În urma publicării în Turnul Sfatului a articolului care lansează o serie de acuzații grave cu privire la activitatea anumitor cadre medicale din secția ATI Covid a Spitalului Județean, conducerea unității medicale a demarat ieri un control în cadrul secției. Conform celor relatate după control, un singur pacient ar fi fost intubat și legat la momentul acțiunii de control. De asemenea, vor fi amplasate camere de luat vederi în secție.
Din echipa de control au făcut parte: Jur. Florin Neag – Manager, Conf.dr. Călin Cipăian – Director medical, As. Laurențiu Ghinoiu – Director de îngrijiri. Aceștia au fost însoțiți de dr. Ioana Roxana Codru, medic primar specialitatea Anestezie Terapie Intensivă, care coordonează activitatea ATI-Covid.
În urma controlului, conform reprezentanților spitalului, au fost constatate următoarele:
- la ora la care s-a efectuat controlul, în zona ATI-Covid erau internați 18 pacienți. Dintre aceștia, un singur pacient era contenționat, acesta fiind și intubat;
- condițiile de internare și tratament sunt corespunzătoare;
- personalul medical respectă procedurile și protocoalele medicale;
- respectate circuitele medicale;
- personalul respectă programul de lucru;
- aparatura și instalațiile din cadrul secției sunt funcționale;
„Privitor la acuzațiile din presă, prima reacție a spitalului a fost un control inopinat efectuat în secția ATI modular, unde sunt tratați pacienții cu COVID-19. Echipa a fost formată din manager, directorul medical, directorul de îngrijiri. Ne-am echipat corespunzător, am intrat în zona roșie însoțiți de medicul care coordonează activitatea la ATI, doamna doctor Codru, medic primar ATI și am verificat cele relatate din articolul respectiv.
Am constatat că personalul era prezent la lucru, efectua activitățile pe care trebuia să le efectueze, circuitele erau respectate. Am găsit un singur pacient intubat care era încă contenționat, cu brățări de contenție care se folosesc și care sunt cele standard. Restul pacienților intubați nu erau contenționați, dar erau sedați pentru a putea suporta, bineînțeles, sonda de intubare, nu poți să stai cu o sondă de intubare dacă nu ești sedat, pentru că nu vei suporta aparatul și corpul străin pe care îl ai în calea respiratorie.
De asemenea, am stat de vorbă cu pacienții, care erau ventilați cu ventilație non-invazivă, cu debit mare de oxigen și cu care am putut sta de vorbă. Nu erau sedați. Una dintre doamne ne-a cerut să îi dăm un pic de apă, i-am oferit apa de pe noptieră. Am mai stat de vorbă cu alți doi pacienți pe care i-am întrebat cum se simt, care e situația, unul dintre ei se și pregătea să fie transferat la salon și era foarte bucuros.
În rest, lucrurile care sunt descrise acolo, încă odată v-am mai spus că fac parte din obiectul cercetării organismelor specializate în ceea ce privește activitatea medicală, pe lângă controlul efectuat de spital, care se va continua cu un audit clinic. Audit clinic înseamnă că șeful biroului de management și de control al activității sanitare, împreună cu un medic ATI din altă secție decât secția respectivă și cu auditoriul spitalului vor verifica activitatea - în ceea ce privește activitatea clinică, pentru că asta înseamnă un audit clinic, cât și ceea ce privește respectarea procedurilor, întocmirea documentelor, tot ce rezultă dintr-o activitate de audit.
De asemenea, Direcția de Sănătate Publică va veni și va verifica, deși pot să vă spun că în fiecare zi dimineața un inspector de la Direcția Sanitară vine și ne vizitează modulul ATI, începând din luna noiembrie. După cum s-a anunțat în presă probabil și așteptăm și Corpul de Control al Ministrului Sănătății, lucru care suntem chiar dornici să vină să vedem care este activitatea, să vedem dacă am greșit ceva și de asemenea în ceea ce privește acuzațiile de culpă medicală care au fost aduse, țin să vă spun că există o procedură clară, stabilită, pe care o cunoaște toată lumea – dacă pacientul sau un cadru medical se simte prejudiciat de activitatea medicală se poate adresa Colegiului Medicilor, care are comisii de specialitate”, a transmis conf.dr. Călin Cipăian, director medical.
Managerul spitalului a transmis o declarație în care spune că din punct de vedere tehnic și procedural „suntem bine”.
„Suntem conștienți că opinia publică trebuie să cunoască adevărul și de aceea am demarat rapid acțiuni care să clarifice situația. Terapia Intensivă Covid este o zonă sensibilă, cu o mare presiune pe umerii personalului medical. Este o zonă cu încărcătură profesională și emoțională la cote nebănuite pentru cei din afara sistemului. Sunt pacienți în stare gravă și foarte gravă iar personalul medical, indiferent de statut și experiență se luptă pentru a-i salva. Cu siguranță că nu e totul perfect, că uneori este poate nevoie de mai multă empatie, dar să nu uităm că principalul scop al activității este unul medical. S-au scris multe și probabil se vor mai scrie, respectăm opinia tuturor, dar oamenii trebuie să știe că ne pasă și că facem tot ce putem să ridicăm standardele activității noastre. Ei nu trebuie să-și piardă încrederea. Am constatat că, din punct de vedere tehnic și procedural suntem bine și vom continua să ne adaptăm contextului de moment și să insistăm pe latura relaționării cu pacientul. Chiar am discutat cu pacienții care nu erau intubați, am încercat să le oferim suport moral și sperăm ca fiecare dintre cei implicați în acest proces să o poată face cât mai bine. Vom continua să facem tot ce se poate pentru a îmbunătăți lucrurile”, a explicat managerul SCJU Sibiu, Florin Neag.
Următorul pas, conform reprezentanților spitalului, ar fi instalarea unui sistem de supraveghere video.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5126
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 2 ore
Rik
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Sparrow