Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Premieră. Sibienii își găsesc toate documentele medicale pe un singur site: portalmedical.cjsibiu.ro

Premieră. Sibienii își găsesc toate documentele medicale pe un singur site: portalmedical.cjsibiu.ro

Toți sibienii sunt invitați să își realizeze un cont pe site-ul portalmedical.cjsibiu.ro, platformă unde își pot găsi toate documentele medicale generate pe numele lor de către oricare dintre cele trei spitale subordonate Consiliului Județean: Spitalul Județean de Urgență, Spitalul de Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie. Platforma urmează să fie extinsă astfel încât și actele emise alte unități medicale să poată fi arhivate pe numele fiecărui sibian.

Autoritățile județene anunță lansarea platformei Portal Medical, realizată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile. După crearea unui cont pe acest site (folosind fie codul de pacient primit de la oricare dintre cele trei spitale, fie numărul de document de pe cardul electronic de asigurări de sănătate, poziția 4 -număr document), sibienii își vor putea vizualiza istoricul medical așa cum a fost înregistrat în ultimii ani de către cele trei spitale din subordinea CJ Sibiu. Mai mult, prin intermediul noii platforme, sibienii se vor putea programa ușor la medicii din cele trei unități medicale. ” În situația în care pacientul dorește, platforma oferă și posibilitatea de a adăuga la profilul medical analize suplimentare care au fost realizate în alte clinici și poate da acces la dosarul medical unui medic în funcție de necesitate, inclusiv medicilor de familie”, informează reprezentanții CJ Sibiu, printr-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Portalul Medical asigură accesul pacienților celor trei spitale la un tablou centralizat care cuprinde date medicale, cum ar fi:

- istoric medical;

- scrisori medicale;

- bilete de ieșire din spital;

- buletine de analize.

Sursa: comunicat Consiliul Județean Sibiu

Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, spune că demersul de la Sibiu este unul unic în România, până în prezent. ”Venim înspre sibieni cu un anunț care sperăm noi că le va aduce și o bucurie în această perioadă de pandemie. Din nou ne asumăm rolul de deschizător de drumuri la nivel național, de data aceasta cu o platformă, unică la nivelul spitalelor și județelor din România. Este singurul portal funcțional de acest fel din țară. Un portal prin care vrem să aducem la doar un click distanță relația dintre cetățeni și sistemul medical. Pentru început, portalul va viza pacienții spitalelor din subordinea CJ”.

Roboțelul GeTA ajunge și la date din 2008

”În acest portal o avem ghid pe roboțelul GeTA. De unde GeTA? De la Gestiunea Ta. Acest roboțel vă va ajuta să gestionați cât mai ușor această platformă. Este foarte intuitivă și prietenoasă cu utilizatorii. Ne dorim ca aceasta să fie accesată de cât mai mulți sibieni, de locuitori de toate vârstele. Am căutat o soluție prietenoasă cu toate vârstele. Ne dorim ca prin acest proiect, în timp, sibienii să își poată introduce în dosarul lor medical, date informații și de la spitalele private din Sibiu sau chiar de la medicii de familie”, mai arată Daniela Cîmpean.

Portalul a fost creat de către o firmă din Sibiu – Gama IT. ”Totul este la un click distanță. Un lucru de care eu sunt foarte entuziasmat. Pentru că este cu adevărat util. Aveam platforme pentru toate lucrurile, mai puțin pentru ceea ce ne interesează pe toți, sănătatea. Sunt niște lucruri atât de necesare azi”, spune Alexandru Bârsan, din partea societății angajată să realizeze acest portal.

Daniela Cîmpean și Alexandru Bârsan

În cadrul conferinței prin care a fost anunțată lansarea portalmedical.cjsibiu.ro a fost realizat și o demonstrație asupra modului în care sibienii își pot crea un cont și cum îl pot administra.

Detaliile le puteți urmări în imaginile de mai jos (descrierea modului de utilizare a site-ului poate fi vizualizată de la minutul 47:00).

Platforma permite sibienilor să acorde acces la dosarul medical on-line pentru diferiți medici de familie sau specialiști. Totodată, permite medicilor care primesc acces să încarce documente medicale relevante pentru pacienți. În viitor, intenția autorităților este să ofere acces la această platformă și pentru alte spitale din județ, cum ar fi cel orășenesc din Cisnădie, cel municipal din Mediaș ori Spitalul de Pediatrie din Sibiu. ”Portalul acesta va permite să dăm acces controlat și voluntar oricărui medic de familie din județ. Vom putea selecta căror medici le putem da acces la dosarul nostru de sănătate. Așa fiind lucrurile, când mergem la medic putem să îi cerem să ne verifice dosarul nostru medical. Ce mai poate face medicul? Ne poate programa direct din ambulatoriu”, mai spune Alexandru Bârsan.

În prezent, sibienii își vor putea găsi pe noul portal actele medicale emise pe numele lor de către Spitalul Județean începând cu anul 2008, de către Spitalul de Psihiatrie începând cu 2011 și de către Spitalul de Pneumoftiziologie, începând cu 2012. Acest lucru este posibil ca urmare a corelării bazelor de date ale celor trei spitale cu noua platformă creată.

Proiect de 3,7 milioane de lei

Soluția a fost realizată la inițiativa Consiliului Județean Sibiu fiind parte din cadrul unui amplu proiect realizat cu fonduri europene  “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune Socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030” (cod MySMIS 126475), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.  Scopul proiectului este de a crește accesul online la serviciile publice gestionate de instituțiile din subordine în vederea reducerii birocrației pentru cetățeni când accesează servicii de sănătate. Proiectul are o valoare totală  de 3.701.804,04 lei, din care 3.141.080,48 lei este valoarea cofinanțării nerambursabile și are o durată de 30 de luni, mai informează reprezentanții CJ Sibiu.

Portalul medical este doar unul din obiectivele acestui proiect. În cadrul lui mai urmează a fi realizată Strategia medicală a județului Sibiu până în 2030, actualizarea site-urilor celor trei spitale județene din subordinea CJ Sibiu, dar și arhivarea digitală a documentelor Consiliului Județean Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mihai

Acum 3 ani

In mod normal Spitalul nu poate urca pe acel site documentele pacientilor, e ilegal asa ceva.
Raspunde

Dragos

Acum 3 ani

Informatiile afisate in portalul medical nu sunt incarcate de spital in acest portal, ci ele sunt preluate in timp real prin canale de comunicare securizate, in momentul in care un pacient isi acceseaza dosarul medical propriu, pe baza de utilizator si parola. Aceste informatii nu se stocheaza in portal ci sunt doar afisate in acesta.
Raspunde

AW

Acum 3 ani

Spuneti oameni buni, ce se intampla de fapt? De ce medicii de fam. nu te mai primesc acum fara test cov, sa nu le calci in cabinet daca te doare gatul sau spatele ca sigur ai boala lui Calache, alti 285 lei din buzunarul tau pe langa CAS ul platit lunar din salariu, nu le este rusine, bataie de joc.... Asta ca se ...implineasca...tot ce trebuie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus