Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi!

Alo! Aşezaţi-vă liniştiţi!

Poate nu m-am făcut bine înțeles. Domnul S nu e o scrisoare anonimă. Nu e o servită pe sub ușă, un mail pe care scrie ”Armaghedon”. Domnul S nu e o invenție, o fabulație pentru a intriga poporul. Nu e un scenariu. Nici pe departe un complot politic. Domnul S este o persoană cu nume și prenume. Cu familie, serviciu, prieteni, pasiuni și speranțe. E omul pe care poate l-ai lăsat ieri să iasă primul din magazinul din cartier. Sau cel cu care te-ai intersectat când ai ieșit de la poștă. Unul din zecile de mii de sibieni. Dar singurul care a venit la noi în ultimii ani și a spus așa: ”Vreau să vorbesc despre ce am văzut și am făcut. Atât și nu mai mult. Dar vreau ca după asta să se întâmple ceva, nu vreau să fie doar o simplă știre. Vreau să se facă anchetă, vreau să-mi asum tot. Nu vreau să mai moară oameni pentru că nu s-a vrut să se facă mai mult pentru ei. Nu vreau ca mama mea să se întoarcă în mormânt și să spună că nu sunt copilul ei”. Și în continuare vrea să meargă până la capăt.

Astăzi, procurorii sibieni sunt în legătură cu Domnul S.

Dar tu, cel care poate l-ai lăsat să iasă primul din magazin, ai face la fel? Tu, unul din cei aproape 400 de mii de anonimi ai județului, ai risca tot confortul vieții actuale pentru un principiu? Bă, nu se mai poate! Mă bag!

Am avut zeci de politicieni care ne-au dat informații spunând la fiecare cinci cuvinte ”dar nu știi de la mine”. Oameni potenți. Credibili. Stâlpi ai societății. Zeci de oameni care au reclamat nedreptăți explicând că nu-și pot da numele pentru că-i știe lumea. Să apari în ziar e o rușine. Te râde lumea. Multe, foarte multe caractere care ne-au invitat să scormonim prin căcatul altora pentru a face bine. Pentru dreptate. Adevăr. Viitor. Dar fără asumare.

Omul acuzat că e anonim e mai curajos decât mulți dintre noi.

Domnul S nu are nume dintr-un motiv simplu: am vrut să evităm zgomotul care ar fi bruiat subiectul. O identitate ar fi dat ocazia celor din sistem să se agațe de un om și să-i uite pe toți ceilalți. Morți sau încă vii. Ar fi dat ocazia unor pudibonzi să-l apostrofeze că are piciorul mic. Unghiile roase. Părul dat pe spate, scrisul neîngrijit. De ce n-a vorbit anul trecut? Vrea și ăsta să fie vedetă!

Pariem că așa ar fi fost?

Domnul S și-a arătat intenția de a colabora cu justiția pentru dreptatea celor morți și pentru speranța celor vii. De ce un astfel de om e atât de rar?

Domnul S e vinovat pentru că a vorbit. Trebuia să tacă, așa cum tac toți cei din sistem, și nu numai din cel sanitar, de zeci de ani. Turnul Sfatului e vinovat pentru că a dat flux unei idei inimaginabile: se moare cu zile în spital. Trebuia să scrie că vine valul trei, iar statul local e pregătit să-i facă față. Ca și până acum, sibienii sunt în siguranță, dormiți liniștiți! Mass-media națională e vinovată pentru că a preluat articolul și a făcut de râs sibienii lucrători în sănătate. Trebuia să scrie despre faptul că în Sibiu s-a mai plantat un copac, s-a mai asfaltat o stradă de pământ, s-a mai făcut un site din bani publici. Procurorii sunt vinovați pentru că au deschis prompt un dosar penal. Trebuiau să se uite ce se mai întâmplă prin Vâlcea, Mureș, Hunedoara. La noi e totul perfect.

Le mulțumesc tuturor celor care au citit cu inima strânsă un articol care după unii a făcut mai mult rău decât bine. Noi nu l-am gândit așa. L-am scris după o muncă de trei săptămâni în care am stat de vorbă cu medici din țări diferite. Am analizat un om din toate părțile, i-am cerut să facă dovada prezenței sale în sistem. I-am cerut hârtii și le-a livrat cu riscul de a-și pierde dreptul de a profesa. Am verificat legi și am cântărit mult între două talere: e mai bine să taci, în speranța că totul se va regla de la sine, sau e mai bine să urli și să arăți că ne ducem într-o zonă greșită? Îi ferești pe oameni mai curând spunându-le că totul e OK, deși știi că nu e așa, sau spunându-le în față detalii pe care în mod obișnuit nu și-ar fi dorit să le audă?

Am ales varianta B.

Am adus în prim plan o discuție care ardea mocnit pe rețele de socializare și am dat ocazia specialiștilor din sănătate și justiție să se pronunțe. Și sperăm să o facă profesionist. Nu vrem răstigniți în Piața Mare. Dar nici gunoi aruncat sub preș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 19225

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihomir Leluțiu

Acum 3 ani

Este evidenta apartenenta acestei publicatii rusinoase la PSD! Probabil ca sunt ultimele manevre ale acestui partid in Sibiu, inainte de a deveni extinct. A ponegri munca celor de la consiliul judetean si primarie, votati de catre noi, ar trebui sa constituie infractiune si sa fiti inchisi si vandute averile! Noi sibienii responsabili credem in FDGR si PNL pana in ultima clipa si nu ne lasam prada fakenewsurilor!
Raspunde

Gheorghe

Acum 3 ani

Felicitări pentru curaj și mulțumim. Din păcate ăsta e sistemul medical, și nu se pricedeaza așa doar din pandemie, așa s-a procedat și înainte.
Raspunde

Lilieana

Acum 3 ani

Adevarul doare.. Nu ne plac schimbarile.. Si nimic nu se va schimba daca nu vom realiza ca sanatatea.. Invatamintul sta la baza unei societati sanatoase.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius Constantin

Acum 3 ani

Nu neagă nimeni intenția bună din spatele articolului, nici faptul că redacția are declarațiile asistentului medical, dar mai există unele lucruri care ar fi putut fi facute un pic altfel. De exemplu, articolul ar fi putut fi mai puțin unilateral: 90% din articol reprezintă acuzațiile sursei. Chiar dacă Spitalul nu a răspuns la toate întrebările la timp, puteați verifica la alți doctori din ATI de la Cluj, Timișoara, Arad sau București dacă într-adevăr legarea pacienților intubați nu se practică; dacă sedarea nu se practică în cazuri de insuficiență respiratorie cu intubare; sau dacă setarea greșită a aparatului de oxigen poate să "spargă plămânii" pacientului, așa cum afirmă sursa. S-ar fi putut dovedi că astea sunt practici existente, parte a protocoalelor de tratament. S-ar putea ca acest asistent să nu înțeleagă toate aspectele tratamentului față de doctori care au studii de medicină și experiență de ani buni. Nu neagă nimeni că sursa voastră susține acele acuzații, dar este posibil ca sursa să nu aibă cunoștințe medicale suficiente. S-ar putea ca ce acuză asistentul în unele puncte să nu fie adevărul, deși poate o face cu bună credință.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anonim2

Acum 3 ani

jenant articolul de ieri , fara dovezi, adresat unui public care oricum e speriat de tot si toate jenanta scuza de azi "am dat ocazia specialiștilor din sănătate și justiție să se pronunțe" daca se lasa de o calomnie micutza?
Raspunde

Ion

Acum 3 ani

Nu va lasati TurnulSfatului, avansati cu ancheta cat puteti, o sa se musamalizeze rapid totul. Deja apar pe la stiri X si Y spunand ca e ceva normal sedarea si legarea de pat, o fi in anumite conditii speciale. Poate cineva sa demonstreze ca vreun pacient a fost ATAT de agresiv incat trebuia legat de pat ? Tind sa cred ca pe orice batranel il sedeaza direct de cum ajunge pt linistea personalului si comoditatii. Cat de bine o fi pentru pacient ? Nici ei nu stiu probabil pt ca nu cred ca e cineva interesat de ce alte boli mai are pacientul. Nepasare totala!
Raspunde

Soriana Varicocel

Acum 3 ani

Sibiul- cel mai inapoiat si prapadit oras din Transilvania! Rade de voi pana si Slatina!
Raspunde

Go to Slatina!

Acum 3 ani

Desigur, zeci de mii de români vor să se stabilească la Slatina, unde serviciile medicale sunt perfecte! Slatina https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/o-femeie-din-slatina-a-ramas-fara-un-picior-dupa-ce-medicii-au-tratat-o-pentru-covid-dar-i-au-ignorat-durerile-puternice-de-la-gamba-1373252?__grsc=cookieIsUndef0&__grts=53845374&__grua=e4b50c0b1902d8b4092657c0d3f39e62&__grrn=1.
Raspunde

Antonia

Acum 3 ani

Demersul e laudabil, atat al domnului S cat si al dv.! Dar, din pacate, la fel ca in toate cazurile de mare coruptie, nimic BUN nu se va intampla! Cat despre mizeriile la care va fi supus domnul S, doar cei care am trecut prin asa ceva, stim cum se comporta STATUL MAFIOT deranjat de constiinta unui om. Deja, "iesirile" Presedintelui/ei CJ Sibiu, demonstreaza clar ce "drum" va urma ancheta! Bietii oameni nevinovati!!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 ani

respect! daca nu a zis-o articolul, o zic eu. aluzia e la reactia doamnei campean(u?) de la cj.
Raspunde

Nonick

Acum 3 ani

Ati dat unor medici sa citeasca depozitia d-lui S. si nu v-a zis nici unul dintre ei ca nu poti rani pleura la intubare?
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Cu asa ceva se ocupa jurnalistii adevarati, nu cu propaganda pro sau contra ceruta de ceva partid sau mahăr. Ma bucur sa vad ca ati schimbat ceva in mentalitati.
Raspunde

Anonnim

Acum 3 ani

Sunt curios cat dureaza pana numele Domnului S va ajunge la urechile celor de la spital si a celor din consiliul judetean. Sunt zeci de situatii in care autoritatile care investigheaza "au turnat" numele reclamantului asa, fara motiv evident ca si cum intimidarea nu exista in societatea noastra. Nu intelegeti gresit, si eu vreau sa stiu cine e acest domn, dar nu inaintea finalizarii anchetei.
Raspunde

Boilă

Acum 3 ani

Excelent ce ați făcut. Ticăloșia și nepăsarea din partea celor care trebuie să salvezi vieți, medici, asistenți medicali, nu pot fi îngăduite. Ceea ce s-a întâmplat demonstrează că toți aceștia au suflete de criminali și pentru ei doar banul contează.
Raspunde

Camelia

Acum 3 ani

Felicitari persoanei curajoase si dvs! Cunosc lupta asta,am dus-o si eu.Va fi un moment cand toti vor incerca sa va intimideze, sa va acuze,sa scoata de la naftalina fapte, acte, experti dar tineti minte ca Bunul Dumnezeu va va pazi daca ati ales calea Lui ( adica adevarul).M-am straduit sa distribui si prin alte colturi ale tarii articolul dvs, poate asa se vor trezi mai mai multe constiinte.
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Felicitari, TS pentru publicarea articolelor despre Spital! Nu cred chiar tot ce se spune acolo, oricum,e nevoie de o ancheta serioasa, condusa de o persoana din afara judetului, si cu o reputatie profesionala si morala peste ceea ce ofera azi Sibiul. Chiar si fara ancheta imi pare ca Spitalul Judetean este un "marker"social-politic pentru ceea ce este Sibiul azi, pretentii, poleiala de MittelEuropa si fondul de Kurdistan.
Raspunde

Neagoe

Acum 3 ani

Felicitări pentru tot ceea ce ați făcut. In continuare nu va lăsați și faceți tot ce puteți pentru a informa populația cu situațiile reale și cu adevarul, oricât de dur este acesta.
Raspunde

Petre

Acum 3 ani

Asta ar trebui să facă toți ziariști sa caute și să afle adevărul nu sa preia informații publicate de uni și alți sa caute defecte și bune acolo unde nimeni nu se aștepta să fie căutate sa fie contra la tot până află contrariul sau adevărul,așa că nu văd de ce trebuie sa va lăudați cu ce ați făcut când asta trebuia să faceți de când v-ați făcut ziariști iar cât despre oamenii (dacă îi poți numi așa) care au făcut așa ceva stați liniștiți , vă vine randul , toți plătim la un moment dat.
Raspunde

Newman

Acum 3 ani

Madam Campean reproseaza ca cel care a sesizat presa nu s-a adresat sefilor.Este de tot rasul...a incercat o doctorita se spuna ceva in fata prefectului si a fost apostrofata ca nu acela este subiectul???.Madam Campean trebuia sa vada cum isi fac datoria cei din CJ ,care se ocupa de spitale, ce control fac si ce constata! Ei dorm la birou (cel putin 10 angajati) impreuna cu sefa lor.
Raspunde

Singuri

Acum 3 ani

Daca nu acum, atunci cand? Acum ar trebui sa se duca si sa spuna autoritatiilor, cei care mai au suflet si au vazut nedreptati in spitale. Acum ar trebui sa se duca rudele si sa ceara dreptate pentru cei care s-au prapadit. Acum ar trebui sa se duca fosti pacienti care au scapat cu viata din spitalele acestea si sa spuna daca si ce nedreptati au intampinat. Sunt sigur ca nu e numai in spitalul judetean! Acum ar trebui sa se duca sa vorbeasca cei care printre prieteni au povestit prin ce momente urate au trecut, cum au fost tratati si cu cate sechele au plecat de acolo! Aia care au mai avut norocul sa se intoarca!
Raspunde

Abrudan Liviu

Acum 3 ani

Respect !
Raspunde

AW

Acum 3 ani

Hello, tanti, PARDON DNA PRESEDINTE CJ SIBIU Campean, unde te trezesti? jurist Daniela Campean, din pacate pentru noi, de ceva timp (5ani) jurist, in caz ca nu stiati, esti politician si conducatorul (managerul)CJ Sibiu, concentrati-va pe ceea ce trebuie sa faca managerii: planning, control, reprezentare, viziune, fonduri europene s.a.m.d. Dar am uitat, pentru asta ai nevoie de mai mult decat studii juridice, ai nevoie de : CHARISMA, REPUTATIE si TINUTA MORALA. PE ACESTEA NU LE AI , DANIELA CAMPEAN!!! RECUNOASTE SI IESI DIN SCENA...Rusine sa iti fie pentru felul cum ne minti, oricine asculta video ul ala de 17 minute IN CARE INCERCI SA RASPUNZI LA INTREBARILE REPORTERILOR TURNU SFATULUI isi da seama ca minti, nu iti trebuie cunostinte de nonverbal, se vede de la o posta.. BRAVO, TURNU SFATULUI! Faceti jurnalism in continuare, va sustinem!
Raspunde

Bucur

Acum 3 ani

Nu, nu trebuie tăcut, nu trebuie băgat sub preș toată mizeria asta! Dacă facem asa nu o sa se vindece România niciodată de corupție și indiferenta! Dacă nici când e vorba de vieți omenești nu ne trezim, atunci când?? Bravo! Tot respectul pe tru Domnu S, pentru curaj și coloana vertebrala, pt ca s-a saturat sa tacă, pt ca vrea sa se facă o schimbare. Felicitari Turnul Sfatului pt inițiativa, curaj și perseverenta!!
Raspunde

Abraham

Acum 2 ani

Fain sa demigrezi un om nevinovat !

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus