Joi,
11.09.2025
Parțial Noros
Acum
23°C

Am descoperit maestrul gulyas-ului din Sibiu

Am descoperit maestrul gulyas-ului din Sibiu

Dac-am învățat ceva de la documentarele despre mâncare de pe Netflix e că cei mai buni bucătari nu se pricep să facă de toate în bucătărie, ci își desăvârșesc creațiile într-o anumită direcție clară, în funcție de pasiunea fiecăruia.

Cam așa mi-l imaginez și pe bucătarul de la Gulyas Master, local deschis în Sibiu în plină pandemie, într-o vreme în care mulți închid afacerile.

În meniul de la Gulyas Master nu găsești papanași, ciorbă de burtă, mici sau ceafă. Cu siguranță că nu i-ar fi greu să facă așa ceva, dar nu acesta este scopul. Gulyas Master face gulyas și atât. Trei preparate mari și late au în meniu: Gulyas Leves (ciorbă gulyaș), Babgulyas (gulyas cu fasole) și Bogracs (ceaun unguresc). La care poți să ceri în plus pastă de ardei iute, smântână, murături și pâine. Punct.

Mai mult ca să mă conving de diferențele între cele trei sortimente, le-am comandat pe toate. Ca aspect, formă, culoare și mare parte din ingrediente sunt la fel. Detaliile fac diferența. Gulyas Leves este mai lichid și din experiența mea aduce mai mult cu ceea ce servesc multe restaurante în centrul Sibiului drept gulaș. Se simte ușor în fundal aroma de chimen, are parprika doar cât să-i dea zvâc, nu să te piște să nu mai simți aromele și nu face rabat de la legume și carne. De fapt, toate sunt foarte bogate în carne. Babgulyas e ceva mai gros și, după cum îi spune și numele, are multă fasole în el. Mie mi-a adus aminte de mâncarea pe care o făcea bunica, are un iz rustic. Cel mai mult însă mi-a plăcut ceaunul. Are în el bucăți de legume de zici că-s tăiate cu toporul pe o buturugă lângă foc, nu mironosisme date pe răzătoare. E gros, sățios, ușor picant, perfect cât să-ți răcorească gura o linguriță de smântână. Mâncat cu ardei murat și pâine de casă cu care să înmoi ușor, îți dă papilele peste cap.

Dac-ar fi totuși să-i găsesc Gulyas Master-ului nod în papură sau carne sub șa – cum spun ungurii, presupun, ar trebui să fie faptul că servesc doar take-away. Eu când mă gândesc la ceaun am în cap numai zâmbete, familie, prieteni, un pahar de vin sau o bere, e vorba de atmosferă și o anumită stare de spirit pe care ți-o dă acest fel de mâncare. Ori, dacă-ți vine acasă într-un castronel de plastic, agitat în spatele unui biciclist, parcă se taie din entuziasm.

Pe cele trei gulyas-uri descrise mai sus, asortate cu tot ce se poate și recomandă meșterul, am plătit mai puțin de 50 de lei, dar s-a nimerit să fie și ceva promoție la o aplicație.

În concluzie, nu știu dacă e cel mai bun gulyas din Sibiu și nici nu trebuie să fie. Știu doar că în oraș avem un bucătar pasionat care face numai gulyas-uri și cred că ar trebui să le încercați doar pentru asta. Eu mă bucur că am făcut-o.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

1 comentarii

Apoliticw

Acum 4 ani

Mancarea mea favorita. In toata Europa centrala am mancat gulas , de departe cel mai bun a fost in Praga si pe autostrada M5 din Ungaria . Am incercat in Sibiu la vreo 2,3 restaurante , execrabil, fara consistenta, cu multa grasime, carne nefiarta si preturi umflate . Cam asta e indicatorul meu vizavi de Horeca Sibiu, multe pretentii si putine reusite, preturi mai mari ca in Occident, servire de tip Afghan, cu chelneri negriciosi si obraznici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus