Camerele video amplasate la bordul automobilelor nu sunt întotdeauna relevante pentru fapte petrecute în trafic, atenționează avocatul sibian Remus Rațiu. El spune că atunci când acestea înregistrează o acțiune fără prejudiciu, în urma căreia un șofer a încălcat legile rutiere, imaginile nu pot fi folosite pentru că doar un agent constatator, un polițist, poate constatat contravenții. În situația în care vorbim de fapte cu urmări, atunci aceste imagini pot fi folosite pentru a depista vinovatul. ”Contravențiile trebuie constatate de către un agent constatator - asta este regula. Astfel, faptele respective, deși fapte aflate în afara legii, nu pot fi constatate de altcineva. Vezi un șofer că depășește neregulamentar, l-ai filmat cu camera de pe bord, dar nu ai ce să-i faci, pentru că tu nu ești agent constatator”, explică avocatul Remus Rațiu.
El dă exemplul evenimentului rutier relatat de Turnul Sfatului în 16 martie, atunci când un șofer a intrat în coliziune cu un TIR, în urma unei depășiri extrem de periculoasă. ”Când discutăm despre fapte contravenționale care cauzează urmări, de exemplu cum e cazul de față, tirul a fost avariat de către cel care depășea neregulamentar, persoana vătămată poate face sesizare la poliție, dar treaba polițistului nu mai e să constate contravenția, ci el trebuie să determine cine e vinovat. Dovedirea existenței faptei contravenționale nu e necesară, urmările acestei fapte există (avarie auto, geam spart, etc). În constatarea asta se pot folosi orice probe: filmarea din parcarea supermarketului unde ți-ai găsit mașina cu ușa înfundată, declarația martorului care a văzut ce s-a întâmplat și ți-a lăsat bilet cu numărul de înmatriculare al celui vinovat și așa mai departe. Polițistul trebuie să găsească vinovatul. Se poate folosi de declarații de martor, filmari, poze, etc. Poza, filmarea respectivă este o probă în sine. Nu interesează dacă este omologată camera, interesează să se stabilească vinovatul”, spune Remus Rațiu.
Avocatul încurajează folosirea camerelor video la bordul mașinilor, însă utilizatorii trebuie să știe exact la ce pot folosi aceste imagini. ”Orice probă, filmare sau poză sau orice altceva, este o probă validă întotdeauna. Întotdeauna vor fi acceptate ca probatoriu. Problema omologării aparatelor cu care se probează fapte contravenționale apare atunci când aparatul respectiv este folosit de un agent constator ca să probeze o faptă contravențională. Atunci când el insusi o constată. De exemplu, în speța nostră, dacă cel care depaseste nu lovea nicio mașină, nu putea fi tras la răspundere pentru faptele care trebuiau a fi constatate de către un agent constatator. Nu puteau fi probe filmările pentru a se acorda o amendă pt depasire neregulamentara. Trebuia constatat de un agent constatator”, a mai declarat avocatul pentru Turnul Sfatului.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: camera video , accident , Sibiu , trafic , depasire
Vizualizari: 7126
Ultimele comentarii
Acum 59 minute
Emil
Acum 1 oră
Florin
Acum 1 oră
Pop
Acum 1 oră
Dobrin ionut
Acum 1 oră
Carcotel