Duminică,
01.08.2021
Ceata
Acum
18°C

FITS 2021: Festivalul se va desfășura fizic anul acesta, dar în luna august

FITS 2021: Festivalul se va desfășura fizic anul acesta, dar în luna august

Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu se va desfășura anul acesta și pe străzile orașului, așa cum este deja tradițional. O mare schimbare față de anii trecuți este faptul că festivalul se va desfășura în luna august.

În perioada 20-29 august, iubitorii FITS vor avea posibilitatea să se bucure din nou de spectacole ținute în sălile deja consacrate ale evenimentului, dar și în afara lor, pe străzile din oraș. „Dorința tuturor partenerilor noștri și a noastră, a tuturor celor care se exprimă pe scenă, este de a avea din nou acest contact miraculos care este făcut cu publicul. De aceea, am dorit să securizăm posibilitatea de a avea secțiunea fizică de spectacole. Festivalul se va desfășura fizic, atât pe scenele pe care jucăm de obicei – Centrul Cultural Ion Besoiu, Teatrul GONG, Sala Thalia, Fabrica de Cultură, cât și spectacole outdoor. Indiferent de toate măsurile care vor fi în vigoare – mască, distanțare socială – avem nevoie de publicul spectator care să fie alături de noi”, a spus Constantin Chiriac.

Despre schimbarea datei de desfășurare a festivalului, directorul FITS spune că este doar o excepție pentru acest an. 

„Am hotărât să ducem în luna august festivalul. Este o excepție pe care o facem anul acesta, sperăm să intrăm de la anul într-o normalitate care ține nu de ceea ce a fost anii trecuți, ci de o nouă normalitate gândită pe termen mediu și lung. Avem sprijinul primăriei, al Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român, al Ministerului Educației, dar am primit deja și patronajul Președintelui României. Am reușit să realizăm tot ce ne-am propus și festivalul cu siguranță va fi realizat fizic anul acesta. E o certitudine.”

Accesul la festival se dorește a fi făcut printr-o dovadă a spectatorilor că au fost vaccinați, că și-au făcut în prealabil un test COVID sau că au trecut deja prin boală. „Suntem în dialog cu toți realizatorii de festivaluri, cu ministrul culturii, al sănătății, cu președinția și încercăm să determinăm companiile care vin să poată veni vaccinate și pentru spectacolele indoor să avem de la fiecare spectator o dovadă fie că a avut COVID, că a avut un test făcut în ultimele 48 de ore sau că are un certificat de vaccin. Am avut o întâlnire cu toate structurile responsabile, de la DSU la primărie și poliție, pentru a găsi soluții ca întâlnirea în spațiile publice să fie certă, sigură, dar și sub semnul plăcerii”.

De asemenea se discută, pentru spectacolele outdoor, un set de măsuri, precum luarea temperaturii, intrări și ieșiri separate și multe alte aspecte care pot asigura buna desfășurare a spectacolelor.

Buget mai mic pentru ediția din acest an?

Constantin Chiriac spune că „nu s-a tăiat nici un leu” pentru desfășurarea festivalului, menționând faptul că anul trecut TNRS și-a drămuit banii și chiar a înapoiat primăriei câteva milioane de lei. 

„Eu ca un om responsabil, împreună cu echipa, ne-am îngrijit de banul public. Am făcut tot ce a fost posibil ca să cheltuim banii din sponsorizări, parteneriate, cu destinație clară de la ministere și apoi a fost banul public alocat în totalitate festivalului și teatrului. După ce am încheiat festivalul, dat fiind că am avut cheltuieli mai mici, am reușit să returnăm aproape 6 milioane de lei la primărie, iar până la final de an, pentru că nu știam ce se va mai întâmpla pe tot restul anului, iar în decembrie am mai dat înapoi încă un milion și jumătate.”

Conform directorului TNRS și FITS, bugetul pentru organizarea festivalului este similar cu cel de anul trecut.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Neluțu O

Acum 4 luni

Ar trebui să stai și anul acesta , dacă se poate mai ceva ca anul trecut !!! Orașul are alte priorități , nu numai sponsorizări de la CJS. pentru toți greierii! Caută sponsori privați, nu mai sta cu mîna întinsă, nu mai prosti lumea cu ,,cultura,, !
Raspunde

Apolitic W

Acum 4 luni

Festivalul ar trebui cu ocazia asta sa-si revizuiasca metodologia de inregistrare a spectatorilor si ,eventual ,sa vina si cu ceva nou si poate mai tineresc. Festivalul mi se pare ca de cativa ani merge din inertie iar faza cu sute de mii de spectatori ii cam fumata. Domnul Chiriac ar tb sa aiba in vedere ca in anii urmatori ne paste recesiunea , iar cetatenii nu stiu daca mai inghit aruncarea cu banii in festivisme obosite.
Raspunde

Marcian Radu

Acum 4 luni

Treziti-l ! A adormit la o piesa si are fantezii ciudate!
Raspunde

Paiatza de Sibiu

Acum 4 luni

Ne-am saturat de fabulosul circ anual cu costuri exorbitante (10 % din bugetul cultural al Primariei, dupa afirmatia lui Chiriac)! Ne-am saturat de dictatura patronilor de hoteluri, pensiuni si restaurante asupra evenimentelor culturale din Sibiu si a modului de folosire a fondurilor alocate in acest scop! Ne-am saturat de milioanele de spectatori numarate dupa principiul ca orice om aflat pe strada sau in piata sau parcul unde se produce un asa-zis spectacol este automat un spectator! Ne-am saturat de risipa banilor publici cu astfel de evenimente si cerem redistribuirea lor catre nevoi mai acute!
Raspunde

Trist

Acum 4 luni

Clujul face cercetare si metrou!!!!! Sibiul face carciumari....
Raspunde

Cristian

Acum 4 luni

La ce comentarii am citit, îmi dau seama că nu sunteți doar proști, sunteți și mulți!

Raspunde

Gina

Acum 3 săptămâni

In Romania "se cer"manele, nu teatru! Ce nevoie au sibienii de teatru, de cultura in general, "orasul are alte prioritati", cica!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus