au prezentat diferite abordări ale transformării orașului de pe Cibin într-unul inteligent.

Președintele CRE, Stelian Gal, sibian de origine, a decedat între timp. Klaus Iohannis a devenit președinte al României. Din ”plaja de proiecte” ofertate Sibiului în urmă cu opt ani, printre cele implementate se regăsește aplicația ”Sibiu City App”, care oferă posibilitatea locuitorilor să raporteze diferite incidente sau să solicite intervenții ale administrației locale. În aceeași categorie mai intră schimbarea iluminatului cu unul eficient în parcul principal al orașului, plus patru bulevarde, au fost reabilitate termic trei blocuri, au fost montate șase filtre de aer pe bulevardul Corneliu Coposu, cinci bănci ”smart” în Piața Mică, un panou care anunță timpul rămas până la sosirea autobuzelor în stația ”Nufărul” și o stație ”smart” pentru așteptarea autobuzelor în dreptul Teatrului național ”Radu Stanca”.

Tot în categoria proiectelor ”smart” poate fi considerat și cel de facilitare a achitării biletelor de transport prin intermediul tehnologiei ”contactless”.

Vizualizari: 7898

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Dorinache

Acum 1 lună

pai cum? fara iordanescu? va fi un esec toral!
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 1 lună

Flacai si fete......nu mai e de actualitate treaba asta cu "smart". Suntem satui de big brother...avem destul "smart" in telefoane, incat sa stie cine vrea sa stie exact pe unde suntem, ce facem, ce chieltuim, cu cine si ce vorbim si cum sa ne manipuleze.
Raspunde

Vai de capul / satul nostru!

Acum 1 lună

Mai bine nu pomeneati de partea cu klaus 2013 si smart. Numarand "realizarile" din ultimii 8 ani rezulta atat de clar incompetenta, inexistenta si modul execrabil in care a fost administrat sibiul - cu s mic.
Raspunde

Birtu

Acum 1 lună

Toti a lesii vor sa fie smart (adica sa faca combinatii),sa sifoneze niste bani in folosul propriu iar unii dintre ei chiar reusesc. Doar ca orasul nu poate fi incadrat la nimic, nu sa facut nimic inteligent pentru populatie,aici totul se indreapta spre trecut nu spre viitor. Totul se face de mantuiala in orasul asta iar asta se vede cu ochiul liber,mai putin din limuzinele alesilor care au geamuri fumurii si vad realitatea altfel !!!
Raspunde

OVIDIU

Acum 1 lună

astia nu is in stare sa curete drumurile si pistele de biciclete de nisip si praf
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Smart ar fi sa dea afara toti incompetentii din primarie, sa organizeze concursuri pentru posturile vacante si sa se apuce efectiv de treabă. In schimb, primaria alearga după cai verzi pe pereți. E nevoie de 3 it-sti pentru stabilirea unei strategii de dezvoltare a orașului? Sa înceapă mai întâi de la curatenie orasului, plombat gropi, asfaltat strazi, curatat spatii verzi.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Asta e buna, sibiucityapp face parte din Sibiu Smart? Cum dracu o aplicatie proasta, pe care n-o foloseste nimeni, poate fi smart? Aplicatii din astea au cam toate orasele, mare lucru
Raspunde

Hell Town

Acum 1 lună

Le face “smart” si la ati? Ca sa-si ia spaga pe aplicatie..?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus