Două echipe de salvamontiști, alături de doi voluntari de la serviciul din Cisnădie, au intervenit ieri în zona montană din apropierea refugiului Rosengarten pentru a acorda asistență unui bărbat care s-a răsturnat cu ATV-ul. Când au ajuns la fața locului, au descoperit că victima plecase. Salvatorii le recomandă celor care se află în situații asemănătoare să încerce să anunțe salvamontiștii când își schimbă locația.
Salvamontiștii sibieni au avut ieri o intervenție cu peripeții. Au fost chemați să ofere ajutor însă atunci când au ajuns la coordonatele GPS transmise de cei care au lansat apelul au găsit doar un ATV părăsit. Victima și colegii de excursie plecaseră spre spital, fără să aștepte salvatorii.
„Am primit apel pe serviciul unic de urgență, redirecționat către noi. Era o persoană cu suspiciune de fractură mână și picior în urma unui accident cu ATV, în zona Măgura, în apropiere de refugiul Rosengarted. Colegul nostru de la dispecerat a luat toate datele, coordonatele GPS și ni le-a transmis. Am plecat o echipă din Păltiniș și una din Sibiu, plus doi voluntari de la Serviciul Voluntar Salvamont Cisnădie. Am încercat să mai dăm de apelanți, dar nu au mai avut semnal. Noi am urcat pe Valea Arginutului spre ei, dar la un moment dat nu am mai putut înainta. Am dat de un alt grup cu ATV care ne-a ajutat să ajungem sus. Când am ajuns la zonă, ei nu mai erau acolo, era doar ATV-ul răsturnat. Ne-am învârtit în zonă să vedem dacă au început să se deplaseze, dar nu am reușit să dam de ei”, relatează Dan Popescu, din partea Salvamont Sibiu.
Ulterior, dispecerul a aflat că apelanții alături de victimă au reușit să ajungă în zona Poplaca, de unde au mers cu o mașină spre Unitatea de Primiri Urgențe. Dan Popescu le recomandă celor care își schimbă poziția după lansarea unui apel prin serviciul de urgență să încerce să îi anunțe pe salvatori direcția în care se îndreaptă.
„Dacă au semnal de internet, în primul rând trebuie să ne transmită coordonatele, e foarte important. Apoi, să încerce să rămână în acel loc. Dacă vremea nu le permite acest lucru sau au o variantă de a merge spre un refugiu, cum a fost și în acest caz, să încerce să ne dea un SMS sau un apel și să ne indice direcția în care se deplasează. De această dată, cei care ne-au sunat aveau patru variante de a coborî de pe versant și nu știam pe care să o urmăm”, explică acesta.
Peripețiile nu s-au încheiat însă aici. În urcare, salvatorii s-au folosit de un cablu pentru a putea avansa, pe care ulterior l-au lăsat lângă un pom până la întoarcere. Când au coborât însă, au descoperit că dispăruse cablul. „S-a desprins cablul de la troliu când am încercat să ajungem cât mai sus. Nu am mai stat să curățăm cablul ți l-am pus lângă un pom, ca să îl găsim când ne întorceam. Nu mai era acolo. Se fură ca în codru. Am căutat și în tomberoane, gândindu-ne că poate cineva l-a văzut și a crezut că e gunoi, dar nu era nicăieri. Am apreciat ca cei care au luat cablul să îl returneze.”
Foto: Facebook/Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4471
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ioan
Acum 2 ore
Asdfasdf
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 2 ore
Un sibian vero