Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Spitalul Județean pune camere video în zona ATI Covid

Spitalul Județean pune camere video în zona ATI Covid

În urma publicării în Turnul Sfatului a articolului care lansează o serie de acuzații grave cu privire la activitatea anumitor cadre medicale din secția ATI Covid a Spitalului Județean, conducerea unității medicale a demarat ieri un control în cadrul secției. Conform celor relatate după control, un singur pacient ar fi fost intubat și legat la momentul acțiunii de control. De asemenea, vor fi amplasate camere de luat vederi în secție.

Din echipa de control au făcut parte: Jur. Florin Neag – Manager, Conf.dr. Călin Cipăian – Director medical, As. Laurențiu Ghinoiu – Director de îngrijiri. Aceștia au fost însoțiți de dr. Ioana Roxana Codru, medic primar specialitatea Anestezie Terapie Intensivă, care coordonează activitatea ATI-Covid. 

În urma controlului, conform reprezentanților spitalului, au fost constatate următoarele: 

- la ora la care s-a efectuat controlul, în zona ATI-Covid erau internați 18 pacienți. Dintre aceștia, un singur pacient era contenționat, acesta fiind și intubat;

- condițiile de internare și tratament sunt corespunzătoare; 

- personalul medical respectă procedurile și protocoalele medicale;

-  respectate circuitele medicale; 

- personalul respectă programul de lucru;

- aparatura și instalațiile din cadrul secției sunt funcționale;

„Privitor la acuzațiile din presă, prima reacție a spitalului a fost un control inopinat efectuat în secția ATI modular, unde sunt tratați pacienții cu COVID-19. Echipa a fost formată din manager, directorul medical, directorul de îngrijiri. Ne-am echipat corespunzător, am intrat în zona roșie însoțiți de medicul care coordonează activitatea la ATI, doamna doctor Codru, medic primar ATI și am verificat cele relatate din articolul respectiv. 

Am constatat că personalul era prezent la lucru, efectua activitățile pe care trebuia să le efectueze, circuitele erau respectate. Am găsit un singur pacient intubat care era încă contenționat, cu brățări de contenție care se folosesc și care sunt cele standard. Restul pacienților intubați nu erau contenționați, dar erau sedați pentru a putea suporta, bineînțeles, sonda de intubare, nu poți să stai cu o sondă de intubare dacă nu ești sedat, pentru că nu vei suporta aparatul și corpul străin pe care îl ai în calea respiratorie. 

De asemenea, am stat de vorbă cu pacienții, care erau ventilați cu ventilație non-invazivă, cu debit mare de oxigen și cu care am putut sta de vorbă. Nu erau sedați. Una dintre doamne ne-a cerut să îi dăm un pic de apă, i-am oferit apa de pe noptieră. Am mai stat de vorbă cu alți doi pacienți pe care i-am întrebat cum se simt, care e situația, unul dintre ei se și pregătea să fie transferat la salon și era foarte bucuros. 

În rest, lucrurile care sunt descrise acolo, încă odată v-am mai spus că fac parte din obiectul cercetării organismelor specializate în ceea ce privește activitatea medicală, pe lângă controlul efectuat de spital, care se va continua cu un audit clinic. Audit clinic înseamnă că șeful biroului de management și de control al activității sanitare, împreună cu un medic ATI din altă secție decât secția respectivă și cu auditoriul spitalului vor verifica activitatea - în ceea ce privește activitatea clinică, pentru că asta înseamnă un audit clinic, cât și ceea ce privește respectarea procedurilor, întocmirea documentelor, tot ce rezultă dintr-o activitate de audit.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică va veni și va verifica, deși pot să vă spun că în fiecare zi dimineața un inspector de la Direcția Sanitară vine și ne vizitează modulul ATI, începând din luna noiembrie. După cum s-a anunțat în presă probabil și așteptăm și Corpul de Control al Ministrului Sănătății, lucru care suntem chiar dornici să vină să vedem care este activitatea, să vedem dacă am greșit ceva și de asemenea în ceea ce privește acuzațiile de culpă medicală care au fost aduse, țin să vă spun că există o procedură clară, stabilită, pe care o cunoaște toată lumea – dacă pacientul sau un cadru medical se simte prejudiciat de activitatea medicală se poate adresa Colegiului Medicilor, care are comisii de specialitate”, a transmis conf.dr. Călin Cipăian, director medical.

Managerul spitalului a transmis o declarație în care spune că din punct de vedere tehnic și procedural „suntem bine”. 

„Suntem conștienți că opinia publică trebuie să cunoască adevărul și de aceea am demarat rapid acțiuni care să clarifice situația. Terapia Intensivă Covid este o zonă sensibilă, cu o mare presiune pe umerii personalului medical. Este o zonă cu încărcătură profesională și emoțională la cote nebănuite pentru cei din afara sistemului.  Sunt pacienți în stare gravă și foarte gravă iar personalul medical, indiferent de statut și experiență se luptă pentru a-i salva. Cu siguranță că nu e totul perfect, că uneori este poate nevoie de mai multă empatie, dar să nu uităm că principalul scop al activității este unul medical. S-au scris multe și probabil se vor mai scrie, respectăm opinia tuturor, dar oamenii trebuie să știe că ne pasă și că facem tot ce putem să ridicăm standardele activității noastre. Ei nu trebuie să-și piardă încrederea. Am constatat că, din punct de vedere tehnic și procedural suntem bine și vom continua să ne adaptăm contextului de moment și să insistăm pe latura relaționării cu pacientul. Chiar am discutat cu pacienții care nu erau intubați, am încercat să le oferim suport moral și sperăm ca fiecare dintre cei implicați în acest proces să o poată face cât mai bine. Vom continua să facem tot ce se poate pentru a îmbunătăți lucrurile”, a explicat managerul SCJU Sibiu, Florin Neag.  

Următorul pas, conform reprezentanților spitalului, ar fi instalarea unui sistem de supraveghere video.   

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Andrei

Acum 1 an

Bai prietene!!! Las-o balta ca devii penibil.... Numai tampu’ de Trif mai reactioneaza asa!!! Serios? Ma asteptam mai mult de la tine....
Raspunde

John doe

Acum 1 an

Normal ca acum, dupa stire, functioneaza totul bine. Ma mir ca nu erau toti aliniati la poarta spitalului, cu paine si sare. Din pacate, in Romania, principala comorbiditate pare a fi spitalul de stat, nu vreo boala.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Ne credeti tampiti?Pai aia se asteptau la controale|Au anuntat controale procuratura , guvernul.Inca o dovada ce ne luati de prosti.
Raspunde

Luca

Acum 1 an

Nimeni , dar NIMENI nu remarca faptul ca managerul spitalului este numit politic, interimar - fara concurs ! Ce experienta poate sa aiba un fost director adjunct la Transportul in comun din Medias ??? Poate sunt eu absurd si de fapt asta este normalitatrea ...
Raspunde

Liviu

Acum 1 an

Ce vrajeala...totul e bine,se poate muri in continuare.Trebuie ca cei vinovati sa fie pedepsiti,cadavrele deshumate si autopsiate.Oameni buni,rudele celor morti faceti cava sa se cerceteze cu adevarat.Sa scapam de rebuturile sistemului de sanatate..
Raspunde

Mary

Acum 1 an

Pai gata, nu? Ati intrat, le-ati dat pana si apa, nu mai zic ca le-ati si adresat cateva vorbe. Ati coborat de pe piedestale 5 minute , sigur v-a fost greu. Nu sunteti zei, sunteti oameni, asta ati uitat voi. Scoala aia multa nu va da dreptul la atata aroganta, care pare a fi un numitor comun. Si ati uitat un lucru vital: reputatia de la pacient vine, nu din alta parte!
Raspunde

Pacient

Acum 1 an

În toate saloanele si cabinetele inclusiv pe coridoare, scări si la bucatarie ar trebui instalate camere video.
Raspunde

Ely

Acum 1 an

sa vrezi atunci cum se imbunatateste meniul si putem vedea si cine semneaza si este platit pentru meniul zilei.Plus de asta,de acum incolo sa ne asteptam la cadre epuizate,cad din picioare si transpiratie precum ploaia.
Raspunde

Teodor

Acum 1 an

Cat de incompetenti să fie să contentioneze un om intubat? Ăla mai e agitat?...sau poste i-au dezlegati pe toti inaintea inspectiei, iar pe ăla au uitat să il dezlege. PS: nu este nevoie de mai multă empatie uneori, ci tot timpul !!! ... dacă reprezentantii spitalului spun că numai uneori, atunci e clar că nu au niciodată.
Raspunde

Trani

Acum 1 an

Cam tarziu... Spagari, lipsiti de umanitate. Vor plati sigur ei si copiii lor pt ca Dumnezeu vede tot si nimic nu ramane neplatit . Acum se va musamaliza ca de fiecare data.
Raspunde

Sb

Acum 1 an

Zici ca vorbiti copiilor de gradinita...hello, tanti PRESEDINTE CJ SIBIU Campean, unde te trezesti? Jurist Daniela Campean, din pacate pentru noi, de ceva timp(5ani) jurist, in caz ca nu stiati esti politician si conducatorul (managerul)CJ Sibiu, concentrati-va pe ceea ce trebuie sa faca managerii: planning, control, reprezentare, viziune, fonduri europene s.a.m.d. Dar am uitat, pentru asta ai nevoie de mai mult decat studii juridice, ai nevoie de : CHARISMA, REPUTATIE si TINUTA MORALA. PE ACESTEA NU LE AI , DANIELA CAMPEAN!!! RECUNOASTE SI IESI DIN SCENA...Rusine sa iti fie pentru felul cum ne minti, oricine asculta video ul ala de 17 minute unde INCERCI sa raspunzi intrebarilor reporterilor Turnu Sfatului isi da seama ca minti, nu iti trebuie cunostinte de nonverbal, se vede de la o posta...
Raspunde

Chestionare

Acum 1 an

Fiecare pacient sa primeasca un chestionar completabil online sau fizic (la alegere sub protectia anonimatului), care sa fie ulterior completat (intr-un interval de 15 de zile). In chestionar sa apara lucruri de baza, cum a fost tratat, cat de frecvente au fost vizitele (infirmieri/asistenti/medici), calitatea actului medical, a dat/nu a dat "atentii". Rezultatele acestor chestionare sa se faca publice, sa fie analizate de spital, mediul politic, presa, in vederea imbunatatirii actului medical.
Raspunde

Mihaela

Acum 1 an

Sigur totul se va mușamaliza, așa cum ne stă nouă românilor bine. Ce comisie internă face verificări ? Ați văzut un caz măcar în care Colegiul medicilor să de-a dreptate pacienților ?? Ei ,toți, știu că sunt în aceeași situație, Ați văzut ca într-un oraș mic ca Sibiul ,unde toată lumea bună se cunoaște, să iasă la lumină adevărul gol, goluț ? Never.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus